KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Sekmen: Öğretmenlik fedakârlık demektir
Sekmen: Öğretmenlik fedakârlık demektir
Erzurum'da Nesilden Nesile Öğretmen Buluşması
Erzurum'da Nesilden Nesile Öğretmen Buluşması
HABERLER>GÜNDEM
24 Nisan 2016 Pazar - 14:37

‘Bu Milletin kaderi birdir’

Başbakan Davutoğlu: "Bu milletin kaderi birdir. Ya hep beraber var olacağız ya hep beraber öleceğiz. Kim bu milletin bir parçasını diğerinden ayırt edip, onların kaderini diğerlerinden ayırt ederse, Gazi Meclis'e en büyük ihaneti yapmış olur.’dedi

‘Bu Milletin kaderi birdir’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizi birleştiren, zorluklara karşı güçlü kılan, geleceğe ümitle bakan ortak tarihi hikayemizi hiç unutmayalım" dediTBMM'nin açılışının 96. yıl dönümü nedeniyle özel birleşimle toplanan TBMM Genel Kurulunda konuşan Davutoğlu, bugün çok özel bir günde bir arada olunduğunu söyledi.

"Gazi Meclisimizin kuruluşunun 96. yılı, sizlere, milletimize, mazlum milletlere ve bütün insanlığa hayırlı olsun." diyen Davutoğlu, çocukların bayramını da onların nurlu yüzlerinde hep tebessüm görmek duası ve temennisiyle kutladı.

Davutoğlu, özel günlerin sadece anmak için olmadığını, muhasebe imkanı da verdiğini söyledi.

Davutoğlu, şöyle konuştu:"Onun için sizleri 100 yıl öncesine, siyasi düşüncelerimizin, parti kimliklerimizin, geldiğimiz yörelerin, illerin getirdiği yerel kimliklerin ötesinde tek tek milletvekilleri olarak, sadece 78 milyonun değil, bugüne kadar ülkemizde yaşamış bütün aziz vatandaşlarımızın bütün ecdadını da burada temsilen bulunma bilinciyle bir tefekküre davet ediyorum. Bir an için bu kürsüyü sadece, temsilinden büyük onur duyduğum AK Parti Genel Başkanı olarak değil, bu milletin vekili olarak, hitap ederek hepimizi bir muhasebeye davet ediyorum.

100 yıl önce Bu Meclis Ulus'ta toplanmıştı, Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tü. Meclis'in üyelerinin hepsi, o zaman vatan toprağı olan, bir kısmı da sınırlarımızın dışında işgal altında kalmış beldelerden gelen insanlarla, temsilcilerle doluydu. Her birinde hüzün vardı. Çünkü bin yılı aşkın bir süre kader birliği yapmış insanların toprakları işgal edilmiş, savunulan değerler zulme uğramış, tahkir edilmiş, vatan topraklarının her bir yöresinden acı işgal haberleri geliyordu. Dersimli Diyap Ağa bir taraftaydı, Rumeli çocuğu, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy bir taraftaydı, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Zülfü Tigrel bir başka köşede, yine Dersimli Mustafa Zeki Saltuk bir başka kenarda, Erzincanlı Nakşi Şeyhi Şeyh Hacı Ahmet Baysoy yine orada. Her biri farklı hikayelere sahip ama hepsinin şahsi hikayelerinden öte, inandıkları bir milletin tarihi hikayesi vardı."

TARİHİ BİR HİKAYE OLMADIKÇA MİLLETLER VAR OLAMAZ

Davutoğlu, "Çünkü onlar biliyorlardı ki şahsi hikayeleri aşan tarihi bir hikaye olmadıkça milletler var olamazlar. Çünkü onlar biliyorlardı ki şahsi çıkarlardan öte ortak kaygılar, idealler olmazsa bir millet onur içinde yaşayamaz. Hepsi zorlu savaşların içinden çıkıp gelmişlerdi. Dış dünya, dayanacak güçlerinin olmadığını zannediyordu. Meclis'in adı Gazi Meclis oldu sonra. Çünkü her biri gerçek anlamda gaziydi. Kimi savaşa girmiş çıkmış, şehitlik ümidiyle gittiği savaştan gazi olarak dönmüş, kimisi gazi olmak için yerini yurdunu terk etmişti. Hepimizin dedelerine bakınız, hepsinde bu hikayeler vardır. Trablusgarp'ta 1911'de bir seferberlikle başlayan, Balkan Savaşları ile devam eden, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal harbi ile devam eden bir çizgi." ifadelerini kullandı.

Rahmetli anneannesini hatırladığını belirten Başbakan Davutoğlu, "Dedemi anlatırken, oğlum derdi, 'evlendik, sonra askere gitti, genç bir kızdım; (taze bir gelindim) derdi kendi ifadesiyle. Döndüğünde epey yaşlı hanım olmuştum.' Geçen 14 yıl, Trablusgarp'a gitmiş, döndüğünde, her ikisi de rahmetli olan dedelerim birlikte gitmişler, birlikte farklı cephelerde çatışıp döndüklerinde farklı bir Türkiye bulmuşlardı. Hepimizin hikayesi budur. Bu Meclis çatısı altında bir araya gelen bizlerin, hepsinin dedesinin hikayesi budur." diye konuştu.

Davutoğlu, herkesin ortak tarihi bir hikayesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:"Bizi birleştiren, zorluklara karşı güçlü kılan, geleceğe ümitle bakan ortak tarihi hikayemizi hiç unutmayalım. Trablusgarp, Balkan acıları, İstanbul'u savunmak için bütün bir kadim kültürün milletleri Çanakkale'ye aktılar. Akamayanlar Trablusgarp'ta, Muhammad İkbal gibi Lahor'da oturup, 'Ya Rab, eğer ahiret günü geldiğinde bana sorarlarsa dünyadan en aziz neyi getirdin, Edirne ve Trablusgarp şehidi Türk kardeşlerimin kanını getirdim ya Resulallah' diyerek, Anadolu'da yüreği çarpan Muhammed İkbal vardı."

Çanakkale'de, İstanbul'u savunanların Kut'ül Amara'da, Bağdat'ı savunduklarını belirten Davutoğlu, "Çanakkale savunması, sadece milletimizin İstanbul'un savunması değil, sadece bizim milletimizin İstanbul savunması değil, bütün kadim değerlerin, insanlık onurunun sömürgecilere, emperyalistlere karşı şanlı bir direnişiydi. Kut'ül Amara, hani bugün kutlayalım mı kutlamayalım mı diye tartışmalar yaptığımız Kut'ül Amara var ya 1916'da aynen İstanbul'un savunması gibi, Bağdat'ın savunulması esnasında bütün Orta Doğu halklarının omuz omuza verdiği son savaştı. Türk, Arap, Kürt, Sünni, Şii, Keldani, Ermeni herkes Kut'ül Amara'da, Bağdat'ı savundu ve uzun yıllar Çanakkale gibi anıldı. Şimdi sadece TSK büyük zafer olarak anıyor.  Tekrar Kut'ül Amara'yı, Çanakkale ruhunu bu anlamda tefekkür etmeliyiz." ifadesini kullandı.

GAZİ MECLİSİN BİRİNCİ ÖZELLİĞİ

Gazi Meclis'in birinci özeliğinin bütün kadim beraberliği temin etmesi, ikinci özelliğinin ise bütün mazlum milletleri temsil etmesi olduğuna işaret eden Davutoğlu, toplandığında Azerbaycan'dan, Buhara Müslümanlarından, Hint Müslümanlarından yardımlar aldığını belirtti.

 "Çünkü onlar çok iyi biliyorlardı, bu Gazi Meclis başarıya ulaşırsa, onların da istiklal ve onur ümidi olacaktı. Bu Gazi Meclis başarısızlığa uğrarsa, onları da hüsran bekliyordu" diyen Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bu iki tarihi boyuttan hareketle baktığımızda, geliniz hep  beraber ciddi muhasebe yapalım. 100 sene önce dedelerimizin oturduğu bu Meclis, bugün 100 sene sonra yine değişik tehditlerle karşı karşıya kalan bir ülkenin Meclisidir, hepimizin Meclisidir. Gazi Meclis'in devamı olarak da bugün istiklal mücadelesi vermek anlamında beka Meclisidir. Onun için siyasi düşüncelerimiz arasındaki farkları bir kenara koyarak, hep beraber bu ülkenin istiklali, bu milletin onuru için omuz omuza verelim. Nereden ve hangi şekilde gelirse gelsin tehdit, hep beraber karşı duralım. Bu ülkenin insanlarına kim saldırırsa, hep beraber onun karşısında omuz omuza verelim. Terörün her türlüsünü hep beraber lanetleyelim. Gazi Meclis'in içinde eminim, 'bu toprakların bir parçasının kaderi diğerinden ayrıdır' diye düşünen çıksaydı, önce o Gazi Meclis'in üyeleri isyan ederdi. Dersimli Diyap Ağa'nın o güzel ifadeleriyle....'(Gavur, Anadolu'yu sardı, hepimizi bir düşünce aldı, din ve diyanet, ırz ve namus, Türklük tehlikeye düştü. İşittik ki Erzurum taraflarında can kurtaran arşa çıkmış, Meclis kuracakmış. Herkes korktu. İhtiyar halimle vatanı kurtaranların yanına koşmayı hatta başımı vermeyi göze aldım. Bana 'gitme ölürsün' dediler. Zaten herkes mahvoluyor. Varam,  gidem, onlara ulaşam, hep beraber ölek' dedim) diyor Dersimli Diyap."

BU MİLLETİN KADERİ BİRDİR

Başbakan Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti: "Arkadaşlar bu milletin kaderi birdir. Ya hep beraber var olacağız ya hep beraber öleceğiz. Kim bu milletin bir parçasını diğerinden ayırt edip, onların kaderini diğerlerinden ayırt ederse, Gazi Meclis'e en büyük ihaneti yapmış olur. Hep beraber sesimizi yükseltelim. Kaderimiz ortak diyelim, tarihi hikayemiz ortak, istikbalimiz ortak diyelim, kim bizim aramıza nifak koyacaksa, onların karşısında da omuz omuza bir aradayız diyelim. Benim ilk çağrım budur. İkinci çağrım, yine bu tarihi hikayeye uygun olarak, bu Meclisin mazlum milletlerin Meclisi olduğunu unutmadan, mazlum milletlerden kimin başı dara girmişse, kimin başı sıkışmış, kim özgürlük, hatta hayatını kurtarma çabası içine girmişse bu Meclis ve ve bu ülke ona da aittir diyelim. Bu, Suriyeli mülteciler için de geçerlidir, Irak'tan gelen Kürt mülteciler için de Boşnak mülteciler için de Kafkasya'nın, Balkanların, Orta Asya'nın, Orta Doğu'nun çocuklarını hep beraber mazlum milletlerin meclisinde buluşturalım. "

YAPMAMIZ GEREKEN ŞEY BASİTTİR

Başbakan Davutoğlu, Meclisin tefrik edici üçüncü özelliğinin bütün baskılara rağmen, özgürlüğü ve demokrasiyi savunmuş olması olduğuna işaret ederek, Meclisin içinden, darbe teşebbüslerinden sonra onurla idam sehpasına yürüyen selefi Başbakan ve  bakanların çıktığını anımsattı.

 Davutoğlu, şunları söyledi:"Hep beraber Cumhuriyetimizi birlik ve beraberlik için nasıl savunuyorsak, cumhuru bütün unsurlarıyla nasıl savunuyorsak, demokrasimizi de aynı kararlılıkla savunmalı ve her türlü darbe teşebbüslerine karşı demokrasimizi de güçlü kılmalıyız. Bunu yaptığımız zaman bu Meclisi birliğimizin kalesi, karargahı kıldığımız zaman, bu Meclisi mazlum milletlerin adalet ve vicdan teşebbüslerinin nihai tecelligahı kıldığımız zaman ve bu Meclisi özgürlüklerin,  insan haklarının ve demokrasinin kalesi kıldığımız zaman emin olunuz,  siyasi görüş ayrılıklarımız ne olursa olsun, hep beraber çok güzel bir geleceğe yürüyeceğiz. Yapmamız gereken şey basittir. 96 yıl önce bir araya gelenleri hiç unutmamak ve bu onları bir araya getiren ruhu yaşatmak. Daha sonra Meclisin kapanmasına kadar giden acıları hiç unutmamak,  onların bir daha yaşanmaması için demokrasiyi, birliği savunmak. Muhalefete özellikle çağrımda, güzel işler olduğunda bizi takdir ediniz ki eleştirilerinize biz de her zaman değer verelim. Biz de özeleştiri yapalım, biz de sizin yapıcı eleştirilerinizi her zaman dikkate alalım ki bu Gazi Meclis'ten yükselen yeni Türkiye'yi kuralım.  Eminim biz bu tarihi hikayemizi unutmazsak, tarih hep bizim yanımızda olacak, bizim için akacak ve tarihin nesnesi değil öznesi olacağız. 96 sene önce bu Meclisi kuranlar tarihin öznesi oldular. "

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Şanlıurfa'ya istiklal madalyasını götürürken taşıdıkları onura vurgu yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İstanbul'un işgal edilmesinden hemen sonradır ve meclisin kurulmasından hemen öncedir. Şanlıurfa'yı, Gaziantep'i, Kahramanmaraş'ı bütün şehirlerimizi kutluyorum. O istiklal madalyası için destek veren tüm milletvekilleri ve partilere teşekkürü bir borç biliyorum. İşte o zaman 16 Mart'ta İstanbul işgal edildiğinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'geldikleri gibi gidecekler' demişti. Şimdi biz de aynı şeyi söylüyoruz, kimse bu topraklara göz dikemeyecek, bölmek isteyenlere böldürmeyeceğiz, tökezletmek isteyenlere tökezletmeyeceğiz. Al bayrağı kıyamete kadar özgürlüğümüzün sembolü olarak, Gazi Meclis'imizi de kıyamete kadar, milli iradenin nihai karargahı olarak muhafaza edeceğiz. " dedi.

Meclisin dualarla açıldığını anımsatan Başbakan Davutoğlu, konuşmasını, "Yine dualarla kapatmak için söylüyorum: Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin. Bir daha Gazi Meclis kurmak zorunda bizi bırakmasın. Meclisimizi gazi ve demokratik bir meclis olarak milli iradenin her zaman sözcüsü olmak misyonunu getirenlerden eylesin. Bütün milletimizin mili egemenlik  bayramını, çocuklarımızın çocuk bayramını kutluyor, güzel bir geleceğe el ele yürüme temennisiyle hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum." sözleriyle tamamladı.

 
Koçak: ’23 Nisan 1920 şanlı uyanıştır’
 
‘Şehitlerimizin Aileleri bize emanettir’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koçak: ’23 Nisan 1920 şanlı uyanıştır’
Koçak, “Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 96. Yıldönümünü ve ...
Büyükşehir’den 23 Nisan Şöleni
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ...
Altıparmak’tan 23 Nisan mesajı
Vali Ahmet Altıparmak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
 
Kamu Maliyesinde Erzurum farkı
M.AKDAĞ-Erzurum bu yılın ilk çeyreğinde kişi başına gerçekleştirilen sağlık ...
‘Türkiye Gerçeğini Tüm Dünya Görüyor’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye için yeni fikirler ortaya koyan, sorunlara ...
Sevgi dilini koruyun
23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği’ne katılan dünya çocuklarını Cumhurbaşkanlığı ...
 
‘Bu iş bitecek’
Erdoğan, terörle mücadele için önce demokratik açılım, ardından milli ...
SGK’dan Gençlere özel yaklaşım
Erzurum SGK İl Müdürü Bumin, Gençlere yönelik sağlık sigortalarında yeni ...
“Birlik Olmadan, Adalet İnşa Edilemez”
Cumhurbaşkanı Erdoğan: '“Birlik anlayışımızı, kesrette vahdet ilkesi üzerine ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva