Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum ilk 5 ayın lider ili
Erzurum ilk 5 ayın lider ili
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
81 ilin bereketi 'Anadoludakiler' projesinde buluştu
81 ilin bereketi 'Anadoludakiler' projesinde buluştu
'Huzurum Erzurum'
'Huzurum Erzurum'
Gazze'de can kaybı 37 bin 877'ye yükseldi
Gazze'de can kaybı 37 bin 877'ye yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
7 Mart 2011 Pazartesi - 07:56

Belediyelerden katı atık seferberliği

Erzurum’da katı atıkların vahşi depolanmasının önüne geçilmesi noktasında son yıllarda önemli gelişmeler yaşanıyor. Belediyelerin bir araya gelerek oluşturdukları birlikler sayesinde katı atıkların çevreye ve insan yaşamına zarar vermemesi yönünde çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Belediyelerden katı atık seferberliği

KATI ATIKLARIN YENİDEN KAZANIMI VE BERTARAFI
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, Erzurum’un “katı atık” fotoğrafını çekti. Son yıllarda yaşanan olumlu gelişmeler sayesinde katı atıkların çok daha modern bir biçimde bertaraf edilmesinin mümkün hale geldiğini kaydeden Toraman, belediyelerin bir araya gelerek oluşturdukları birliklerin, bu süreçte çok büyük bir payın sahibi olduklarını dile getirdi.
Toraman, “Ülkemizde hızlı ekonomik büyüme, şehirleşme, nüfus atışı ve refah seviyesinin yükselmesi giderek artan miktarda atık üretimine yol açmaktadır. Artan atık miktarı ise; atıksız veya olabildiğince az atıklı üretim sağlanmasını, atıkların geri kazanılmasını ve nihayet atıkların ekonomi ve çevre açısından en uygun şekilde bertarafını gerektirmektedir. Özellikle katı atıkların vahşi depolama adı verilen yöntem ile doğaya gelişi güzel bırakılması sonucu yeraltı ve yerüstü su kaynakları kirlenmekte, yangın ve heyelan gibi kazalara sebebiyet vermekte, görüntü kirliliği oluşmakta, çevreye kötü kokular yayılmakta, haşere ve sinekler üremekte, mikrobiyal hastalıklar yayılmakta, rüzgarın etkisiyle katı atıklar depolama alanları dışına taşınmakta ve çevre kirliliği oluşmaktadır. Katı atıkların çevreye zarar vermeden ve ekonomik bir biçimde bertaraf edilmesi için atıkların düzenli depolanması büyük önem arz etmektedir.” diye konuştu.
KATI ATIK BELEDİYELER BİRLİĞİ
Katı atıkların vahşi depolanmasının önüne geçilmesi, daha modern ve çevreye zarar vermeden depolamasını sağlamak amacıyla Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, Erzurum Katı Atık Belediyeler Birliliği (EKABB), Çoruh Havzası Kalkınma Birliği (ÇOKAP) ve Pasinovası Belediyeler Birliği olmak üzere üç birlik oluşturulduğunu hatırlatan Toraman, bu birliklerin çok önemli girişimlere imza attıklarını söyledi.
Toraman, “İl merkezinde, Erzurum Katı Atık Belediyeler Birliliği (EKABB) için Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Süngeriş mevkiinde Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi kurulmuş ve 2008 Mayıs ayından itibaren günlük 250 ton evsel atık kapasitesi ile işletmeye alınmıştır. Aynı sahada tıbbi atıkların bertarafı için Tıbbi Atık Sterilizasyon Ünitesi kurulmuş olup, tıbbi atıklar sterilize edildikten sonra evsel nitelikli atıklarla birlikte depolanmaktadır. Daha önceleri ilimizde vahşi depolama alanı olarak kullanılan Evren Tepesi mevkiinde ise, rehabilite çalışmaları devam etmektedir.” dedi.
PASİN OVASI BELEDİYELER BİRLİĞİ VE ÇOKAP’IN KATI ATIK HEDEFLERİ
Bunun yanında Pasin Ovası Belediyeler Birliği’nin de, 7 ilçe ile 4 belde belediyesinin katılımı ile kurulduğunu belirten Toraman, bu birliğin, depolama alanında günlük yaklaşık 130 ton civarında atığın depolanmasını hedeflediğini dile getirdi. Düzenli depolama tesisinin ihalesinin yapıldığını ve inşaat aşamasına geçildiğine işaret eden Toraman, Çoruh Havzası Kalkınma Birliği (ÇOKAP)'ın da, Oltu, Tortum, İspir merkezli katı atık düzenli depolama tesisleri ile ilgili ÇED sürecini tamamladığını ve ihale aşamasına getirdiğini ifade etti. İl Çevre ve Orman Müdürü Toraman, “Bu kapsamdaki Merkezli Katı Atık Depolama Tesisi’nde, 4 ilçe ile 2 belde belediyesinin ortak kullanımıyla günlük yaklaşık 45 ton; Tortum Merkezli Katı Atık Depolama Tesisi’nde 2 ilçe ve 4 belde belediyesinin ortak kullanımıyla günlük yaklaşık 22 ton; İspir Merkezli Katı Atık Depolama Tesisi’nde ise, 2 ilçe ve 2 belde belediyesinin ortak kullanımıyla günlük yaklaşık 16 ton atığın depolanması planlanıyor.” bilgisini verdi.
Toraman, bu çalışmalar neticesinde, daha önceleri il merkezi ve ilçelerde 40 ayrı noktada vahşi depolanan katı atıkların, toplam 5 noktada düzenli olarak depolanacağını ve Çoruh Nehri, Karasu Nehri, Araş Nehri, Tortum Çayı ve Hınıs Çayı gibi suların katı atıklardan kaynaklanan kirlilikten kurtulmuş olacaklarını sözlerine ekledi.
 

 
Japon işadamlarına yatırım çağrısı
 
Sevgi Evleri yatırımı start alıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Japon işadamlarına yatırım çağrısı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
Yüzde yüz Ilıcalı çıktı
Erzurum Organik Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, son yıllarda ...
Yıldız Konya'ya atandı
Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı 14 tane bölge ...
 
Erzurum'un 'Cici' yüzü
Türkiye’nin fahri doktora unvanlı ve dünya şampiyonu tek bayan kuaförü ...
AK Belediyelerden 'Torba' buluşması
Erzurum’un AK Partili belediye başkanları, Uzundere ilçesinde bir araya ...
ASİMED'den ihtiyatlı yaklaşım
Yirmi beşinci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın açılış ve kapanış törenlerinde ...
 
Bu iddia cevap bekliyor
Erzurum'da 26 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında düzenlenen 25'inci Dünya ...
Pala, babası için ağladı
Bingöl’ün Yedisu İlçesi Kaymakamı Mustafa Pala’nın Babası Şerafettin Pala ...
Kar kalınlığı arttı, turist sayısı patladı
Erzurum’daki Palandöken Kayak Merkezi’nde 94 santimetreyi bulan kar kalınlığı, ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva