Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 2003-2004 yıllarında yasadışı kurulduğu öne sürülen Cumhuriyetçi Çalışma Grubu (CÇG), Ergenekon 3’üncü iddianamesinde en önemli dayarnaklardan biri.
Genel Komutanlık "Böyle bir grup kurulmadı" ve Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök "Haberim yok" dese de, savcılar, "CÇG kuruldu ve ülkede irtica tehlikesinin bulunduğu yönünde kamuoyu oluşturmak için değişik faaliyetlerde bulundu" iddiasındalar.
ÜÇÜNCÜ Ergenekon iddianamesinde soruşturmayı yürüten savcıların en önemli dayanaklarından birini, Jandarma Genel Komutanlığı’nda yasadışı kurulduğu öne sürülen Cumhuriyetçi Çalışma Grubu (CÇG) oluşturuyor. Ancak savcıların aksine Jandarma Genel Komutanlığı "CÇG kurulmadı", soruşturma kapsamında tanık sıfatıyla ifadesine başvurulan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ise, "Haberim yok" diyor.
Dayanak, slaytlar
Soruşturmayı yürüten savcılar, 2003-2004 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen Cumhuriyetçi Çalışma Grubu’nun varlığını, yine Ergenekon Davası sanıkları emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’dan ele geçirildiği öne sürülen slaytlara dayandırdı. İddianamede, CÇG’yle ilgili şu ifadelere yer verildi:
Cumhuriyetçi Çalışma Grubu, ülkede irtica tehlikesinin bulunduğu yönünde kamuoyu oluşturmak için değişik faaliyetlerde bulundu.
Sık sık irtica tehlikesine karşı seminerler ve toplantılar düzenledi.
Birçok kişiyi fişlediler
Zaman zaman Ergenekon silahlı terör örgütü bünyesinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket etti.
Sözde irtica ile mücadele adı altında ülkemizin tüm bölgelerinde ve birçok kamu kuruluşlarında görevli bulunan vatandaşlarımızı siyasi, dini görüşlerine ve ırki kökenlerine göre ayrıştırarak kişisel verilerini kaydetti.
Jandarma Genel Komutanlığı Planlama Koordinasyon ve Güvenlik Daire Başkanlığı bünyesindeki İstihbarat Yönetim Şubesi’nde faaliyet gösterdi.
Raporlar Eruygur’a
Cumhuriyetçi Çalışma Grubu’nun 2003-2004 döneminde icra edeceği faaliyetler şematize edildi. Bu faaliyetler, ’Görsel Faaliyetler, Yazılı Faaliyetler, İnternet Faaliyetleri, Akademik Faaliyetler, İdari Faaliyetler ve Sanatsal Faaliyetler’ başlıkları altında planlandı.
Cumhuriyetçi Çalışma Gurubu darbe planları çerçevesindeki tüm çalışmalarını haftalık ve aylık raporlar halinde hazırlayarak, dönemin Jandarma Genel Komutanı Mehmet Şener Eruygur’a sundu.
Kim ne demişti
ERGENEKON soruşturması 3’üncü iddianamesine giren Cumhuriyetçi Çalışma Grubu ile ilgili bugüne kadar şunlar söylendi:
Jandarma ne demişti: Jandarma Genel Komutanlığı, geçen ay Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Kurmay Albay Mustafa Koç’un avukatı Hasan Gürbüz’ün bilgi edinme yasasına göre sorduğu, "Komutanlığınız bünyesinde 2003-2004 veya başkaca bir dönemde Cumhuriyetçi Çalışma Grubu adıyla bir çalışma gurubu oluşturulmuş mudur?" şeklindeki soruya, şu yanıtı vermişti: "Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 2003-2004 veya başka bir dönemde Cumhuriyetçi Çalışma Grubu adında bir çalışma grubu oluşturulduğuna dair herhangi bir bilgi ve belge bulunamadı."
Özkök ne demişti: İddianamenin kilit tanıklarından, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök de, savcılara, CÇG’nin eylem ve faaliyetlerinden haberdar olmadığını, bazı basın yayın organlarında ilgili haberlerden öğrendiğini belirtti.