Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Işıkhan müjde verdi
Işıkhan müjde verdi
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
HABERLER>GÜNDEM
21 Ocak 2010 Perşembe - 07:35

ETB'YE GÖRE KALKINMA İÇİN HAYVANCILIK ŞART!

ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hınıslıoğlu, hayvancılık sektöründeki gerilemeyi durdurmak ve bundan sonraki yıllarda sektörün istenen düzeye gelebilmesi gerekli tedbirlerin alınmasının şart olduğunu söyledi.

ETB YE GÖRE KALKINMA İÇİN HAYVANCILIK ŞART!

Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, hayvancılık sektöründeki gerilemeyi durdurmak ve bundan sonraki yıllarda sektörün istenen düzeye gelebilmesi gerekli tedbirlerin alınmasının şart olduğunu söyledi.
Hınıslıoğlu, kredilendirmede doğu illerine öncelik verilmesini, yem gibi önemli bir girdi kalemi oluşturan konularda sübvanse uygulanması gerektiğini belirterek bu konuda Borsa olarak hazırladıkları raporda Hayvancılıkta yaşanan sorunların çözüm önerilerini ortaya koyduklarını söyledi.
//HAYVANCILIK DOĞU EKONOMİSİNİN OLMAZSA OLMAZI
Türkiye genelinde sektörün zor durumda olduğunu kaydeden ETB Başkanı Hınıslıoğlu, Ekonomik kalkınma için gerekli dövizin sağlanması, tarım işletmelerin de üretim kaynaklarının optimal kullanımı, işletmelerin rantabl çalışması ve üreticilere düzenli bir gelir sağlanması bakımından hayvancılık sektörünün, Türkiye, Doğu Anadolu ve özellikle Erzurum için büyük bir önem taşıdığını kaydetti.
HAYVANCILIK TEŞVİK EDİLMELİ
Tüm bölgelerdeki sorunların ortak olduğunu anlatan Hınıslıoğlu, “Verim düzeyindeki düşüklük, beslenme, yem, mera, organizasyon, hayvan sağlığı ve kamu kuruluşlarındaki yanlış hayvancılık politikaları ortak sorunları oluşturuyor. Bölgedeki tarım alanlarında yeteri kadar yem bitkilerinin üretimine yer verilmemesi, hayvancılığın geliştirilmesi için bölgeye özel projelerin ve teşviklerin uygulanmaması, et ve süt verimi yüksek hayvan ırklarının bölgedeki yetiştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılmaması ve hayvancılık piyasasının oluşması için uygun bir ortamın sağlanmaması hayvancılığın gerileme nedenleri arasında yer alıyor. Hayvancılığın gerilemesindeki bir başka etken de yurtdışından ithal edilen ve damızlığa yönelik olmayan canlı hayvan ve hayvansal ürünlerdir. Son yıllarda ihracatın durması da hayvancılık sektörünün gerilemesine neden oldu.” diye konuştu.
//ETB’NİN ÖNERİLERİ
Hınıslıoğlu, hayvancılık sektöründeki gerilemeyi engellemek ve sektörün gelişimini sağlamak için alınması gereken tedbirleri ise şöyle açıkladı;“Yeni ırklar ıslah edilerek melezleme çalışmalarına hız verilmeli. Verim düzeyleri yüksek ırklar elde edilmeli. İhtiyaç halinde yüksek verimli kültür ırkları, damızlık hayvan ithal edilerek ucuz fiyatla üreticilere dağıtılmalı. Hayvancılıkta önemli bir girdiyi oluşturan yem için devlet eskiden olduğu gibi sübvanse yoluna giderek maliyetleri düşürmeli. Salgın hastalıklara karşı kararlı bir mücadele yürütülmeli. Hayvancılığın gelişmesinde ve ıslahında önemli bir yeri olan "kırsal projesi"nin bölgemiz illerinde uygulanması sağlanmalı. Kredilendirmede doğu illerine öncelik verilmeli. Ayrıca besici ve üreticiye Ziraat Bankası ve benzeri kuruluşlarca verilen krediler düşük faizli, mümkünse faizsiz ve uzun vadeli olmalı. Buna ilave olarak kırsal kesimde çayır, mera hayvancılığına dayalı, küçükbaş hayvancılık devletçe desteklenip teşvik edilmeli. Kalkınmada öncelikli bölgelerde hayvancılık tesisi kuran işletmelere devlet daha fazla destek vererek kentlere olan insan ve sermaye göçünü önlemelidir”
Hınıslıoğlu, hayvancılığın kar ve maliyet hesapları iyi yapılması gerektiğini belirterek, hayvancılıkta yapılacak desteklemelerde özellikle maliyetin sürekli göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi.

 
ERZURUM ÇELİK İÇİN ÖDÜLDÜR!
 
ESNAFIN PİLİ BİTTİ...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ERZURUM ÇELİK İÇİN ÖDÜLDÜR!
Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe de, İl Emniyet Müdürü İbrahim Çelik'in Erzurum ...
MAHALLEBAŞILILAR HAKLI...
Erzurum Merkez Mahallebaşı'nda Yaşayan Vatandaşlar Kendilerini Ziyarete ...
HAYVANCILIKTA UMUT VEREN ÇALIŞMA...
Erzurum’da 16 ay önce açılan koyun çiftliğinde Anadolu Romanov cinsi koyun ...
 
SERDARLI'DA HES GALEYANI...
Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Serdarlı beldesinde vatandaşlar, görevli ...
KIŞ TURİSTLERİMİZ MUTLU
PALANDÖKEN Kayak Merkezi’nde tatillerini geçiren Rus ve Ukraynalı turistler, ...
HAVAMIZ KİRLİ AMA?
Erzurum’da kışın tüketilen kömürlerin, standartlara uygun değerlerde olduğu ...
 
YAKUTİYE'NİN NÜFUS REKORU
TÜİK’in nüfus sayım sonuçlarını bu hafta içerisinde açıklaması beklenirken, ...
BİNLERCE ESNAFA CEZA
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, 2009 yılında da, vergi usulsüzlüklerine ...
AKTAŞ'IN ACI GÜNÜ...
Erzurum Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş'ın babası Hüseyin Aktaş (63) tutulduğu ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva