Vali Sebahattin Öztürk, eğitimde kalite ve verimliliği artırmak amacıyla, ilk ve orta öğrenimi kapsayacak şekilde kampus sistemine geçileceğini açıkladı. Eğitim kampüsü projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte Erzurum Sağlık’tan sonra Eğitim Kampüsü yatırımını alacak ilk iller arasında yer alacak.
DOSİAD 2008’DE ÖNERMİŞTİ
Doğu Anadolu Sanayici ve işadamları Derneği’nin 2008 yılında gündeme getirdiği, Erzurum kamuoyunda oldukça ilgi toplayan ‘Eğitim Kampüsü Projesi’ nihayet hayata geçiyor. DOSİAD’ın Eğitim Kampüsü Projesi çağrısı Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talimatıyla uygulamaya konuluyor. Erzurum Sağlık Kampüsünden sonra Eğitim Kampüsü’nde de pilot iller arasında yer alacak.
ÖZTÜRK’TEN ÖZEL AÇIKLAMA
ERZURUM Gazetesi’ne özel açıklama yapan Vali Öztürk, Eğitim Kampüsü Projesi’nin çağdaş bir adım olduğunu vurgulayarak, Erzurum kent merkezinde 3 kampüs kurmayı amaçladıklarını söyledi. Kampüs Projesi’nin Sağlık Bakanlığı Şehir Hastaneleri ya da Sağlık Kampüsü diye adlandırılan projeyle benzerlik gösterdiğini belirten Vali Öztürk, “ Milli Eğitim Bakanlığı’nın kamu-özel ortaklığı diye bir projesi var. Bu sağlık bakanlığının daha önce uyguladığı projenin milli eğitim bakanlığına uygulaması olacak. Daha henüz yönetmeliği çıkmadı. Bu çerçevede biz eğitim kurumlarımızı yeniden gözden geçirmek durumunda kaldık. Mevcut eski binalarımızı yani deprem yönetmeliğinden evvel yapılmış olan okulları bir kere peyder pey deprem güçlendirmesini yapmamız lazım. Bu noktada güçlendirmede yetersiz kalacak ve maliyeti yüksek olacaksa yıkıp yeniden yapmayı düşünüyoruz.” dedi.
EĞİTİM KAMLPÜSÜ PROJESİ
Milli Eğitimde reform düzeyindeki 4+4+4 uygulaması kapsamında , eğitimde kaliteyi artırmak amacıyla kampus oluşumunun çağdaş bir zorunluluk olduğuna değinen Öztürk, “ Milli Eğitim Bakanlığı ‘bir kampus yeri seçin, burada ihtiyaç duyduğunuz okullar hangileri ise konuşlandırın’ şeklinde görüş bildirdi.. Fakat biz bir tane kampüsten ziyade 3 yerde konuşlandıralım dedik. Hepsini bir yerde toplamayalım dedik. Bu merkezdeki okulların kapatılacağı anlamına asla gelmiyor.” diye konuştu.
ERZURUM’DA ÜÇ KAMPÜS KURULACAK
Kampüs Projesiyle 4+4+4 eğitimine uygun eğitimde fiziki şartları yerine getirmeyi amaçladıklarını kaydeden Öztürk şunları söyledi, “ İlçelerimizde yine çok katlı okullarımız gözden geçireceğiz fakat bizim önceliğimiz il merkezi. İl merkezinde okullarımızın güncelleştirilmesi, yeni sisteme uygun hale gelmesi için ne gerekiyorsa onları yapacağız. Eğer bir kampus yapılacaksa şehrin değişik yerlerinde 3 yerde olmasını , üç merkezi alanda kurulmasını düşünüyoruz . “
AKDAĞ TALİMAT VERDİ
Türkiye’de Eğitim Kampüsü Projesinin ilk uygulamaya geçtiği ilin Bursa olduğunu, Erzurum’un bu alanda ikinci adımı atacak şehir konumunda bulunduğunu bildiren Öztürk, ‘Eğitim kampüsünü uygulaması Bursa’da var. Türkiye’de çok yaygın bir uygulama değil. Sağlık bakanımız Sayın Recep Akdağ, bu projeyi duyar duymaz bizi harekete geçirdi. Pilot il olma noktasında çalışıyoruz. Milli eğitim bakanlığı bu projeyi hayata geçirdiği an, biz bu projeye hazırız diyeceğiz. “dedi.
KAMPÜS PROJESİ TÜRKİYE PROJESİ
Kampüs Projesi’nin bir Türkiye Projesi olduğunu, projenin hayata geçirilmesi sürecinde mevcut okulların kapatılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Öztürk Eğitim meselesi ninertelenebilir bir mesele olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti, “ Eski okulları kapatıp da kampüse toplama gibi bir durum yok. Eğitim binalarını iş adamlarına yaptıracağız. Biz 30 yıllığına, 40 yıllığına kiralayacağız. Projede amaç, özel sektörün parasal imkanlarını eğitim hizmetlerine aktarmak, ertelenemez eğitim hizmetlerinde fiziki anlamda Avrupa standartlarını yakalamaktır. Bu projede bize anlatılan da budur. Henüz yönetmelik çıkmadı. Çıktığında daha net anlaşılır olacak. Bu proje eğitimde fiziki şartlar anlamında tavan yaptıracaktır. Biz Erzurum olarak, eğitim noktasında daha sıkı takiple imkanların elverişli olduğu ortamda eğitimde yüzde 100 başarı hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu Türkiye’nin hedefi, bu Erzurum’un hedefi. “dedi.