Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Ömer Arda Kara Futsal U19 Millî Takımı'nda
Ömer Arda Kara Futsal U19 Millî Takımı'nda
MEB’den yeni bir ilk
MEB’den yeni bir ilk
Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi
Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'
Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
Yılmaz yerel seçim yaklaşımlarını paylaştı
HABERLER>EKONOMÄ°
21 Kasım 2010 Pazar - 19:10

Kaynak var, kullanan yok..!

A.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgül, Erzurum’un tarımsal potansiyel bakımından ülkenin önde gelen illerinden biri olduğunu belirterek, “ önemli olan bu değerleri ekonomiye kazandırmaktır.”dedi.

Kaynak var, kullanan yok..!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yakutiye İlçe Başkanlığı tarafından “Erzurum’un Tarım Potansiyeli” konulu bir konferans düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müdahir Özgül’ün konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Erzurum’un tarım potansiyeli masaya yatırıldı. Güneş Vakfı Genel Merkezi’ndeki konferansa büyük ilgi gösterilirken, açılış konuşmasını MHP Yakutiye İlçe Başkanı Muhittin Çapadağ yaptı. Başkan Çapadağ, toplumun bilgilendirilmesi amacıyla periyodik aralıklarla düzenledikleri konferanslara gösterilen ilgiye dikkat çekti.
Erzurum’un, tarım, hayvancılık, turizm, ticaret ve hizmet sektörleri bakımından çok önemli potansiyelleri barındırdığını vurgulayan MHP Yakutiye İlçe Başkanı Muhittin Çapadağ, “Yaşadığımız şehrin sahip olduğu zenginlikler ve değerler hakkındaki bilgilerimizi pekiştirmek adına, çeşitli konu ve konuşmacıların seçildiği konferanslar gerçekleştiriyoruz. Eğer Erzurum’u marka bir kent haline getirmek istiyorsak, öncelikle şehrimizin sahip olduğu gücün farkında olmalıyız. Bu güçlerden birisi de, tarım sektörüdür.” diye konuştu.
Daha sonra söz alan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müdahir Özgül, konuşmasına tarımın tanımını yaparak başladı. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasına tarım adının verildiğini kaydeden Özgül, tarımın, bitkisel ve hayvansal üretim olmak üzere iki ana daldan oluştuğunu belirtti.
İnsan yaşantısının sürekliliğinde her şeyin elde edilmesinde, her ne kadar sektörel bazda ayrıcalık var gibi görünse de aslında tüm sektörlerin birbirleri ile ilişkilerinin olduğunu dile getiren Özgül, “Tarım ise, bu etkileşimin en fazla görüldüğü sektördür. Tarımın kullandığı sektörler ile tarımsal ürünlerin kullanıldığı sanayi sektörü gelişim süreçlerini birlikte etkilemektedirler. Milli gelirimizin yüzde 10,2’ini ve istihdamın yüzde 30 ile 35’ini oluşturan tarım sektörü, gıda üretimi ve beslenme ile doğrudan ilgilidir. Yine bu sektör, aktif nüfus ve işgücünde yüksek değerler göstererek, sanayi sektörüne hammadde sağlayarak, sağlıklı bir çevrenin oluşması ve korunmasında önemli bir yer tutarak, ekolojik dengenin kurulması ve sürdürülebilmesine etki ederek ekonomik ve sosyal bir sektör olma özelliğini sürdürmektedir.”diye konuştu. 
Tarımın, insanlığın tarihi kadar eski olduğunu anlatan Müdahir Özgül, “İnsanoğlunun ilk ürettiği şey tarımsal ürünlerdir. Tarımın çağına göre atılım yaptığı, uygarlık ilkelerine göre yerleşik düzende gelişim gösterdiği ve kendi gıda üretimini gerçekleştirdiği ilk tarım kenti, bundan 9 bin yıl önce Konya Çatalhöyük’te ortaya çıktı. Toprağı ilk Anadolu uygarlıkları işledi. Yine bu anlamda, tarımsal uygulamaların o günün koşullarında teknolojik olarak desteklenerek yapıldığı yerlerden biri de, Mezopotamya olarak adlandırılan coğrafyadır. Farklı üç havzaya yayılmış toprakları ile Erzurum Fırat nehrinin doğduğu ve birliktelik sunduğu önemli bir coğrafyadır
Kapitülasyon altında olan ülke, 1878 ile 1913 yılları arasında her yıl ortalama 75 bin ton un, 65 bin ton pirinç ve 10 bin ton buğday ithal etmek zorunda kalmıştır. Bu nedenle her yıl yaklaşık 12 milyon altın lira ödenmiştir.” ifadelerini kullandı.
Erzurum’un, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzey doğu kesiminde yer alan Erzurum ile Kars bölümünün batı yarısını oluşturduğunu kaydeden Özgül, “Çoruh, Fırat ve Aras havzalarının başlangıç alanında 25 bin 066 kilometrekarelik alanıyla ülke topraklarının yüzde 3,2’lik kısmını oluşturmaktadır. Ortalama rakımı bin 612 metredir. Erzurum ili, coğrafi olarak Anadolu platosu içerisinde yer alan bir üst plato konumundadır. Bu özellikleri ile tarımsal açıdan bazı avantajları olup yine bu topografyanın getirdiği iklimsel veriler açısından bazı kısıtlar içermektedir. Erzurum ilinde mera hayvancılığı ve bitkisel üretim açısından önemli sıkıntılar söz konusudur. Özellikle gece gündüz sıcaklık farkları ile ilkbahar geç ve sonbahar erken donları üzerinde durulması gereken konulardır. Ülkemizin sınırları içerisinde tanımlanan 26 su toplama havzasının üç tanesinin ilimiz sınırları içerisinde toprakları yer alır. Bu havzaların iklim, toprak ve topografik karakterleri de, birbirinden farklılıklar göstermektedir. İlimiz tarımsal üretim açısından havza bazlı çalışmaların planlanmasını zorunlu kılmaktadır. Coğrafi yapının getirdiği kısıtlar iyi analiz edildiği taktirde, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi mümkündür. Yukarıdaki özellikler incelendiğinde tarımsal üretimde gelişmiş ülkelerde uygulanan sigorta sisteminin koşulsuz uygulanması gereken il Erzurum olmalıdır. Ancak ülkemizde tarım sigorta verileri incelendiğinde, en zayıf halkanın yine Erzurum’unda içinde bulunduğu Doğu Anadolu bölgesi olduğu görülmektedir. Bu durumda yapılması gereken şey, merkezi yönetimin üretimdeki uygulamalara müdahalesidir.” şeklinde konuştu.

 
Yıllara dayandı, ihmale dayanamadılar
 
Kadınların nüfusu da nüfuzu da artıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Neye niyet, neye kısmet...
Erzurum'da Necmettin Erbakan'ın Başbakan Yardımcılığı döneminde 'ağır ...
KUDAKA kalkınma enerjisini tetikledi
Merkezi Erzurum'da bulunan Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) ...
İthal, et zulmünü durdurdu
Kurban Bayramı öncesinde Erzurum’a ithal büyükbaş hayvan yağmuru yağdı. ...
 
Edebiyat yapmayın, yatırım yapın..
Vali Öztürk, Erzurumlu işadamlarına “Kuru kuruya memleket sevdası olmaz. ...
11 Tur'dan yeni atılım
Bursa Yenişehir Havaalanı'ndan Erzurum'a karşılıklı uçak seferleri başladı.
Yapmayın Allah aşkına..
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği, bölgedeki kooperatif ...
 
Vali bey doğru söylüyor..
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, “Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki arazileri ...
Biz demiyoruz, Kasaplar söylüyor..
Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Ejder, yaptığı açıklamada, bu yıl Erzurum'da ...
Kalkınmada umut metropollerde
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Doğu’daki illeri ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva