Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, hayvancılık sektöründeki gerilemeyi durdurmak ve bundan sonraki yıllarda sektörün istenen düzeye gelebilmesi gerekli tedbirlerin alınmasının şart olduğunu söyledi.
Hınıslıoğlu, kredilendirmede doğu illerine öncelik verilmesini, yem gibi önemli bir girdi kalemi oluşturan konularda sübvanse uygulanması gerektiğini belirterek bu konuda Borsa olarak hazırladıkları raporda Hayvancılıkta yaşanan sorunların çözüm önerilerini ortaya koyduklarını söyledi.
//HAYVANCILIK DOĞU EKONOMİSİNİN OLMAZSA OLMAZI
Türkiye genelinde sektörün zor durumda olduğunu kaydeden ETB Başkanı Hınıslıoğlu, Ekonomik kalkınma için gerekli dövizin sağlanması, tarım işletmelerin de üretim kaynaklarının optimal kullanımı, işletmelerin rantabl çalışması ve üreticilere düzenli bir gelir sağlanması bakımından hayvancılık sektörünün, Türkiye, Doğu Anadolu ve özellikle Erzurum için büyük bir önem taşıdığını kaydetti.
HAYVANCILIK TEŞVİK EDİLMELİ
Tüm bölgelerdeki sorunların ortak olduğunu anlatan Hınıslıoğlu, “Verim düzeyindeki düşüklük, beslenme, yem, mera, organizasyon, hayvan sağlığı ve kamu kuruluşlarındaki yanlış hayvancılık politikaları ortak sorunları oluşturuyor. Bölgedeki tarım alanlarında yeteri kadar yem bitkilerinin üretimine yer verilmemesi, hayvancılığın geliştirilmesi için bölgeye özel projelerin ve teşviklerin uygulanmaması, et ve süt verimi yüksek hayvan ırklarının bölgedeki yetiştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılmaması ve hayvancılık piyasasının oluşması için uygun bir ortamın sağlanmaması hayvancılığın gerileme nedenleri arasında yer alıyor. Hayvancılığın gerilemesindeki bir başka etken de yurtdışından ithal edilen ve damızlığa yönelik olmayan canlı hayvan ve hayvansal ürünlerdir. Son yıllarda ihracatın durması da hayvancılık sektörünün gerilemesine neden oldu.” diye konuştu.
//ETB’NİN ÖNERİLERİ
Hınıslıoğlu, hayvancılık sektöründeki gerilemeyi engellemek ve sektörün gelişimini sağlamak için alınması gereken tedbirleri ise şöyle açıkladı;“Yeni ırklar ıslah edilerek melezleme çalışmalarına hız verilmeli. Verim düzeyleri yüksek ırklar elde edilmeli. İhtiyaç halinde yüksek verimli kültür ırkları, damızlık hayvan ithal edilerek ucuz fiyatla üreticilere dağıtılmalı. Hayvancılıkta önemli bir girdiyi oluşturan yem için devlet eskiden olduğu gibi sübvanse yoluna giderek maliyetleri düşürmeli. Salgın hastalıklara karşı kararlı bir mücadele yürütülmeli. Hayvancılığın gelişmesinde ve ıslahında önemli bir yeri olan "kırsal projesi"nin bölgemiz illerinde uygulanması sağlanmalı. Kredilendirmede doğu illerine öncelik verilmeli. Ayrıca besici ve üreticiye Ziraat Bankası ve benzeri kuruluşlarca verilen krediler düşük faizli, mümkünse faizsiz ve uzun vadeli olmalı. Buna ilave olarak kırsal kesimde çayır, mera hayvancılığına dayalı, küçükbaş hayvancılık devletçe desteklenip teşvik edilmeli. Kalkınmada öncelikli bölgelerde hayvancılık tesisi kuran işletmelere devlet daha fazla destek vererek kentlere olan insan ve sermaye göçünü önlemelidir”
Hınıslıoğlu, hayvancılığın kar ve maliyet hesapları iyi yapılması gerektiğini belirterek, hayvancılıkta yapılacak desteklemelerde özellikle maliyetin sürekli göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi.