Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
İliç kazası Araştırma Komisyonu  toplandı
İliç kazası Araştırma Komisyonu toplandı
Gazze'de can kaybı 34 bin 789'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 789'a yükseldi
'Temsilci Genç'ler açıklandı
'Temsilci Genç'ler açıklandı
Kurtulmuş’tan yeni bir dünya sistemi mesajı
Kurtulmuş’tan yeni bir dünya sistemi mesajı
Büyükşehir’den barınak açıklaması
Büyükşehir’den barınak açıklaması
HABERLER>GÜNDEM
11 Aralık 2010 Cumartesi - 03:33

'Yazılı kültürden korkan toplumuz'

Vali Öztürk, " Biz yazılı kültürden çok fazla ürken bir toplumuz. Yazılı bir belge karşımıza çıktığında ondan tedirgin oluruz. Onun için birisi, yazılı bir şey sorduğu zaman ne diyeceğimizi şaşırırız. Bence bu da iyi bir müeyyidedir. Karşınızdaki kişi, bunu sorduklarına göre başka bir şeyi de sorabilirler diye düşünebilir. Bu da işin psikolojik boyutu" dedi.

 Yazılı kültürden korkan toplumuz

İnsan Hakları Kurulları'nın varlığının bile insanları bir çok şeyden caydırıcı etkiye sahip olduğunu belirten Vali Sebahattin Öztürk, müeyyidenin olmayışına çok da takılmamak gerektiğini söyledi.
Vali Öztürk, "Sizin, bir soruyu sormanız bile insanları belirli bir noktaya getirmeye yetiyor. Biz yazılı kültürden çok fazla ürken bir toplumuz. Yazılı bir belge karşımıza çıktığında ondan tedirgin oluruz. Onun için birisi, yazılı bir şey sorduğu zaman ne diyeceğimizi şaşırırız. Bence bu da iyi bir müeyyidedir. Karşınızdaki kişi, bunu sorduklarına göre başka bir şeyi de sorabilirler diye düşünebilir. Bu da işin psikolojik boyutu" dedi.
Valilik toplantı salonunda İl İnsan Hakları Kurulu üyeleriyle bir araya gelen Vali Sebahattin Öztürk, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili konuştu. Böyle bir kuruluşun olmasından çok toplumun insan hak ve hukukuna zihinsel olarak hazır olmasının daha önemli olduğunu belirten Vali Sebahattin Öztürk, insanların ihlallerin içerisinde olmaması ve ihlallere karşı direniş gösterebilmesi gerektiğini söyledi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Türk mahkemelerinin insan haklarıyla ilgili hukiki müesseseler olduğunu kaydeden Vali Öztürk, "Türkiye'ye özgü olarak oluşturulan kurul, sanki devletlülerin oluşturduğu bir kurulmuş gibi görünmemeli. Zaten oluşturuluş biçimi devlet teşkilatıyla değil seçimlerle oluyor. Yönetmeliğin yazdığı şekliyle, üyelerin seçildiği kurulda memurlar azınlıkta. Yani kurumun valilik bünyesinde veya ilçelerde olmuş olması bizatihi kendisini malül kılmamalıdır. İnsan haklarıyla ilgili olan ihlallerde bu kurullar karar verirken devlet yaptıysa, devlete karşı nasıl duralım diye bir ezikliğin içerisinde olmamalıdır" diye konuştu.
İnsan Hakları Kurulları'nın bir çok alana müdahale edemediğini ifade eden Vali Öztürk, "Günümüzde işkence ve kötü muamele yapılan yerler daha çok adli konular olduğu için biz ona kurul olarak bir şey diyemiyoruz. Varsa eğer bir şey dememiz gerekir aslında. Şimdi daha çok. hastanelerde olanlarla meşgul oluyoruz. Bu da esas ihlallerle ilgili bize pek fazla bir rahatlama sağlamıyor. Türkiye'de bu kurulu belki de ombudsmanlık müessesiyle irtibatlandırmak gerekir diye düşünüyorum. Bu işi valiliklerden bağımsız hale getirip, ombudsmanlık kurumuyla irtibatlı hale getirilir diye düşünüyorum. Çünkü kiminle irtibat içindeyseniz etki altında kalabilme ihtimali var. Bunu önlemek için bağımsız bir idari kuruluşlara bu işi yaptırmak ve yetki alanını da genişletmek gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.
Devletin, kurum ve kuruluşun insan haklarına uygun olarak davranabilmesinin önemli olduğunu dile getiren Vali Öztürk, şöyle devam etti:  "Bu konuda iki tane temel belge var. Bu belgeler, insan hak ve hukukuyla ilgili düzenlemelerdeki müracaat yeridir. Oraya bakarak nerede durduğumuza karar veriyoruz. Toplumda birer birey olarak hepimizin bundan zarar da gördüğü de oluyor. Kendimiz, hem karar verici hem de hak ve hukuktan yararlanan kişileriz. Bu bakımdan bunun yapılmış olması da Türk hukuku bakımından önemlidir. İnsan hakları kurumlarının Türkiye için ciddi bir ilerleme olduğunu düşünüyorum. Bütün mesele, bunu fonksiyonel hale getirebilmektir. İnsanların inançlarından ve düşüncelerinden dolayı kötü muameleye müstahak olmamaları lazım. Bu belki toplumsal kültürle de ilgilidir. Neyden şikayet edeceğimizi de bilmek lazım. Bunun ciddi bir eğitim boyutu var. Varlığı bile bir çok şeyden insanları caydırır. Siz müeyyidenin olmayışına bakmayın. Sizin bir soruyu sormanız bile insanları belirli bir noktaya getirmeye yetiyor. Biz yazılı kültürden çok fazla ürken bir toplumuz aslında. Daha çok sözlü kültürden geldiğimiz için yazılı bir belge karşımıza çıktığında ondan tedirgin oluruz. Onun için birisi yazılı bir şey sorduğu zaman ne diyeceğimizi şaşırırız. Bence bu da iyi bir müeyyidedir. İnsanlar, bunu sorduklarına göre başka bir şeyi de sorabilirler diye düşünebilir. Bu da işin psikolojik boyutudur."

 
Baro nerede?
 
Hokey'de Dadaş Markası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Andican tarihe not düştü..
İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi ve Devlet eski Bakanı Ahad Andican, ...
Yerlisi yok, yabancısı çok..
Erzurum’da son aylarda dilenci sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Halkın ...
Yaylalı'dan ilk beyanat..
Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Muammer Yaylalı ...
 
Tuşa bas, Erzurum'u tanı
2011 Kış Oyunları’na ev sahipliği yaparak, kapılarını tüm dünyaya açacak ...
Sağlıkta AB normunda hizmet
Erzurum’da iki yıl önce faaliyete Sağlık Bakanlığı tarafından geçirilen ...
Alkışlanacak proje
Erzurum’u merak edipte bir türlü gelme fırsatı bulamayanlar için oluşturulan ...
 
Üstad Reyhani gönüllerde yaşıyor
Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) Başkanı Erdal Güzel, Türk Halk ozanlığı ...
Hes Raporunde erteleme
Erzurum’da Vali Sebahattin Öztürk tarafından yetki aşımı olduğu gerekçesiyle ...
Bakan, Budak konusunda konuşmadı
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak'ın ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva