Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Tekin’den atama açıklaması
Tekin’den atama açıklaması
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
HABERLER>EKONOMÄ°
15 Kasım 2018 Perşembe - 11:30

Bakan Pekcan müjde verdi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kredi ve Kefalet Kooperatiflerince uygulanan gecikme faizlerinin düşürüldüğünü açıkladı.

Bakan Pekcan müjde verdi

Kredi ve Kefalet Kooperatiflerince uygulanan gecikme faizlerinin düşürüldüğünü açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ''Yapılan değişiklikle kooperatif tarafından uygulanacak gecikme faiz oranının üst sınırı bir aya kadar olan gecikmelerde yüzde 16, bir aydan fazla gecikmelerde yüzde 20'ye çekildi'' dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kredi ve Kefalet Kooperatiflerince uygulanan gecikme faizlerinin düşürüldüğünü açıkladı. Esnaf ve sanatkarların yükünü hafifletecek olan uygulamayla kooperatif tarafından uygulanacak gecikme faiz oranının üst sınırı bir aya kadar olan gecikmelerde yüzde 16, bir aydan fazla gecikmelerde ise yüzde 20 olarak belirlendi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin (TESKOMB) de katılımıyla düzenlenen programda konuşan Bakan Pekcan, ''Devlet, hükümet, bakanlık olarak esnafımızın yanındayız. Ekonominin kılcal damarı olan esnafımızda Ahilik kültürünü yaşatmaya özen göstermelerine ihtiyacımız olan bir dönemdeyiz. Bakanlığımız Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte hem iç ticarette hem de dış ticarette 81 milyonun tamamına hizmet sunuyor. Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıldaki hedefi orta gelirli ülke statüsünden yüksek gelirli ülkeler statüsüne yükselmektir. Gelirimizi yükseltmenin yolu da 21. yüzyılın yükselen sektörlerine daha fazla teknoloji, daha fazla tasarım, daha fazla marka ve daha fazla katma değerli ürün üretmektir. Bu doğrultuda projelerimizde, mevzuatlarımızı hazırlıyoruz ve kısa dönemde de iyi şeyler yaptık'' ifadelerini kullandı.

''KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFLERİ ARACILIĞIYLA YÜZDE 4-5 CİVARINDA DEĞİŞEN ORANLARDA FAİZ SÜSPANSİYONLU KREDİ VERMEKTEYİZ''

Türkiye'nin geleceğe yönelik çok büyük hedefleri olduğunu ve bu hedeflere ulaşma sürecinde en önemli varlıklardan birinin de kooperatifler olduğunun altını çizen Pekcan, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bakanlık olarak yurt içi ticaretin daha elverişli koşullarda yapılması, yurt içi ve yurt dışı ticaretin kolaylaştırılması yönünde olumlu adımlar atıyoruz. Tarım ürünlerinin sağlıklı ortamda depolanması, ürünlerin ticaretinin elektronik ortamlarda gerçekleştirilmesiyle ilgili lisanslı depoculuk sistemini uygulamaya aldık. Bugün 3 milyon tondan fazla lisanslı depomuz var. Lisanslı depoların ürünlerini temsil eden elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği Türkiye Ürün İhtisas Borsasını da kurduk. Bir dahaki sene hasat döneminden önce Ürün İhtisas Borsasının aktif olarak devreye girmesini bekliyoruz. Ticaret sicil işlemlerinin elektronik ortamda yapılması amacıyla Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'ni uygulamaya koyduk. Karekodlu çek uygulamasını başlattık. Ülkemizin geleceğe yönelik çok büyük hedefleri var. Hedeflere ulaşma sürecinde en önemli varlıklarımızdan biri de kooperatiflerimiz. Kooperatif ortaklık modeli, bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından büyük önem taşımaktadır. Bugün 12 bin kooperatif ve 1,5 milyon kooperatif ortağını, aynı zamanda gelecek vizyonumuz için birer ortak olarak görüyoruz. Bakanlık olarak Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla Halk Bank kaynaklarından kullandırdığımız faiz indirimli kredilerle esnaf ve sanatkarımızın finansman ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla yüzde 4-5 civarında değişen oranlarda faiz süspansiyonlu kredi vermekteyiz. 1 yılı aşan kredilerde yüzde 5 olmaktadır. Kredi hizmetlerini de işletme kredileri için 200 bin TL'ye, yatırım kredileri için de 500 bin TL'ye çıkarıyoruz. Bugün itibarıyla 30.6 milyar TL kredi bakiyesi bulunmaktadır.''

