Diyarbakır'daki tarihi Ermeni kilisesi, restore edilmeyi bekliyor. Kültür Bakanlığı'ndan ret yanıtı alan vakfın başkanı, 'Müze olarak kullanın deseydik hemen yapılırdı. Katkı verilse devletin kiliseye yardımı noktasında bir ilk olacaktı' diyor.
İstanbul'daki Ermeni cemaati, Diyarbakır'daki Ortadoğu'nun en büyük Ermeni Kilisesi'nin ibadete açılması için çalışmalara start verdi. Yıkılmaya yüz tutmuş, 300 yıllık tarihe sahip kilisenin restorasyonu projesinde, bürokratik yazışmalar tamamlanarak, finans aşamasına gelindi. Projenin hayata geçirilmesi için 3 milyon 800 bin TL gerekiyor. Vakıf Başkanı Ergün Ayık, kilisenin mimari özelliğine ve tapusunun Ermeni cemaatinde olması nedeniyle önemine dikkat çekti.
SEMBOLİK AYİNLER YAPILACAK
Kültür Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden maddi destek isteğine olumlu yanıt almadıklarını söyleyen Ayık, 'Bu yapı, bu topraklar üzerinde yaşayan insanlar tarafından inşa edilmiş. Restore edebilirsek, binayı sırtımıza alıp İstanbul'a ya da yurt dışına götürmeyeceğiz. 'Burayı restore edin, müze olarak kullanın' deseydik hemen yapılacak bir konu olurdu. Durum böyle olmadığı için karışılmıyor. Olumlu katkı verilseydi, belki de bu, devletin kiliseye yardımı noktasında bir ilk olacaktı. Çok da güzel olacaktı' diye konuştu.
Vakıf Başkanı Ergün Ayık, restorasyonu tamamlandığında kilisenin, parmakla gösterilecek eserler arasında yer alacağını söyledi. Projede siyasi ve etnik düşüncelerinin olmadığını söyleyen Ayık, 'İftiharla sunulacak bir mimari yapı. Aksi halde yok olacak. Biraz da bizim atalarımıza olan minnet borcumuz var' dedi. Diyarbakır'da cemaat olmadığı için senenin belirli zamanlarında İstanbul'da oluşturulan grupların kiliseye giderek, sembolik ayinler yapmayı planladığını söyleyen Başkan Ayık, yapının sosyal aktiviteler için de kullanılabileceğini belirtti.
MÜSLÜMANLAR BAĞIŞTA BULUNUYOR
Ayık, 'Kültür Bakanlığı ile yazıştık. Bize 'böyle bir işe karışmak istemedikleri' yanıtı geldi. Vakıflar Genel Müdürlüğü de katkıda bulunmuyor. Sadece Diyarbakır Belediyesi destek verecek' dedi. Finansman için bağış toplamaya başladıklarını belirten Ayık, çevresindeki Müslümanların da bağışta bulunduğunu söyledi.
ORTADOĞU'NUN EN BÜYÜK ERMENİ KİLİSESİ
DİYARBAKIR Surp Sarkis Giragos Hıdır İlyas Kilisesi, bin metrekarelik kapalı alanıyla, Ortadoğu'nun en büyük Ermeni Kilisesi. Toplam 3 bin metrekarelik alana yayılan kilise, 300 yıllık tarihe sahip. 1915 yılına kadar Ermeni cemaatine ibadethane olarak hizmet veren kilise, I. Dünya Savaşı'nda Alman subaylarının karargahı, daha sonraki yıllarda da, Sümerbank'ın bez deposu olarak kullanıldı. 1960'lı yıllara kadar tekrar kilise olarak hizmet veren yapı, Diyarbakır'da cemaatin kalmaması nedeniyle yıkılmaya yüz tutmuş durumda. İstanbul'daki Surp Sarkis Giragos Hıdır İlyas Kilisesi Vakfı, kilisenin tekrar ibadete kazandırılması için kolları sıvadı. Bürokratik yazışmalarını tamamlayan, mimari projesini hazırlayan vakıf, restorasyon ihalesine çıktı.
MEVZUAT ENGEL
YETKİLİLER 'Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın maddi yardım yapabilmesi için ya taşınmazın bakanlığa ait olması, ya da ilgili vakıf tarafından bakanlığa tahsis edilmesi gerekiyor. Bu koşullar oluşmadığı için maddi yardım yapılabilmesi mümkün değil. Bu durumu, kilisenin restorasyonu için başvuruda bulunan vakfa,
9 Temmuz tarihinde gönderdiğimiz resmi bir yazıyla bildirdik' dedi. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri ise kendilerine resmi talep gelmediğini bildirdi.