Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ömer Efe, bölgedeki tarım ve hayvancılık sektörlerinin kooperatifçilik anlayışıyla yaşadığı gelişim sürecini anlattı. Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Türkiye’nin, kuzeyinde dört ülkeye komşu olunan coğrafyada bulunan Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan illerine hizmet verdiğini kaydeden Efe, “2 bin rakımda sert ve soğuk iklimin hâkim olduğu bin 741 yerleşim biriminde bulunan 31 bin 200 üretici ortağımızın ekonomik menfaatlerini korumak ve meslek ve geçimleri ile ilgili ihtiyaçlarını karşılamak üzere bu illerde bulunan 48 Tarım Kredi Kooperatifi ve 130 çalışan ile varlık sebebimiz olan bölge çitçisinin hizmetindeyiz.” dedi.
Yörede tarımsal faaliyetlerin dar alanlarda, iklim ve fiziki şartların izin verdiği ölçüde, yeterli çeşitlilikten yoksun hububat tarımı yapılabilmekte olduğuna dikkati çeken Ömer Efe, bunlara verim düşüklüğü ve tabi afetlerin yaşanma sıklığı da eklenince, üreticilerin bu faaliyetlerden yeterli geliri elde edememe sonucuyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Efe, “Son dönemlerde alternatif arayışlar ve devletinde teşvikleri ile üreticiler yem bitkileri yetiştiriciliğine yönelmişlerdir.
Bitkisel üretimin belirtilen nedenlerle güçlüğü ve yöredeki otlak ve meraların çokluğu üreticileri mera hayvancılığına ilgi göstermesine neden olmuş, bölgemiz son yıllara kadar ülkemizin besi materyali merkezi işlevini görmüştür.” diye konuştu.
EFE, SORUNLARI SIRALADI
Terörün yanı sıra, miras hukukundan doğan parçalanmış tarım arazileri, et ve süt tüketiminin ve desteğinin beklenen düzeyde olmayışı, mera ıslahının tamamlanamayışı, kesif yem fiyatındaki sürekli artış gibi nedenlerle damızlıkların kesime tabi tutulduklarını anlatan Efe, bütün bunların tabi sonucunda sosyal bir yara olan göç olgusunun da etkisiyle hayvancılık sektörünün bir türlü gelişemediğini ifade etti.
Bölge Birliği Müdürü Ömer Efe, “Diğer yandan, bölgemizde tarım ve hayvancılıkta yeterli sermaye ve işletme büyüklüğüne sahip olamayan üreticilerimiz kooperatifler vasıtasıyla birleşebilecekleri beklenirken, yeterli bilinç ve şuur oluşamadığı için kooperatifçilik gelişememiştir. Tarım Kredi Kooperatifleri bu süre zarfında ortaklarının yanında olmaya çalışmış, ancak ortaklarımızın yukarda belirtmeye çalıştığım olumsuzluklar nedeniyle tarım ve hayvancılıktan yeterli geliri elde edemeyişinin sonucunda tarımsal kredi borçlarını geri ödeme güçlüğü çekmektedirler. Sınırlı kaynaklara sahip kooperatifler ödeme darboğazının yaratığı mali yapı nedeniyle zaman zaman temel işlevini sürdüremez duruma düşmüşlerdir.” şeklinde konuştu.
KOOPERATİFÇİLİK ANLAYIŞI SAYESİNDE ÖNEMLİ MESAFELER KAYDEDİLDİ...
Son yıllarda yönetim anlayışındaki değişim ve dönüşümle yakalanan istikrar sonucunda kooperatifçilik işletmeliği anlayışına geçildiğini vurgulayan Efe, geçmişin problemlerinin büyük ölçüde idari ve yasal düzenlemelerle çözüldüğünü belirtti. Sürdürülebilir kooperatifçilik anlayışı ile işletme büyüklüğü, işletme yönetimi ve müşteri memnuniyeti gibi kavramların öne çıktığını kaydeden Efe, “Bu anlayıştan hareketle önümüzdeki dönemde; ortaklarımızın mesleki ve teknik yönden bilgilerini geliştirmeye devem edilerek daha bilinçli tarım ve hayvancılık yapmalarının sağlanması, ortaklarımızın ihtiyaç duyacakları tarımsal kredi kullanımının artırılması, her türlü kaliteli tarımsal girdinin uygun fiyattan tedarik edilmesine devam edilmesi, ortaklarımızca istihsal edilen tarım ürünlerini değerlendirme ve pazarlama faaliyetlerinin artırılması temel amaç ve çalışma konularımızı oluşturacaktır. Üreticilerin ekonomik menfaatlerini korumak, özellikle meslek ve geçimle ilgili ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri olarak yukarda temas etmeye çalıştığım olumsuzluklara ve mazeretlere sığınamayız. Mensubiyet şuuru ile mesai mevhumu gözetmeksizin çalışacağız. Başaracağız, başaracağız, başaracağız.” dedi.