Öymen, Kahramanmaraş'ta partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında, İsveç parlamentosunun kararını değerlendirdi.
İsveç'in aldığı kararın Türkiye'yi, hangi siyasi partiden olursa olsun tüm vatandaşları üzdüğünü ve derinden yaraladığını belirten Öymen, "Biz atalarımıza layık görülen bu sıfatları reddediyoruz ve hiç bir şekilde kabul etmiyoruz. Bazıları, Türkiye hakkında bir süreden beri yabancı ülkelerde konuşmayı adet edindiler. Tarihi gerçekleri çarpıtarak, hukuku hiçe sayarak, siyasetin en temel ilkesi olan nezaket ilkesini bile bir tarafa bırakarak, ülkemizi, atalarımızı, vatandaşlarımızı yaralayıcı ifadelerde bulunuyorlar. Bunları kesinlikle reddediyoruz ama reddetmek yetmiyor. Büyükelçimizi çağırmak doğrudur ama yeterli tepki bu değildir" dedi.
Öymen, yeterli tepkinin, "bu kampanyaların arkasında yer alan Ermenistan'a hiç unutmayacağı bir ders vermek" olduğunu belirterek, protokollerin Meclisten geri çekilmesini istedi.
"Milli şeref meselesi..."
Öymen, "Uluslararası ilişkilerde adettir. Bir ülke size bile bile kötülük yapıyorsa sizin haklarınızı, çıkarlarınızı, itibarınızı dünyada zedelemeye çalışıyorsa bunun mutlaka bir cevabı olmalıdır. Bunu yapan ülke bir bedel ödemelidir. Siz bunu ödetemediğiniz takdirde, bu gibi faaliyetler devam edecektir. Şimdi İngiltere'de benzeri bir tasarının gündeme geleceği söyleniyor. Arkadan İspanya'da geliyor. Bundan sonra yapılacak iş benzeri durumların başka yerlerde yaşanmamasıdır. Fakat daha da önemlisi bütün bu ülkemiz aleyhine faaliyetlerin kökeninde, menşeinde olan Ermenistan'a unutamayacağı bir ders vermektir" dedi.
Ermeni iddialarının 1975'te Kıbrıs harekatından sonra başladığını savunan Öymen, "Türkiye şerefli bir ülkedir, Türk milleti gururuna düşkün bir millettir. Biz hiçbir zaman atalarımız aleyhine hiç kimseye böyle söz söyletmeyiz. Onun için hiç kimse atalarımızın katil olduğunu Türk milletine kabul ettiremez" ifadelerini kullandı.
Ermenistan'ın benzeri bir çalışmayı Avrupa Birliğinde de yapacağını belirten Öymen, "Hükümeti uyarıyoruz; bu yılın içinde AB'de soykırım ile ilgili bir karar geçirmeye çalışıyorlar. Buna göre (soykırım olmamış) demeyi suç sayacaklar. Biz bu konuyu etkin bir şekilde TBMM gündemine getireceğiz. Bu konularda hiçbir tavizimiz yoktur. Çünkü, bu yalnız milli çıkar meselesi değil milli şeref, milli hasiyet meselesidir" diye konuştu.
Anayasa değişikliği
Anayasa değişikliği çalışmalarına da değinen Öymen, "Hükümet şimdi bir anayasa çıkartmaya çalışıyor. Gayet tabii Türk milleti daha iyi bir anayasaya layıktır. Biz yıllardan beri söylüyoruz. İlk önce milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması lazım. Bugün Meclis'te 550 milletvekili var, 608 tane dokunulmazlık dosyası var. Bunların bir bölümü maalesef yüz kızartıcı suçlardandır. İşte bizim anayasa değişikliği deyince aklımıza gelen bu" dedi. Öymen, Anayasa'da yer alan geçici 15. maddenin kaldırılmasını da istedi.
"CHP milletvekillerini sindirmeye çalışıyorlar"
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Öymen, CHP Milletvekili Ahmet Ersin'in bir soruşturma kapsamında adı geçen gizli tanıkla buluştuğu haberlerine ilişkin bir soru üzerine, "Arkadaşımız gerekli cevabı verdi. Burada can alıcı olan taraf şudur. Biz nerede yanlışlık, yolsuzluk, hukuksuzluk Türkiye'nin menfaatlerine aykırı bir durum söylersek hemen bunlar bireysel olarak bizim genel başkanımıza, milletvekillerimize, il örgütlerimize saldırıya geçiyorlar. Biz bunları ciddiye almıyoruz. Bizim hiç bir milletvekilimiz hukuk dışı hiçbir işlem yapmaz. CHP'nin temel ilkelerine aykırıdır. Öyle anlaşılıyor ki CHP'li milletvekillerini boy hedefi yaparak onları susturmaya, sindirmeye çalışıyorlar. Ama bunu başaramayacaklardır. Ne genel başkanımızı ne de üyemizi yıldırmaya cesaretleri güçleri yetecektir" dedi.