Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
AK Parti Kamp tarihi değişti
AK Parti Kamp tarihi değişti
HABERLER>GÜNDEM
18 Kasım 2010 Perşembe - 21:15

Bu başarı alkışlanacak cinsten

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, yılın ilk 10 ayında ulaşım sıkıntısı yaşanan köy ve mezralarda yaşayan 379 riskli hamile anne adayının sağlıklı doğum yapmasını sağladı.

Bu başarı  alkışlanacak cinsten

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, yılın ilk 10 ayında ulaşım sıkıntısı yaşanan köy ve mezralarda yaşayan 379 riskli hamile anne adayının sağlıklı doğum yapmasını sağladı. Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması(AÇSAP) Merkezi misafirhanesinde ağırlanan anne adayları, sağlıklı doğum yaptıktan sonra köylerine gönderildi.
Sağlık Bakanlığı'nın, anne ve bebek ölümlerini azaltmak amacıyla 2008 yılında başlatmış olduğu 'Misafir Anne Projesi' yaz- kış demeden devam ediyor. Aile hekimlikleri aracılığıyla köy ve mezralardaki hamileleri tesbit edilen İl Sağlık Müdürlüğü, riskli doğum hastalarını doğumdan 10 gün önce Erzurum'a getiriyor. AÇSAP Merkezi'ndeki özel odalarda refakatçileri ile birlikte kalan hamileler doğumlarının ardından bebekleriyle köy veya mezralarına dönüş yapıyor.
Erzurum İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, önceki yıllarda kışın riskli doğum hastalarını Erzurum'da misafir ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Vançelik, anne otel uygulamasının olumlu sonuç vermesi üzerine kırsaldaki hamilelerin yaz mevsiminde de misafir edilmesi uygulamasına geçtiklerini kaydetti. Yıl boyunca riskli gebelik yaşayanları doğumlarından 10 gün önce Erzurum'a getirtip burada ücretsiz misafir ettiklerini ve doğumlarını uzman hekim gözetiminde yaptırdıktan sonra taburcu ettiklerine değinen Vançelik, "Önceki 2 yılda kışın tipi ya da kardan yolları kapanma tehlikesi olan yerleşim birimlerindeki gebeleri Erzurum'a getirip doğumlarını burada gerçekleştiriyorduk. Sonradan bu uygulamayı yaz mevsimini de kapsayacak şekilde genişlettik. Bu yılın ilk 10 ayında 379 riskli gebenin doğumunu hastanelerimizde gerçekleştirdik .Yıl sonunda bu rakamın 500'e çıkmasını tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.
Hastanede yaptırılan doğumlarda anne ve bebek ölümlerinde azalması ile misafir ettiğimiz gebelerin hizmetlerden memnun ayrılmasının kendileri için olumlu referans olduğunu söyleyen Doç. Dr. Vançelik bunun da anne-otel uygulamasına ilgiyi artırdığını kaydetti. İlgili aile hekimlerinin riskli gebelik yaşayanlara anne otel uygulamasını anlattığını ve bu uygulamaya olumlu cevap verenlerin sayısında yüzde 300'lere varan bir artış yaşandığına vurgu yapan Doç. Dr. Vançelik, "Hamile kadınlara önce uygulamayı anlatıp ardından da doğum yapana kadar misafirimiz olacağını söylüyoruz. Önceden anne otel uygulaması sonucunda misafir olan hastalarımızın köy ve mezralarına döndükten sonra gördüklerini ve yaşadıklarını anlatması bizler için referans oluyor. Böyle olunca doğum öncesi davet ettiğimiz gebeler ile yakınları da davetimizi geri çevirmiyorlar. Son yıllarda il genelinde anne ve bebek ölümlerinde bir azalma yaşandıysa bunda anne otel uygulamasının büyük rolü var." diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, ilçe merkezlerindeki aile hekimleri aracılığıyla köy ve mezralardaki gebelerin tespitinin yapıldığını ve bunlardan kışın ulaşımı güç olan yerlerde ikamet edenlerin 10 gün önceden ilçe ve il merkezindeki misafirhanelere aktarılacağını kaydetti. Vançelik, son 3 yılda uygulanan 'Misafir Anne' uygulamasıyla anne ve bebek ölüm oranlarında önemli ölçüde azalma yaşandığını dile getirdi. Dr. Vançelik, bunu da projenin gerçekçi ve uygulanabilir olmasına bağladı. Doğum yapacak gebelerin ikna yoluyla refakatçileriyle birlikte misafirhanelere alındığına vurgu yapan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Vançelik, geçen yıl 165 anne adayının misafirhanelerde ağırlanıp doğumlarının ardından köy ve mezralarına gönderildiğini dile getirdi.
Kış mevsimi öncesinde kırsaldaki riskli gebeliklerin tesbit edildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Vançelik, "Misafir anne projesiyle bebek ölümlerini azaltmak adına çok önemli başarılar elde ettik. Misafir anne projesi kapsamında geçen kış doğum yapan gebelerimizin tamamı sağlıklı bebek dünyaya getirmiş ve hepsi de kurumlarımızdan büyük bir huzur içerisinde ayrılmıştır. Bu kış da ortalama 150 gebeyi doğumlarından 10 gün öncesinden başlayarak misafirhanelerimizde ağırlamayı planlıyoruz." dedi.

 
Bayramlaşmada seçimi konuştular
 
'Herşey huzur için'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken'de 2011 temizliği
Erzurum'un Palandöken İlçesine 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için ...
Büyükşehir bayram etti
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, muhtarlar, meclis ...
Acemi kasaplar kendilerini doğradı
Erzurum'da Kurban Bayramı'nda kurban keserken yaralanan acemi kasaplar hastanelik oldu.
 
Vatansızlar Erzurum'da sergilenecek
II.Dünya Savaşı döneminde büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dehası ...
2011'e doğru ilk kültürel adım
Erzurum’da yapılacak 25’inci Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesi, ...
Güneş Vakfı, beyinleri aydınlatıyor
Güneş Vakfı’nca düzenlenen ‘Cuma’ konferanslarında konuşan Atatürk Üniversitesi’nden ...
 
Örnek Kaymakam'a övgü yağıyor
Narman Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy ilçeye atandıktan sonra ilçeye ...
Dedikoduda değil, hayırda yarışıyorlar
Narman ilçesinde Ana Okulu Müdürü Hacer Atasoy’un girişimleri ile bir ...
THK Erzurum'da pilot yetiştirecek
Türk Hava Kurumu(THK) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Erzurum Şube Başkanı ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva