KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Sağlık çalışanlarından Gazze yürüyüşü
Sağlık çalışanlarından Gazze yürüyüşü
Emniyet Müdürlüğü öğrencileri bilgilendirdi
Emniyet Müdürlüğü öğrencileri bilgilendirdi
Oltu Devlet Hastanesi güncelleştiriliyor
Oltu Devlet Hastanesi güncelleştiriliyor
Erdoğan ailesi yasta
Erdoğan ailesi yasta
Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 2 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 2 - MKE Ankaragücü: 0
HABERLER>GÜNDEM
11 Haziran 2011 Cumartesi - 09:12

Tanpınar'ı rahmetle anıyoruz..

Erzurum’un, İpek Yolu üzerinde bulunması ve bu yüzden önemli bir ticaret merkezi olması nedeniyle, geçmişte 32 ayrı el sanatına da, ev sahipliği yaptığı öğrenildi.

Tanpınar ı rahmetle anıyoruz..

Erzurum’un, İpek Yolu üzerinde bulunması ve bu yüzden önemli bir ticaret merkezi olması nedeniyle, geçmişte 32 ayrı el sanatına da, ev sahipliği yaptığı öğrenildi. Erzurum’un sahip olduğu bu özellik, ünlü Türk Romancı ve öykücülerinden olan Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından dile getirilirken, Erzurum’un bugünü ile geçmişi arasında uçurumları bulan fark, “Beş Şehir” isimli eserde anlatılanlarla, adeta gün yüzüne çıkıyor. Eserde, çok sayıda meslek kolunun unutulduğu ve el sanatlarına dayalı ticarethanelerin birer birer kapandığı bugünün Erzurum’u, ‘Tabak’lıktan ‘Saraç’lığa, ‘İpçilik’ten ‘Çadırçılık’a kadar 32 ayrı sanat kolunun bulunduğu geçmişiyle bir öykü tadında anlatılıyor.
Tanpınar'ın en önemli denemelerin­den biri olan “Beş Şehir” isimli kitapta, Er­zurum, Ankara, Konya, Bursa ve İstanbul gözlemleri aktarılırken, Tanpınar’ın etkileyici üslubu, Erzurum’un yıllar içerisinde geçirdiği değişimi de, gözler önüne seriyor.
ERZURUM’U TİCARET MERKEZİ HALİNE GETİREN O 32 SANAT KOLU..
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir” isimli eserinin Erzurum bölümünde, şehirde icra edilen 32 sanat kolu üzerinde özellikle duruluyor. Tanpınar’ın aktarımıyla işte Erzurum’daki sanat kolları: “Tabaklar, Saraçlar, Semerciler, Dikiciler, Çarıkçılar, Mesçiler, Kürkçüler, Kevelciler, Kunduracılar, Kazazlar, Arabacılar, Keçeciler, Çadırcılar, Culfalar, İpçiler, Demirciler, Bakırcılar, Kılıçcılar, Bıçakçılar, Kuyumcular, Zarcılar, Sandıkçılar, Kaşıkçılar, Tarakçılar, Marancılar, Boyacılar, Dülgerler, Yapıcılar, Sabuncular, Mumcular ve Takımcılar.”
Eserinde, 32 ayrı sanat kolunun bulunduğu Erzurum’un, bu özelliğiyle bir ticaret merkezi olduğuna vurgu yapan Tanpınar, İran’a yapılan ithalat ve ihracatın yarısından fazlasının Trabzon ve Tebriz kervan yolu ile yapıldığını kaydettiği eserinde, eşrafıyla, ulemasıyla, esnafı ve ahalisiyle Erzurum için ‘Şark Ortaçağ Şehri’ nitelendirmesinde bulunuyor.
ERZURUM’UN MİLLİ MÜCADELEYE ÖNAYAK OLMASI VE ÖLÜMLE KAZANILAN BİR ZAFER…
İlk kez 1945 yılında basılan “Beş Şehir” isimli eserde, Erzurum’u sadece ekonomik yönüyle ele almayan Ahmet Hamdi Tanpınar, şehrin, Milli Mücadele’ye de öncülük etmiş bir şehir olduğuna işaret ediyor. Eserde, bu konuyla ilgili olarak Tanpınar, şunları anlatıyor: “Hiçbir yerde memleketin Birinci Cihan Harbi'nde geçir­diği tecrübenin acılığı burada olduğu kadar vuzuhla görüle­mezdi. Bu, eski ressamların tasvir etmekten hoşlandığı şekil­de, ölümün zaferi idi. Dört yıl, bu dağlarda kurtlara insan etinden ziyafetler çekilmiş, ölüm her yana doludizgin saldır­mış, seçmeden avlamıştı. Uğursuz tırpan durmadan, bir saat rakkası gibi işlemiş, rast geldiği her şeyi biçmişti. Bununla be­raber, nüfusu altmış binden sekiz bine inen Erzurum, Millî Mücadeleye ön ayak olmuş, Ermenistan zaferini idrak etmiş, yavaş yavaş sağ kalan hemşerilerini toplamaya başlamıştı.”
TANPINAR’DAN, COĞRAFİ YÜKSEKLİĞİNE İŞARET ETTİĞİ ERZURUM İÇİN ÖVGÜ…
Eserinde, Erzurum’un Türk tarihine ve Türk coğrafyasına bin 945 metre­den baktığını kaydeden Tanpınar, bu yüksekliği, şehrin başından geçen olaylarla adeta hak edildiğine dikkat çekiyor. Tanpınar, şöyle diyor: “Şehrin macerası düşünülürse, bu yükseklik daima göz önünde tutulması gereken bir şey olur. Malazgirt Zaferi­nin açtığı gedikten yeni vatana giren cedlerimizin fethettikleri büyük, merkezi şehirlerden biridir. Tarihimizin ikinci dönüm yerinde, Milli Mücadelenin ilk temeli gene Erzurum'da atılır. Her şeye rağmen hür, müstakil yaşamak iradesi, ilkin bu kartal yuvasında kanatlanır. Ata­türk, Erzurum'dan işe başlar. Tıpkı ilk fatihler gibi oradan Anadolu'nun içine doğru yürür; oradan başlayarak yurdumuzu, milletimizin tarihi hakları adına yeni baştan fethederiz.”
 

 
‘Biz artık Erzurum olmak istiyoruz’
 
Kış cenneti, kuş cennetiydi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Biz artık Erzurum olmak istiyoruz’
AK Parti Ardahan Milletvekili adayı Orhan Atalay, "Muhalefet gördü hazinede ...
‘Mevlaya emanet Olsun Erzurum’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Erzurum'da partisinin 12 Haziran seçimleri ...
Erzurum için yeni yaklaşım
Parti Milletvekili ve MKYK üyesi Prof. Dr. Muzaffer Gülyurt, Erzurum'un ...
 
Halka hizmette işbirliği
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, mahalle ve köy muhtarlarıyla öğle ...
Kentsel dönüşümde örnek kararlılık
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, kentsel dönüşüm ve yenileme projeleri, ...
ENER'den tarım projesi
Erzurum’un ilk ve tek düşünce ve strateji kuruluşu olan ENER, Erzurum’da ...
 
Erzurum'da e-muhtarlık dönemi
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından mahalle muhtarlarına masaüstü ...
Büyükşehir'den 2011 açılımı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 2011’i ‘Yatırım Yılı’ ilan etti. Erzurum’un ...
Başbakan'a Dadaş karşılaması
Erzurum, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı cuma günü İstasyon Meydanı'nında ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva