Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
1. Ligde Erzurumspor özel sinerji oluşturdu
1. Ligde Erzurumspor özel sinerji oluşturdu
Hakem Akademisinden, 81 İlde Eğitim uygulaması
Hakem Akademisinden, 81 İlde Eğitim uygulaması
TCMB yılsonu TÜFE beklentilerini paylaştı
TCMB yılsonu TÜFE beklentilerini paylaştı
Bolat: 'Dış ticaret açığı geriledi'
Bolat: 'Dış ticaret açığı geriledi'
Gazze’de can kaybı 34 bin 535’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 535’e yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
11 Mart 2016 Cuma - 09:47

“Türkiye Kırım'ın ilhakını tanımayacaktır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye'ye girerken, 'Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye'deyiz' diyen Rusya, acaba Ukrayna'ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna'ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler?'dedi

“Türkiye Kırım ın ilhakını tanımayacaktır”

Türkiye-Ukrayna 5. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye'ye girerken, 'Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye'deyiz' diyen Rusya, acaba Ukrayna'ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna'ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler? 'Güçlüyüm, öyleyse haklıyım' mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ve başkanlık ettikleri Türkiye-Ukrayna 5. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nın ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Devlet Başkanı Poroşenko’yu Ankara’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek ve heyet üyelerini yaptıkları görüşmelerde aldıkları sonuçlardan ötürü kutlayarak sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kritik bir dönemde gerçekleşen bu toplantının her iki ülke hakkında hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

“TÜRKİYE, UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DESTEK VERMEYİ SÜRDÜRECEK”

Ukrayna ile Türkiye arasında son dönemdeki karşılıklı üst düzey görüşmelerin müstesna bir şekilde geliştiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün siyasi, askerî, ekonomik ve kültürel alanlarda yaptıkları ikili ve heyetler arası görüşmelerin çok verimli geçtiğini açıkladı. Başta Karadeniz havzasının güvenliği olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları mütalaa ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Başkanı Poroşenko ile bu konulardaki istişarelerinde mutabık kaldıklarını ve eş güdüm içinde olduklarını söyledi.

Devlet Başkanı Poroşenko’ya, Türkiye’nin; Ukrayna’nın egemenliğine, Kırım dahil toprak bütünlüğüne ve siyasi noktada birliğine destek vermeyi sürdüreceğini söylediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Şunu burada açık ve net bir şekilde tekrar ifade etmek isterim: Türkiye, Kırım’ın gayrimeşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır. Rusya’nın Kırım’da yaptığı uluslararası hukuku ayaklar altına alması hiçe sayılmıştır. Biz Sayın Poroşenko liderliğinde yürütülen Ukrayna’daki kapsamlı reform ve ekonomik yenilenme sürecini önemsiyoruz. Bu süreci desteklemeye devam edeceğiz. Bu çerçevede geçen yıl sözünü verdiğimiz 50 milyon dolarlık tavizli kredi anlaşması geçen ay Sayın Başbakanımızın huzurunda Kiev’de imzalandı. Yine sözünü vermiş olduğumuz 10 milyon dolarlık insani yardım çalışmalarımızı nihayete erdireceğiz. Muhtelif yardım projelerimiz devam ediyor. Ukrayna’ya desteğimiz her alanda sürecektir. Siyasi istikrarını tahkim etmiş olan güçlü bir Ukrayna, aynı zamanda bölgesel barış ve düzenin de garantisidir. Bu noktada tüm ülkelerin Ukrayna’ya destek olması, mevcut katkılarını daha da artırması gerekir.”

“TÜRKİYE İLE UKRAYNA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN EN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİ KIRIM TATARLARININ DURUMUDUR”

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin en önemli unsurlarından birinin, Kırım Tatarlarının durumu olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde Kırımlı Tatarlarının sorunlarını ele aldıklarını ve bu konuda da mutabık kaldıklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Kırım Tatarları yaşamlarını işgal altında ve güç şartlarda sürdürmek zorunda kaldılar. Kırım’da benzer problemlerle yüzleşen tüm kesimlerin hak ihlallerini uluslararası toplumun gündeminde tutmamız gerekiyor. Bu konuda Sayın Başkanla hemfikiriz. Kırım’daki yasa dışı durumun aşılması için diplomasi ve hukuk çerçevesinde atılacak adımlarda eş güdüm içerisinde hareket edeceğiz. Ukrayna’nın doğusundaki krizin de ancak barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşturulabileceğine inanıyoruz. Bu çerçevede Minsk Sürecini destekliyoruz.”

‘Tüm taraflara ateşkese uyulması, ağır silahların temas hattından çekilmesi, Ukrayna topraklarının yabancı askeri unsurlardan arındırılması ve Ukrayna-Rusya sınırının tekrar kontrol altına alınması için’ çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’ye girerken ‘Suriye yönetimi bizi çağırdı, onun için Suriye’deyiz’ diyen Rusya, acaba Ukrayna’ya girerken kendilerini kimler oraya çağırdı da Ukrayna’ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler? ‘Güçlüyüm, öyleyse haklıyım’ mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu değil” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE VE UKRAYNA ARASINDAKİ TİCARET HACMİNİ 2023 YILINDA 20 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Devlet Başkanı Poroşenko ile geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacmini 2023 yılında 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Ukrayna’nın toplam nüfusunun yaklaşık 125 milyon olduğuna dikkat çekti ve “Bu ciddi bir pazar. Demek ki biz bu rakama ulaşabiliriz. Arzuladığımız sıçramayı yapabilmek için serbest ticaret anlaşmasını daha fazla zaman kaybetmeden sonuçlandırmalıyız” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasıyla çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının yenilenmesi gerektiğine de vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konulardaki mutabakatımızı Sayın Cumhurbaşkanıyla bugün bir kez daha yineledik. Özellikle Serbest Ticaret Anlaşması’nı bu yıl içinde sonuçlandırmaya önem ve öncelik veriyoruz” diye konuştu.

Yaptıkları görüşmelerde; ulaştırma, turizm, enerji, askerî ilişkiler, savunma sanayi ve kültür alanlarında iş birliğini ilerletmek için atılacak adımları da ele aldıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun yanı sıra ticaret, güvenlik, askerî ve medya alanlarındaki iş birliğini artıracak belgeleri de imzaladıklarını belirtti. Önümüzdeki dönemde bunların her birinin birer birer hayata geçirileceğine ve iki ülke arasında turizmde ciddi bir sıçramanın olacağına inandığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasını şu cümlelerle tamamladı: “Bu halklarımızın birbirine çok daha fazlasıyla yaklaştığını ortaya koyacak. Sayın Poroşenko’yu ve değerli heyet üyelerini tekrar ülkemde görmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Ukrayna’nın aydınlık yarınlarına olan inancımı da yineliyorum.”

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI POROŞENKO: “PROJELERİMİZ, DEVLETLERİMİZ ARASINDAKİ GÜVENİN SİMGESİDİR”

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko da Türkiye’nin; Rusya tarafından zalimane bir şekilde ihlal edilen Ukrayna’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Yaptıkları görüşmelerin dostluk ve karşılıklı anlayış havasında geçtiğini ve görüşmelerin sonunda çok önemli sonuçlara vardıklarını açıklayan Devlet Başkanı Poroşenko, “Sayın Cumhurbaşkanıyla tekrar ifade ettik ki, gerçek stratejik ortaklık sloganlardan ibaret değildir, bu pratik projelerdir. Ve biz böyle projeler üzerinde beraberce çalışıyoruz. Bu projeler devletlerimiz arasında mevcut olan güvenin simgesidir ve bu projeler iş birliğimizi daha da derinleştirmeye yol açacaktır” şeklinde konuştu.

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmî akşam yemeği verdi.

 

 
Erzurum’dan 23 ülkeye ihracat
 
279 terörist hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Kadının yer almadığı siyaset, eksikliktir’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kadının yer almadığı siyaset, kadınları dışlayan ...
Sekmen: ‘Kadın, şefkatin timsalidir’
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ...
Erzurum’dan Eruh’a yardım köprüsü
Büyükşehir Belediyesi, Siirt’in Eruh ilçesinde terörden dolayı mağdur ...
 
Vattara: “Erdoğan Zamanın Büyük Bir Devlet Adamı”
Fildişi Sahili Devlet Başkanı Vattara, ‘Evet, zamanın büyük bir devlet ...
Aydemir, Millet 28 Şubat zulmünü unutmayacak
Ak Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, '28 Şubat siyasi tarihimizde ...
‘Faiz sistemi adil değildir’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faiz sistemi adil değildir ve acımasızdır. Eğer ...
 
‘Ben onu vatan için doğurdum’
Şehidin annesi Akkadın Kaplan, oğlunun tabutunun yanından ayrılmazken, ...
Hızlı Tren Erzurum yolunda
Ankara-Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının en büyük sanat yapılarından ...
‘Türkiye küresel vicdanın sesi’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, komşusunda yaşanan drama sessiz kalmayan Türkiye’nin, ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva