Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, Güneş Vakfının konuğu oldu. Çoban, Güneş Vakfı Konferans Salonun da gerçekleştirilen sohbette Ahlat’ı ve Ahlatla ilgili projelerini anlattı.
1071 Malazgirt zaferiyle Türklerin yurdu olan Anadolu’ya, 1013 yılında Türklerin gelmeye başladığını ve 1040 da şehir kurduklarını söyleyen Mümtaz Çoban; “Türk-İslam medeniyetinin Anadolu da ki tesis noktası Ahlat’tır’’ dedi.
“641 de İslam ordularının İslamlaştırdığı Ahlat da, Malazgirt Zaferiyle Anadolu’yu Türkleştirme ve Müslümanlaştırma tohumları atılmıştır” diyen Çoban, Orhun ve Yenisey Abidelerinin, o mirasın buraya, Anadolu’ya intikali Ahlatta ki mezarlar ve Kitabeler olduğunu söyledi. Çoban, “36 bin metrekare alan üzerinde İslam âleminin en büyük mezarlığı olan Türk- İslam mezarlığının bulunduğu Ahlat, yaklaşık 4 bin yıllık bir tarihi barındırıyor” dedi.
Anadolu’nun Fethinden sonra Ahlat’ın ihtişam merkezi olduğunu dile getiren Mümtaz Çoban; ‘’11 YY. da Ahlat’ın nüfusu 300 bin, İstanbul’un ise 20 bindi. Hatta 1453 de fetihten sonra İstanbul’un nüfusu 97 bindi’’ dedi.
AHLAT’IN TARİHİNİ BİR ERZURUMLU YAZDI
Bir Erzurumlu olan Abdurrahim Şerif Bey’in Ahlat’ın tarihini yazdığını söyleyen Ahlat Belediye Başkanı Çoban, Erzurum’la Ahlat arasında her zaman tarihi bağların olduğunu ve bu iki yerleşimin, tarihi kültürel yönlerinin birbirlerine benzediği ifade etti. Çoban; ‘’Anadolu da ki Türk İslam Medeniyeti tarihini 21. Yüzyıla anlatabilmek için Ahlat’ta ki mezar taşlarını ve kitabelerin iyi okunması gerekiyor. 21. Yüzyıl bu tarihe bir şey katmamıştır, koruyamamıştır da. Binlercesini vinçlerle ayağa kaldırmaya çalışıyoruz’’ dedi.
“Çin Seddi Çin için neyi İfade ediyorsa, Piramitler Mısır İçin Neyi ifade ediyorsa, Taç Mahal Hindistan için neyi ifade ediyorsa, Ahlat da Türk-İslam Medeniyeti için onu ifade ediyor’’ diyen Çoban, Ahlat’ta ki kitabe ve mezar taşlarının okunması için bu alanla ilgili uzmanlara ve akademisyenlere büyük görevler düştüğünü söyledi.
Sohbetin ardından Güneş Vakfı Başkanı Profesör Doktor Alparslan Ceylan’a teşekkür eden Mümtaz Çoban, Güneş Vakfına ve Alparslan Ceylan’a, Ahlat’tan getirilen geleneksel el sanatlarından izler taşıyan hediyeler takdim etti.