Erzurumlu Şükrü Paşa'nın hayatını anlatan belgeselin yönetmeni Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Okutmanı Murat Bulut, belgeselin okullarda izletilmesi gerektiğini söyledi.
Sırp ve Bulgar ordularına karşı sayı ve imkân bakımından zayıf olmasına karşın Edirne müdafaası için 5 ay 5 gün mücadele eden Erzurumlu Mehmet Şükrü Paşa’nın hayatı belgesele döküldü. Belgeselin yönetmeni Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Okutmanı Murat Bulut, belgeselin özellikle Erzurum’daki okullarda izletilmesi önerisinde bulundu. “Böyle bir komutan Amerika’da olsa hayatı 10 kez film olurdu.” diyen Bulut, para kazanma amaçlı bu işe girmediklerini, Erzurumluların ve Erzurumlu gençlerin vatansever bir komutanı tanımaları gerektiğini düşünerek belgeseli hazırladıklarını söyledi.
BELGESEL ÜCRETSİZ OLARAK DAĞITILDI
Belgeseli bin adet DVD’ye kaydedip ücretsiz dağıttıklarını ifade eden Bulut, böyle vatanperver komutanların okullarda öğrencilere anlatılması gerektiğini belirtti. Bulut, belgeseli izlettirmek isteyen okul idarecilerine imkânlar ölçüsünde yardımcı olacaklarını açıkladı.
Belgeselin üniversite televizyonunda da yayınlanacağını dile getiren Bulut, “Bu işte büyük fedakârlık gösterdik, komik rakamlarla kendi imkânlarımızla yaptık, farklı şehirlere gidip çekimler gerçekleştirdik. Müziğini profesyonel yaptırdık. Bir yıldan fazla sürdü. Böyle bir belgesel 100 bin TL’ye çekilebilir ama biz cüzi bir miktara hazırladık. 1000 tane DVD yaptık, ücretsiz dağıtıyoruz. İmkân olsa 10 bin tane DVD yapar dağıtırız. Kendi web sitemden de bu konuda bilgi almak isteyenlere yardımcı oluyorum. Şükrü Paşa gibi matematik bilgini, askerlik mesleğini seven bir vatansever komutanı herkesin tanımasını istedik. O dönem bir ayak oyunu yapıp zamanın genelkurmay başkanı mevkiinde makama gelebilecek birikime ve güce sahip ama askerliği bırakmıyor. Böyle bir komutanı Erzurumlular ne kadar tanıyor? Bu tür bir askeri kahramanın ilköğretim ve liselerde öğrencilere anlatılması lazım. Öğrencilerimizde bu bilinç oluşması lazım. Edirne müdafaası dünyanın en önemli savunma savaşları arasında gösteriliyor. TRT’de ve Erzurum’daki sinemalarda yayınlatmak istiyoruz. Herkesin izlemesini arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
BULUT’UN DEĞERLENDİRMESİ
Bulut, Şükrü Paşa’nın Mustafa Kemal Atatürk’ün Rumeli’ye geçişinde ona yardımcı olanlar arasında yer aldığını da söyledi. Bulut, o süreci şöyle dile getirdi:
“Kılıç Ali’nin aktardığına göre, Şam’da görev yapan Mustafa Kemal, arkadaşlarıyla ordu içinde oluşturdukları Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’nin Makedonya teşkilatlarının kurulması sürecinde Şükrü Paşa’nın desteğini arar. Mustafa Kemal bu hadiseyi anlatırken, Selanik’te sürgünde bulunan Şükrü Paşa’nın çok vatanperver bir insan olduğunu söyler. Kendisine güvendiğini ve bir mektup yazarak amacını anlattığını, Şükrü Paşa’nın da Selanik’e gitmesi durumunda işini halledeceğini bildirdiğini ifade eder.”
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Temiztürk’ün metin yazarlığını yaptığı belgesele göre; Şükrü Paşa yakalandığı siyatik hastalığının tedavisi için gittiği Bursa kaplıcalarında zatürreeye yakalanıp, İstanbul’a dönüşünde 5 Haziran 1916 tarihinde vefat eder. Padişah Sultan Beşinci Mehmet Reşat tarafından yaptırılan Mevlâna Kapı'daki Merkez Efendi Mezarlığı’ndaki kabre defnedilir. 1998’de ise Şükrü Paşa, kendisinin vasiyetinde işaret ettiği yere, müdafaası için 5 ay 5 gün direndiği Edirne’deki Kıyık Tabya’da yaptırılan anıt mezara nakledildi