Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum ilk 10’da
Erzurum ilk 10’da
Erzurum 5 ayda 150 marka üretti
Erzurum 5 ayda 150 marka üretti
Erzurum patentte 23’üncü sıraya indi
Erzurum patentte 23’üncü sıraya indi
Futbolda birinci transfer dönemi başladı
Futbolda birinci transfer dönemi başladı
Finansal hizmetler güven endeksi açıklandı
Finansal hizmetler güven endeksi açıklandı
HABERLER>GÜNDEM
20 Ocak 2010 Çarşamba - 16:12

HAYVANCILIKTA UMUT VEREN ÇALIŞMA...

Erzurum’da 16 ay önce açılan koyun çiftliğinde Anadolu Romanov cinsi koyun üretimi yapılıyor. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Emsen ve Paraguaylı Dr. Carlos Gimenez tarafından ortak kurulan çiftliği gezen Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ve AKP İl Başkanı Murat Kılıçoğlu tesislerdeki çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.

HAYVANCILIKTA UMUT VEREN ÇALIŞMA...

Vali Sebahattin Öztürk ve İl Başkanı Kılıçoğlu’na detaylı bilgiler aktaran İşletme Sahibi Doç Dr. Ebru Emsen, Üniversite bünyesinde yapılan bilimsel çalışmaların burada uygulamaya geçirildiğini söyledi. Yapılan çalışmalarla yurt dışından getirilen embriyoların yerli ve kültür ırkı koyunlara transfer edildiğini ifade eden Emsen bu yolla Anadolu Romanov ırkı koyun elde ettiklerini belirtti. 16 ay önce kiralama yöntemiyle tesisi açtıklarını da kaydeden Doç Dr. Emsen, şu an tesiste Ak Karaman, Mor Karaman, Kıvırcık, Sakız, Dağlıç, Kangal ve İvesi gibi yerli ırk, Romanov, Şanole ve Soffok cinsi de yabancı ırk olmak üzere toplam iki bin adet koyun bulunduğunu ve yapılan melezleştirme ile de 30 adet Anadolu Romanov cinsi koyun elde ettiklerini söyledi.
 
            Embriyo tankı başında da bilgi veren Emsen, Kanada’dan Embriyo ithal ettiklerini vurguladı.
 
            - VALİ ÖZTÜRK: “ALANDA YAPILAN UYGULAMALAR BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR.”
 
            İki bilim adamının bilimsel çalışmalarının sahada uygulamaya koymalarının çok güzel bir girişim olduğunu söyleyen Vali Sebahattin Öztürk ise tesisi, bilginin akçeye dönüştüğü yer olarak niteledi. Üniversitede yapılan çalışmaların pratiğe dönüştürülmesi gerektiğinin de altını çizen Vali Öztürk alanda yapılan uygulamaların başarılı olduğunu belirtti.
 
ROMANOV IRKI KOYUNUN ÖZELLİKLERİ:
 
            Romanov; kanaatkar, sıcağa, soğuğa ve iklim değişikliklerine dayanıklı, yağsız kuyruklu, orta cüsseli (koyunlar 50-55 kg, koçlar 55–80 kg), etleri oldukça lezzetli olan bir ırktır. 3-4 aylık yaşta cinsi olgunluk sağlamaktadır. Yılda iki kez gebe kalmaktadır. Mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi ve üçüz, dördüz hatta altız yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmaktadır.  Ortalama yapağı gömleği ağırlığı 4.5 kg’dır. Ergin canlı ağırlık erkeklerde 55-80 kg. Dişilerde 40-50 kg civarındadır. 8-9 aylık kuzularda kesim ağırlığı 35 kg’dır.
 
            Romanov ırkının en önemli özelliği yüksek döl verimidir. Doğuran 100 koyundan 200-250, iyi bakım ve besleme koşullarında dördüz beşiz hatta altız kuzu alınabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Romanov koyunu Finn koyunu ile birlikte dünyada “kuzu makinesi” (Lamb Machine) olarak tanımlanmaktadırlar.
            Bu konuda Romanov ırkını, Fin ırkından ayıran ve üstün kılan üç önemli özelliği; kuzularında yaşama gücünün yüksek olması, sürü koyunculuğuna uygun özellik taşıması ve adaptasyon kabiliyetinin iyi olmasıdır.  3- 4 aylıkken cinsi olgunluğa ulaşan Romanov ırkında kızgınlık süresi 60 saat olup diğer koyun ırklarından daha uzundur. Mevsim dışı kızgınlık özelliği nedeniyle her mevsimde çiftleştirilmesi; koyun sütü üretiminin mevsimlere dağılımını mümkün kılmakta, ayrıca yıllara göre değişen kurbanlık ihtiyacını ve kuzu eti pazarında görülen darlığın giderilmesini sağlamaktadır.

 
SERDARLI'DA HES GALEYANI...
 
MAHALLEBAŞILILAR HAKLI...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SERDARLI'DA HES GALEYANI...
Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Serdarlı beldesinde vatandaşlar, görevli ...
KIŞ TURİSTLERİMİZ MUTLU
PALANDÖKEN Kayak Merkezi’nde tatillerini geçiren Rus ve Ukraynalı turistler, ...
HAVAMIZ KİRLİ AMA?
Erzurum’da kışın tüketilen kömürlerin, standartlara uygun değerlerde olduğu ...
 
YAKUTİYE'NİN NÜFUS REKORU
TÜİK’in nüfus sayım sonuçlarını bu hafta içerisinde açıklaması beklenirken, ...
BİNLERCE ESNAFA CEZA
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, 2009 yılında da, vergi usulsüzlüklerine ...
AKTAŞ'IN ACI GÜNÜ...
Erzurum Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş'ın babası Hüseyin Aktaş (63) tutulduğu ...
 
EMNİYET ARAÇ FİLOSUNU YENİLİYOR!
Erzurum Emniyet Müdürlüğü Araç Filosunu Büyüttü. Satın Alınan 8 Ekip ...
ADALET ÇALIŞANLARI ADALET İSTİYOR!
Büro Memur- Sen'e Bağlı Adliye Çalışanları, Adalet Bakanlığı'nın Adli ...
MEVLÜT NEYİN KURBANI?
Yüksek ateş şikayetiyle gittiği hastanede kalçasından vurulan iğneden ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva