Atatürk Üniversitesi’ne kurulması yönünde hazırlanarak Devlet Planlama Teşkilatı’na sunulan Merkezi Araştırma Laboratuarı Projesi kabul edildi. Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın yürütücülüğünde hazırlanan projenin 8 milyon TL’lik maliyete sahip olduğu öğrenilirken, Merkezi Araştırma Laboratuarı’nın temeli ise, önümüzdeki yıl atılacak.
Atatürk Üniversitesi, bilimsel araştırmalar anlamında sahip olduğu kaliteye, yepyeni bir vizyon kazandırmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz aylarda hazırlanan ve daha sonra revize edilerek Devlet Planlama Teşkilatı’na sunulan Merkezi Araştırma Laboratuarı Projesi, önümüzdeki yıl hayata geçiyor. Üniversitenin tüm birimlerinin ihtiyacını karşılayacak niteliğe sahip Merkezi Araştırma Laboratuarı,3 bin 500 metrekare kapalı alan üzerinde kurulacak. Toplam maliyeti 8 milyon TL olacak projede, 2 milyon TL fiziki yapılanma, 6 milyon TL ise, laboratuarda kullanılacak olan cihaz, araç ve gereçler için harcanacak. Temeli önümüzdeki yıl atılacak Merkezi Araştırma Laboratuarı’nın yapımının, 2012 yılında tamamlanacağı bildirilirken, tesis içerisinde tıp, eczacılık, dişçilik, ziraat, fizik ve kimya alanlarında her türlü deney ve bilimsel çalışmanın yapılmasına olanak sunulacak.
Söz konusu yatırım, Atatürk Üniversitesi’nin çağdaş ve uluslararası niteliğe sahip bilimsel çalışmalar yapmasının yanında, Türkiye’de eşine az rastlanır özellikler taşıyacak. Merkezi Araştırma Laboratuarı ile Erzurum ve bölge başta olmak üzere, yurt sathına ve uluslararası alanlara yönelik olarak “Biyoteknoloji”, “Nanoteknoloji”, “Tıp”, “Eczacılık”, “Veterinerlik”, “Elektronik” ve daha birçok alanda hizmetler verilecek.
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından tam not alan uygulanabilirlik seviyesi en yüksek projeler arasında yer bulan Merkezi Araştırma Laboratuarı Projesi, Atatürk Üniversitesi’ni, sahip olduğu bu yatırımla Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasına da sokacak. Hem fiziki, hem de muhteva bakımından son derece modern ve teknolojinin en son imkanlarıyla donatılacak olan Merkezi Araştırma Laboratuarı’nın, bölgedeki diğer üniversitelerin önünde yeni ufuklar oluşturması beklenirken, bu imkan sayesinde, Erzurum’da yapılacak bilimsel proje, araştırma, plan ve programlar, hem kalite, hem de etkinlik kazanmış olacak.