''KOOPERATİF TARAFINDAN UYGULANACAK GECİKME FAİZ ORANI''

Faizin oranının indirilmesiyle esnaf ve sanatkarın 1 milyar 500 milyon TL'ye ulaşan borçlarının yaklaşık 300 milyon TL olan gecikme faizinin düşürülmesinin mümkün olacağını vurgulayan Pekcan, ''Bütçe imkanlarımız doğrultusunda esnaf ve sanatkarların kullandıkları kredi şartlarında iyileştirme yapmaya devam edeceğimizi önemle vurgulamak isterim. Esnaf ve sanatkarlarımıza vereceğimiz müjde, yükselen faiz kaynaklı olumsuzlukların giderilmesi için kooperatif kredilerine uygulanacak gecikme faiz oranının düşürülmesi yönünde bir beklenti oluşmuş, bu doğrultuda da Kredi ve Kefalet Kooperatifiyle koordineli olarak bakanlığımızca bir çalışma başlattık. Bu amaçla kooperatif ana sözleşmelerinde gecikme durumlarında uygulanacak faiz oranlarını içeren madde değiştirilmiş ve kooperatiflerin bu yeni maddeye intibak etmelerinin önü açılmaktadır. Yapılan değişiklikle kooperatif tarafından uygulanacak gecikme faiz oranının üst sınırı bir aya kadar olan gecikmelerde yüzde 16, bir aydan fazla gecikmelerde yüzde 20'ye çekilerek esnaf ve sanatkarın yükü hafifletilecektir. Bu uygulamayla esnaf ve sanatkarın 1 milyar 500 milyon TL'ye ulaşan borçlarının yaklaşık 300 milyon TL gecikme faizinin düşürülmesi mümkün olacak. Bu düzenleme yardımlaşma ve dayanışma ruhuyla çalışan Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin ortaklarına sağlanan önemli bir unsurdur. Kredi ve kooperatifler aracılığıyla sunduğumuz hizmetleri bundan sonraki süreçte de yeni projelerde daha etkin bir şekilde uygulamaya koyacağız. Hepinizden e-ticaret ve e-ihracat eğitimlerine katılmanızı ve teşvik etmenizi rica ediyorum. İhracatı tüm Türkiye'ye, KOBİ'ye, esnaf ve sanatkarımıza ve e-ihracatı yaymak, bakanlığımızın hedeflerinden birisi'' şeklinde konuştu.

'ESNAF VE SANATKARA KULLANDIRMIŞ OLDUĞUMUZ 31 MİLYAR TL TÜRKİYE'NİN İÇİNDE BULUNDUĞU BU DÖNEMDE KÜÇÜK ESNAFI AYAKTA TUTMUŞTUR''

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Başkanı ve 26. Dönem Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül ise, ''Biz derin ve sessizce çalışırız. Esnafın en olmazsa olmazı işlerini yerine getiririz. Küçük esnaf ve sanatkar sermayeden yetersiz ve teminattan da yoksun bir kesim. Bunun için de 1950'den bugüne kadar esnaf ve sanatkarlar için kurulan esnaf kefalet kooperatifleri hep destek olmuştur. Şu anda esnaf ve sanatkara kullandırmış olduğumuz 31 milyar TL, Türkiye'nin içinde bulunduğu bu dönemde önemli derecede küçük esnafı ayakta tutmuş ve Türkiye ekonomisin alt kesimlerinde şu anda dimdik ayakta kalmaları sağlanmıştır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve hükümete destekleri için teşekkür eden Akgül, ''Her ne durumda olursa olsun devletimizin içinden geçmiş olduğu bu sıkıntılı döneme rağmen faizlerimizde oynama yapılmamıştır. Küçük esnaf ve sanatkarları piyasa faizlerinin en yüksek seviyelere çıktığı bir dönemde dahi yüzde 5'te bırakmış ve küçük esnaf ve sanatkarın çarkının dönmesine katkı sağlamıştır. Esnaf Türkiye’nin çimentosudur. Esnaf her zaman bu katkıya muhtaçtır. Şu anda plasman sıkıntımız var. Devletin büyük katkılar sağlayarak esnafa vermiş olduğu desteği yabancılara vermemek, hak etmeyene vermemek için çalışmamız var'' açıklamasında bulundu.

 
Varank destekleri açıkladı
 
MEB ile YÖK arasında iş birliği protokolü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Varank destekleri açıkladı
Varank Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı desteklerini açıkladı. ...
Erzurum’un kredisi yüksek
TBB Eylül ayı nakdi kredi iller dağılım sonuçlarını açıkladı. Erzurum’da ...
2. OSB bilgilendirme toplantısı yapıldı
Erzurum Valisi Okay Memiş Başkanlığında 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ...
 
‘Çatak Projesi'yle çiftçilere destek veriliyor’
Pakdemirli, "Bu yılki ödemeleri de gerçekleştirdiğimizde 3 yıl süre için ...
Çoruh vadisine 8.1 milyonluk yatırım
Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında 2018 yılında yürütülen ...
Oktay: "4 bin civarında FETÖ'cü tasfiye edildi"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Adalet teşkilatımız, gerekli mekanizmaları ...
 
Varank yerlileşme sürecini anlattı
Varank: "Sanayideki ara malı ithalatını azaltmak üzere uçtan uca Yerlileşme ...
“Atatürk, milletimizin gönlünde ebediyen yaşayacaktır”
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ...
Doğulu girişimciden örnek yatırım
Elazığ'da devlet desteği ile kurduğu tesise Slovakya, Slovenya ve Avusturya'dan ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva