Yapı Denetim Kanunu’nun, 2011 yılından itibaren Türkiye’nin tüm illeri için geçerlilik kazanacak olması, inşaat mühendislerini de sevindirdi. Erzurum’da uzun yıllar İnşaat Mühendisleri Odası Başkanlığı görevini yürüten İnşaat Yüksek Mühendisi Kemal Öztürk, “10 yıldır verdiğimiz mücadelenin başarıyla sonuçlanmış olması, sevindirici olmuştur.” dedi.
İnşaat Yüksek Mühendisi Kemal Öztürk, Erzurum’un deprem riski taşıyan bir bölge üzerinde kurulu bulunduğuna dikkati çekerek, bu nedenden dolayı Yapı Denetim Kanunu’nun büyük bir gereklilik olduğuna inandığını söyledi. Bu konunun, kendisinin İMO Erzurum Şubesi’ne başkanlık ettiği 2000’li yılların başından beri gündemde olduğunu hatırlatan Kemal Öztürk, “Marmara Depremi’nden hemen sonra TBMM Genel Kurulu’nca hemen bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarılmış, deprem riski taşıyan ve aralarında Erzurum’un da bulunduğu belli başlı illerde Yapı Denetim uygulaması başlatılmıştı. Daha sonra bu KHK iptal edilerek, yerine bir kanun yapılmış, ancak o kanunun kapsamına Erzurum dahil edilmemişti. Biz o dönemlerde kanunda düzenlemeye gidilmesi ve söz konusu kanunun Erzurum için de geçerli olması için yoğun bir çaba harcamıştık.” diye konuştu.
Yine o dönemlerde Kanun Hükmünde Kararname gereğince Erzurum’daki ilk Yapı Denetim Şirketi’ni de, yine kendisinin kurduğunu anımsatan Kemal Öztürk, “Bir bölgede deprem riski varsa, oradaki yapılaşma faaliyetlerinin ciddi bir takip ve denetim altında tutulması gerekir. İşte biz Erzurum noktasında hep bunun mücadelesini verdik.” dedi.
2011 Ocak ayından itibaren tüm Türkiye’de uygulanacak olan kanunun, yapı kalitesine bir standart kazandıracağını ve çok ciddi bir denetim sürecinin başlayacağını vurgulayan İnşaat Yüksek Mühendisi Kemal Öztürk, insanların deprem yüzünden değil, sağlıksız yapılaşma yüzünden hayatlarını kaybettiklerine işaret ederek, “Bu süreç başladıktan sonra artık sağlıksız yapılaşma diye bir olgu kalmayacak. Çünkü inşaatlara çakılan bir çivi bile denetime tabi tutulacak, kalitesiz malzeme kullanılamayacak ve yapının kalitesini düşüren her türlü faktörle aktif anlamda mücadele edilecek.” diye konuştu.
İnşaat Yüksek Mühendisi Öztürk, şunları söyledi: “Gönül isterdi ki, söz konusu denetim uygulamalarının kapsamına ilk kez 2000 yılında dahil edilen Erzurum, bu kanunun dışında hiç bırakılmamış olsaydı. En azından geride bıraktığımız 10 yıl içerisindeki tüm yapılar çok ciddi bir denetime tabi tutulur, depreme dayanıklı yapılar inşa edilirdi. Çünkü Erzurum’da yapılaşma anlamında son 10 yıllık dönemdeki hareketliliği yabana atmamak gerekiyor. Geç olmasına rağmen, kanun Erzurum’a ve tüm Türkiye’ye hayırlı, uğurlu olsun.”