Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Gazze'de can kaybı 34 bin 622'ye yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 622'ye yükseldi
Tekin: 'Öğretmenlerin yüzde 80'i son 20 yılda atandı'
Tekin: 'Öğretmenlerin yüzde 80'i son 20 yılda atandı'
Yumaklı’dan ‘Orman Benim’ projesi açıklaması
Yumaklı’dan ‘Orman Benim’ projesi açıklaması
Erdoğan’a anlamlı hediye: ‘One Minute’ hattı
Erdoğan’a anlamlı hediye: ‘One Minute’ hattı
HABERLER>GÜNDEM
9 Şubat 2011 Çarşamba - 05:45

Göç durmazsa vay halimize..

Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, TÜİK tarafından açıklanan nüfus sayım sonuçlarını değerlendirdi. Doğu Anadolu Bölgesi’nin içinde bulunduğu en önemli sorunların başında, göçün geldiğini söyledi. Erzurum’un, 2009 yılında yaşadığı nüfus kaybını, 2010 yılında artırdığına dikkati çeken Başkan Kıyas Daşkaya, “2009 yılında kaybettiğimiz nüfus oranı, 2010 yılında neredeyse 5’e katlanmış. Bu düşündürücü bir durumdur.” dedi.

Göç durmazsa vay halimize..

GÖÇ OLAYINI İRDELEMEK ZORUNDAYIZ
Göç olayının, nüfusu oluşturan bireylerin yer değiştirmesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Daşkaya, göçün, sosyal, ekonomik ve siyasi nedenlerini iyi analiz etmenin şart olduğunu söyledi. Daşkaya, meselenin Erzurum özelinde değerlendirilmesi halinde, ortaya çıkacak sebebin, yoksulluk ve geçim sıkıntısı olacağına işaret ederek, “Erzurum’un da içinde bulunduğu bu bölgede göçün önüne geçebilmek için atılması elzem olan adımlar vardır. Bunlardan en önemlisi de, yeni iş sahalarının açılması ve istihdamın sağlanmasıdır.” diye konuştu. Başkan Kıyas Daşkaya, gelişmiş dünya ülkelerinde bile nüfus kaybı ve göç olayına rastlamanın mümkün olduğunu belirterek, “Hiçbir şey sebepsiz değildir. Bu yüzden göçün de sebepleri vardır, nedenleri vardır. Göçü engellemek için yapılması gereken şey, insanları göçe iten sebepleri ortadan kaldırmaktır.” ifadelerini kullandı.
YATIRIMCIYI CEZBETMELİYİZ
Erzurum’un, iklim koşulları ve ulaşım gibi sıkıntıları yüzünden iş çevrelerinin dikkatini bir türlü çekemediğini kaydeden Yol-İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, “Erzurum’u ve bölgeyi yatırımcının iştahını kabartabilecek bir düzeye getirmek gerekir. Yatırımcılar, Erzurum’a gelip yeni iş sahaları açabilmek için öncelikle kazançlarını gözeteceklerdir. Bu yüzden Erzurum’u ve bölgeyi, yatırımcı için kazançlı hale getirmek gerekir. Ekonomistler bu hususta çeşitli önerilere sahipler. Hükümet, bu önerileri dikkate alarak, göç hastalığını mutlaka tedavi etmelidir.” dedi.
YOL HARİTASI GEREKLİLİĞİ
Öte yandan göçün önlenebilmesi için çözüm üretmesi gerekenlerin tek başına siyasiler olamayacağını vurgulayan Kıyas Daşkaya, “Siyaset, üzerinde görüş birliğine varılan ve atılması gerekli adımları uygulama mercidir. Bir kere biz kendi sorunlarımızın önce adını koyalım.” dedi. Göçle ilgili olarak Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şube Başkanlığı’nın daha önce de bir öneri gündeme getirdiğini hatırlatan Başkan Daşkaya, “Göçün bilimsel nedenleri zaten saptanmış durumda. Biz öncelikle Erzurum’da insanları göçe iten sebepleri öncelik sırasına göre belirlemeli; bu sebepleri, kısa, orta ve uzun vadede uygulanacak hangi politikalarla ortadan kaldırabiliriz, onun üzerinde kafa yormalıyız. İlimiz için bir yol haritası çıkardıktan sonra, konuyu bu kez siyasi iktidara aktarmalıyız. Biz Yol-İş Sendikası olarak, göçün önüne geçmek için herkese ve her kesime işbirliği teklif ediyoruz. Bu işbirliği ve çalışma günler bile alsa, gerekeni yapmaya hazırız. Yeter ki bir araya gelip, nedenleri hep birlikte sorgulayalım. Hazırlayacağımız yol haritasında herkesin bir katkısı olmalı ki, sonuçtan da medet umabilelim. Aksi takdirde bu sorunu önümüzdeki yıl da, ondan sonraki yıllarda da yaşamaya devam edeceğiz.” dedi.
 

 
Sağlık Sen'den Universiade teşekkürü
 
24 saat görev yaptılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Açlık sınırı asgari ücreti geçti
Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) verilerine ...
Palandöken'e bir de bu gözle bakın!
Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Yalçın Bayer'e mektup yazan bir kayaksever, ...
Üstad Kabaklı rahmetle anılacak
Edebiyat ve fikir dünyasının önemli şahsiyetlerinden h merhum Ahmet Kabaklı, ...
 
Güvenç gitti, Öztürk geldi
25 yıl önce meslek yaşamına memur olarak başladığı kuruma, bu kez müdür olarak atandı.
Belçikalı sporcu ölmek istedi
Erzurum’da düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na katılan ...
Akdağ'dan sağlık personeline övgü
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nda (Universiade ...
 
Akal Universiade 2011'i değerlendirdi
Erzurum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı M. ...
Akdağ: 'Ağızlarına tat verdi'
FISU Başkanı George E. Killian'ın geçtiğimiz gün yaptığı "Erzurum isterse ...
Tarih yok oluyor, biz seyrediyoruz
Erzurum’daki bazı mahallelerin yok olduğunu belirten Dadaş Ocakları Derneği ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva