Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Işıkhan müjde verdi
Işıkhan müjde verdi
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
HABERLER>HAYATıN İÇÄ°NDEN
9 Mart 2010 Salı - 07:43

REKTÖR'DEN SEBAHATTİN BULUT'A VEFA...

Atatürk Üniversitesi, Erzurum kültürü ve değerlerini sinema dili ile anlatacak.

REKTÖR DEN SEBAHATTİN BULUT A VEFA...

Yapımcılığını İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Jale Alcan‘ın üstlendiği belgesel, Erzurum’un kurtuluş yıl dönümü olan 12 Mart’ta Erzurumlularla buluşacak. Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum’da kültür ve sanat faaliyetlerine hizmet etmiş Sebahattin Bulut’a çok şey borçluyuz. Belgeselde emeği geçen herkese teşekkür ederim”dedi.Atatürk Üniversitesi, Erzurum kültürü ve değerlerini sinema dili ile anlatacak Yapımcılığını Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Jale Alcan‘ın üstlendiği belgesel, Erzurum’un kurtuluş yıl dönümü olan 12 Mart’ta Erzurumlularla buluşacak.

PROF. DR. KOÇAK: “
ERZURUM KÜLTÜRÜNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLADI”
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Sebahattin Bulut’un Erzurum’da kültür ve sanat faaliyetlerine hizmet etmiş bu konuda eserler meydana getirmiş çok değerli bir insan olduğunu belirterek, “Bulut, yıllarca derneği açık tutarak başkanlığını yaparak gerek Erzurum’un müzik gerekse folklor kültürüne önemli hizmetler sağlamıştır. Bu ocakta yetişen onlarca sanatçı TRT’nin Erzurum, İstanbul, Ankara ve İzmir Radyolarında yıllarca yöremizin türkülerini söyleyerek şehrimizin bir bakımdan tanıtımını yapmışlardır. Kültürünün unutulmasına izin verilmemiştir. Bu sanatçıların eserleri TRT repertuarlarına girmiş ver Erzurum müziği böylece çok daha uzun yollar yaşama şansını elde etmiştir. Bütün bunları bir anlamda derneğin faaliyetlerine borçluyuz. Bu nedenle hem Bulut’u hem rahmetle anıyor hem de bu faaliyeti çalışmayı gerçekleştiren Jale Alcan’ı kutluyorum” diye konuştu.
Yapımcı Jale Alcan, 1954 yılında kurulan dernek belgeselinin hazırlanma onurunun kendisine nasip olduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, “Yaşadığımız dönem itibarıyla kendimizi tanımanın gereği kadar, kendimizi tanıtmanın değeri ve lüzumu da meydandadır. Medeni toplumlar içerisinde bir milletin almış olduğu değer maddi varlıklar kadar, manevi varlıklarla da ölçülmektedir. Bu bağlamda Erzurum Halk Oyunları Türküleri Turizm Derneği’nin çok önemli bir görev üstlendiğini düşünüyorum. Bir insanın yurdunu ve milletini sevmesi, milletini kültürünü ve tarihini tanıması ile mümkündür” dedi.
Erzurum halk oyunları ve Erzurum’a emeği geçen Sabahattin Bulut’u belgeselde anlatmanın ağırlığını hissederek çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Alcan, “Halk oyunları; diğer sanat dallarından farklı olarak, ait olduğu toplumun orijinal karakterlerini taşıyan, fertlerin müşterek duygu düşünce ve davranışlarını sergileyen, başkasına göre yalnızca güzel, ama kendi içinde ilgilenen kişinin dünyasını aydınlatma özelliğine sahip bir kültürel kimliktir. Halk oyunları içinde barındırdığı melodi, ritim ve hareket yapısı ile bireyin bedensel ve ruhsal gelişiminde önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Birlikte oynamanın avantajı ile kişiye kaynaşmayı, beraber hareket etmeyi, paylaşmayı ve kendini ifade etmeyi öğreten halk oyunlarının bu özelliklerinden yola çıkarak, uygulanacak etkinliklerle ülkemiz insanının bireysel gelişiminin yanı sıra toplumsal gelişiminin de sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Bu anlamda Erzurum halk oyunlarını ayrı bir manası ve duygu bütünlüğü vardır. Belgeselimizde bu bütünlüğü aktarmaya ve izleyenlere yaşatmaya çalıştık. Bu anlamda Sabahattin Bulut’un Erzurum halk oyunlarına geçen emeğini anlatmayı ahde vefa kabul ediyoruz” diye konuştu.

ALCAN’DAN TEŞEKKÜR
Erzurum Halk Oyunları, Halk Türküleri Turizm Derneği’nin gerek kültürel, gerek sportif ve gerekse sanatsal özellikleri ile içinde yaşatıldığı toplumda, hayatın yeniden üretimi noktasında toplum bilimi açısından da oldukça önemli ve incelenmeye değer olduğunu da kaydeden Jale Alcan, “Böylesine anlamlı ve önemli bir belgeselin çekilmesini sağlayan Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Yönetimine, Erzurum’da Ankara’da ve İstanbul’da bu çalışmaya destek olan herkese teşekkürü bir borç biliyorum” şeklinde konuştu.

ŞEHİRLERİN MANEVİ VE MADDİ GÜZELLİKLERİNİ FARK EDEBİLMEK BİR NASİP İŞİDİR
Alcan, daha sonra şunları kaydetti; “Şehirlerin manevi ve maddi güzelliklerini fark edebilmek bir nasip işidir ancak Havası, suyu ve insanı ile ünlü Erzurum; tarihi geçmişi, stratejik önemi, kültürel zenginliği ve coğrafi konumu ile her tarihte Anadolu’nun en önemli şehirlerinden biri olmuştur. Kuruluşundan günümüze kadar çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması tarihi İpek Yolu’nun önemli kavşak noktalarından birinin üzerinde bulunması ,zaman zaman istila ve saldırılara maruz kalması,savaşlar yüzünden neredeyse her şeyini kaybedip yeniden ayağı kalkması son olarak bağımsız Türkiye Cumhuriyet’inin temellerinin atıldığı şehir olmanın gururunu taşıması Erzurum’u önemli ve farklı kılmaktadır. İnanıyorum ki ilerleyen yıllarda Nef’i, Erzurumlu İbrahim Hakkı, Habib Baba, Sakıp Danışman, Ömer Nasuhi Bilmen, Alvarlı Lütfü Efendi, Rüştü Paşa, Reyhani, Hüseyin Avni Ulaş, Hüseyin Köycü, Nene Hatun, Kara Fatma, Emrah, Sümmani, Kırmaşzade, Fevzi Bey, Kadı Raif Efendi, Cemal Gürsel, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Kemalettin Kamu, Şerif Beygu, Solakzade Sadık Efendi, Hacı Haşıl, Nafiz Kotan, Rıfkı Salim Burçak, Raci Alkır, Nurettin Topçu, Kazım Yurdalan, Arif Sağ’ı ve ismini burada sayamadığımız önemli şahsiyetlerin hayatları belgesel haline getirilecektir. Sebahattin Bulut bu önemli insanlardan sadece birisidir.”

 

 
TARİHÇİ PROF'UN FERYADI
 
92. YILA 92 ESER
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürhan Özorhan 18 Ağustos 2011 Perşembe 19:27

Sevgili hocamızın değerli çalışmaları yurt genelinde yankı yapması,Ünüversitemiz ve Erzurum adına kıvanç verici.Memleketimizin yetiştirdiği değerli şahsiyetleri unutturmamak,gelecek nesillere tanıtmak, bu kıymetlerimize verilen değer açısından çok önemlidir.Kendisine bu hizmetlerinde dolayı şükran duyuyor,unutulmaya yüz tutmuş iz bırakanları tekrar canlandırarak,manevi unutulmazlar arasında olmalarını sağladığı,emeği geçenleride bir Erzurum'lu olarak gurbet yüreğimle alkışlıyorum.Ülkü İle Kalın

Yorumu oyla      0      0  
RIFAT 12 Ağustos 2011 Cuma 05:02

Jale Alcan'dan Kazım Karabekir Belgeselini çekmesini bekliyoruz

Yorumu oyla      0      0  
Op.Dr.Zakir ARAZ 9 Mart 2010 Salı 11:39

ERZURUMLU OLARAK VEFA ÖRNEĞİ BU ÇALIŞMADA EMEĞİ GEÇEN SAYIN REKTÖRÜMÜZ VE SAYIN ALCAN BAŞTA OLMAK ÜZERE HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM. DADAŞ SEBAHATTİN BULUTADA ALLAHTAN RAHMET DİLİYORUM.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
USTA YEMEK YAPMAYI ÖĞRETTİ
Türk mutfağının usta isimlerinden Emine Beder, Erzurumlu kadınlara birbirinden ...
ORGAN NAKİL MERKEZİNE BRAVO...
A.Ü. Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde ...
İşsizlere kötü haber!
İşsiz kalanların sağlık hizmetinden 100 gün yararlanmasını sağlayan uygulamaya ...
 
'Nenehatun'suz Aziziye olmaz'
Kat Prodüksiyon’un sahibi Erzurumlu yapımcı Sebahattin Kat, Nene Hatun’un ...
Yeni et zammı kapıda
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdür Yardımcısı Köksal ...
Müftü açıkladı...
Erzurum İl Müftüsü Yakup Arslan, 2010 yılı Umre çıkışlarının, 23 ile 28 ...
 
Esnafın dediği oldu
Çevre kirliliğinden ve yaz aylarında tozdan yakınan Kasımpaşa Caddesi ...
Hala Üşüyoruz Koca Reis
Büyük Birlik Partisi tarafından (BBP) merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun, ...
Emniyetten suça itilmiş çocuklara umut
Erzurum Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü'nce "Çocukların Mutlu Geleceği ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva