KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Sağlık çalışanlarından Gazze yürüyüşü
Sağlık çalışanlarından Gazze yürüyüşü
Emniyet Müdürlüğü öğrencileri bilgilendirdi
Emniyet Müdürlüğü öğrencileri bilgilendirdi
Oltu Devlet Hastanesi güncelleştiriliyor
Oltu Devlet Hastanesi güncelleştiriliyor
Erdoğan ailesi yasta
Erdoğan ailesi yasta
Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 2 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 2 - MKE Ankaragücü: 0
HABERLER>GÜNDEM
18 Nisan 2011 Pazartesi - 10:56

Şükrü Paşa Belgeseli A.Ü tv’de

Erzurumlu Şükrü Paşa'nın hayatını anlatan belgeselin yönetmeni Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Okutmanı Murat Bulut, belgeselin okullarda izletilmesi gerektiğini söyledi.

Şükrü Paşa Belgeseli A.Ü tv’de

Erzurumlu Şükrü Paşa'nın hayatını anlatan belgeselin yönetmeni Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Okutmanı Murat Bulut, belgeselin okullarda izletilmesi gerektiğini söyledi.
Sırp ve Bulgar ordularına karşı sayı ve imkân bakımından zayıf olmasına karşın Edirne müdafaası için 5 ay 5 gün mücadele eden Erzurumlu Mehmet Şükrü Paşa’nın hayatı belgesele döküldü. Belgeselin yönetmeni Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Okutmanı Murat Bulut, belgeselin özellikle Erzurum’daki okullarda izletilmesi önerisinde bulundu. “Böyle bir komutan Amerika’da olsa hayatı 10 kez film olurdu.” diyen Bulut, para kazanma amaçlı bu işe girmediklerini, Erzurumluların ve Erzurumlu gençlerin vatansever bir komutanı tanımaları gerektiğini düşünerek belgeseli hazırladıklarını söyledi.
BELGESEL ÜCRETSİZ OLARAK DAĞITILDI
Belgeseli bin adet DVD’ye kaydedip ücretsiz dağıttıklarını ifade eden Bulut, böyle vatanperver komutanların okullarda öğrencilere anlatılması gerektiğini belirtti. Bulut, belgeseli izlettirmek isteyen okul idarecilerine imkânlar ölçüsünde yardımcı olacaklarını açıkladı.
Belgeselin üniversite televizyonunda da yayınlanacağını dile getiren Bulut, “Bu işte büyük fedakârlık gösterdik, komik rakamlarla kendi imkânlarımızla yaptık, farklı şehirlere gidip çekimler gerçekleştirdik. Müziğini profesyonel yaptırdık. Bir yıldan fazla sürdü. Böyle bir belgesel 100 bin TL’ye çekilebilir ama biz cüzi bir miktara hazırladık. 1000 tane DVD yaptık, ücretsiz dağıtıyoruz. İmkân olsa 10 bin tane DVD yapar dağıtırız. Kendi web sitemden de bu konuda bilgi almak isteyenlere yardımcı oluyorum. Şükrü Paşa gibi matematik bilgini, askerlik mesleğini seven bir vatansever komutanı herkesin tanımasını istedik. O dönem bir ayak oyunu yapıp zamanın genelkurmay başkanı mevkiinde makama gelebilecek birikime ve güce sahip ama askerliği bırakmıyor. Böyle bir komutanı Erzurumlular ne kadar tanıyor? Bu tür bir askeri kahramanın ilköğretim ve liselerde öğrencilere anlatılması lazım. Öğrencilerimizde bu bilinç oluşması lazım. Edirne müdafaası dünyanın en önemli savunma savaşları arasında gösteriliyor. TRT’de ve Erzurum’daki sinemalarda yayınlatmak istiyoruz. Herkesin izlemesini arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
BULUT’UN DEĞERLENDİRMESİ
Bulut, Şükrü Paşa’nın Mustafa Kemal Atatürk’ün Rumeli’ye geçişinde ona yardımcı olanlar arasında yer aldığını da söyledi. Bulut, o süreci şöyle dile getirdi:
“Kılıç Ali’nin aktardığına göre, Şam’da görev yapan Mustafa Kemal, arkadaşlarıyla ordu içinde oluşturdukları Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’nin Makedonya teşkilatlarının kurulması sürecinde Şükrü Paşa’nın desteğini arar. Mustafa Kemal bu hadiseyi anlatırken, Selanik’te sürgünde bulunan Şükrü Paşa’nın çok vatanperver bir insan olduğunu söyler. Kendisine güvendiğini ve bir mektup yazarak amacını anlattığını, Şükrü Paşa’nın da Selanik’e gitmesi durumunda işini halledeceğini bildirdiğini ifade eder.”

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Temiztürk’ün metin yazarlığını yaptığı belgesele göre; Şükrü Paşa yakalandığı siyatik hastalığının tedavisi için gittiği Bursa kaplıcalarında zatürreeye yakalanıp, İstanbul’a dönüşünde 5 Haziran 1916 tarihinde vefat eder. Padişah Sultan Beşinci Mehmet Reşat tarafından yaptırılan Mevlâna Kapı'daki Merkez Efendi Mezarlığı’ndaki kabre defnedilir. 1998’de ise Şükrü Paşa, kendisinin vasiyetinde işaret ettiği yere, müdafaası için 5 ay 5 gün direndiği Edirne’deki Kıyık Tabya’da yaptırılan anıt mezara nakledildi

 
Kamusen'den protesto
 
Yıldırım'a dadaş desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demir tatlımızı da kaptılar
Kastamonu'da düzenlenen yöresel yemek yarışmasına katılan bir yarışmacı, ...
Kim haklı...?
Doç. Dr. Fatih Mehmet Kızıloğlu, çeşitli tartışma ve eleştirilerin hedefi ...
Türk Dünyası Erzurum'da buluşacak
Güneş Vakfı tarafından düzenlenecek 3’üncü Uluslararası Türk Şöleni’ne, ...
 
Bakırcı, öğrencilerin gönlünü fethetti
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne (İİBF) bağış ...
Palandöken’de Kutlu Doğum Coşkusu
Palandöken Müftülüğü’nce “Kutlu Doğum Haftası” etkinlikleri kapsamında ...
Tiyatro bilincimiz güçlendi
Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT), izleyici sayısıyla 13 yılın rekorunu kırdı. ...
 
Toplu ulaşımda yeni yaklaşım
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, şehir içi ulaşım ...
ERİHDER'den çağrı
Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, 308’inci doğum yılı çeşitli etkinliklerle ...
Turizm Haftası başladı
Turizm Haftası Erzurum'da kortej yürüyüşüyle başladı. Çifte Minareli Medrese ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva