KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Sağlık çalışanlarından Gazze yürüyüşü
Sağlık çalışanlarından Gazze yürüyüşü
Emniyet Müdürlüğü öğrencileri bilgilendirdi
Emniyet Müdürlüğü öğrencileri bilgilendirdi
Oltu Devlet Hastanesi güncelleştiriliyor
Oltu Devlet Hastanesi güncelleştiriliyor
Erdoğan ailesi yasta
Erdoğan ailesi yasta
Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 2 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 2 - MKE Ankaragücü: 0
HABERLER>EKONOMÄ°
29 Nisan 2011 Cuma - 09:12

Tarımda verimlilik arayışı

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitkisi Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, ekim dikim ve gübreleme yapma hazırlığında olan çiftçilere ‘analiz’ uyarısında bulundu.

Tarımda verimlilik arayışı

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitkisi Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, ekim dikim ve gübreleme yapma hazırlığında olan çiftçilere ‘analiz’ uyarısında bulundu.
Yeni dönem bitkisel ürünlerin daha kaliteli ve bol olmasının, toprağın sağlık durumuyla doğrudan ilgili olduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitkisi Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, Erzurumlu çiftçilere kaliteli ve bol ürün elde etmeleri için ‘toprak analizi’ tavsiyesinde bulundu. Çiftçilere, ekim, dikim ve gübreleme yapmadan önce usulüne uygun toprak örnekleri alıp analize göndermeleri ve ona göre gübreleme programı uygulamalarını tavsiye eden Nesrin Yıldız, bitki yetişme süresince bitkinin yaprak ve ürün kalitesinin gözlemlenmesinin de, büyük bir önem taşıdığını söyledi. “Dengeli gübreleme, kaliteli ve bol ürün almanın, bilinçli tarımın olmazsa olmazıdır” diyen Prof. Dr. Yıldız, dengeli gübreleme ve sağlıklı bitki yetiştirmek için, hem bitkinin, hem de o bitkinin yetiştirildiği toprağın analiz edilmesinin gerektiğini kaydetti. Yıldız, “Toprak analizleri ile sadece toprağın verimlilik durumları belirlenirken, bitki analizleriyle hem bitki hem de o bitkinin yetiştirildiği ortam hakkında bilgi sahibi olunmaktadır. Toprakta yeter miktarda bitkiye yarayışlı besin maddesinin bulunmasından çok, o besin maddesinden bitkinin ne oranda yararlandığı ya da yararlanıp yararlanamayacağı önemlidir.” diye konuştu.
TOPRAK HER YERDE AYNIYMIŞ GİBİ GÖRÜNEBİLİR, FAKAT…
Toprak analizlerinden beklenen yararın sağlanabilmesinin her şeyden önce toprak örneğinin kurallara uygun bir şekilde alınmış olmasına bağlı olduğuna dikkati çeken Yıldız, “Bakıldığında toprak her yerde aynıymış gibi görünmekte, ancak bu durum yanıltıcı olmaktadır. Aynı tarla içerisinde gerek toprağın gerekse arazinin görüntüsünde belirgin bir farklılık varsa, bu farklılıkların görüldüğü her bir alandan bağımsız toprak örneğinin alınması gereklidir. Ayrıca, unutulmaması gereken bir nokta da, ‘komşum benim tarlanın yanındaki tarlasını analiz ettirdi, tarlalar komşu olduğu için onun sonuçlarını ben de kullanabilirim’ şeklindeki bir düşünceye asla yer verilmemesi gerektiğidir.” ifadelerini kullandı.
Değişik tarlaların topraklarında farklı miktarlarda bitki besin maddesi bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nesrin Yıldız, bunun için her tarladan ayrı-ayrı toprak örneği alınmasının şart olduğunu söyledi.
“AYNI TARLA İÇERİSİNDE FARKLI ALANLARDAN FARKLI ÖRNEKLER ALINMALI”
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitkisi Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, “Aynı tarla içinde, değişik özellik gösteren kısımlar bulunabilir. Mesela tarla toprağının bir kısmı açık renkli, diğer bir kısmı koyu olabilir. Bu renk farklılığı bize tarlanın bu iki kısmında organik madde demir gibi birçok madde bakımından farklılıklar olduğunu gösterir. Tarlanın bir kısmı düz bir kısmı eğimli olabilir veya tarlanın bir kısmı çorak, diğer bir kısmı nispeten daha verimli olabilir. Eğer aynı tarlanın içinde böyle farklı yerler varsa, bu alanlardan da ayrı-ayrı toprak örneği alınmalıdır.” diye konuştu.
TOPRAK ÖRNEĞİ ALINMAMASI GEREKEN YERLER…
Toprak örneği alınmaması gereken yerlere de işaret eden Yıldız, Toprak örneğinin alınacağı alan belirlendikten sonra toprak almak için küreğin batırıldığı nokta eğer; harman yeri veya hayvan yatmış yer ise, önceden gübre yığılmış yer ise, sap kök veya yabani otların yığın halinde yakıldığı yer ise, hayvan gübresinin bulunduğu nokta ise, tarlanın tümsek veya su birikmesi olan çukur noktaları ise, dere, orman, su arkı ve yollara yakın arazi kısımları ise, sıraya ekim yapılan ürünlerde sıra üzeri ise, binalara yakın alanlar ise, özellikle meyvecilik, kavakçılık gibi ağaç yetiştirmek için ayrılan araziler hariç, tarlada bulunan birkaç ağacın altından, toprak örneği alınmamalıdır.”
 

 
Kırkpınar eğitimde şiddeti değerlendirdi
 
'Vakıflar, medeniyetimizin vizyon'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstihdama Çağrı Merkezi desteği
Erzurum’da Türkcell ve Finansbank’ın ardından açılan Sağlık Bakanlığı ...
Ilıcalı'dan ilginç iddia
DATÜB Başkanı Ilıcalı, Erzurum'un ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin sanılanın ...
Kalkınmada SODES rotası
Erzurum Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi tarafından SODES projeleri ...
 
Bumin rekortmen oldu
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, 2010 Vergilendirme Dönemi’ne ait Gelir ...
Aziziye'de tarım seferberliği
Aziziye Ziraat Odası’nın, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından ...
Yapılandırmada başvuru rekoru
Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen 6111 Sayılı Bazı Kamu Alacaklarının ...
 
Şimşek Kars'a atandı
Erzurum Defterdarı Osman Şimşek Kars’a atanırken yerine Rize Defterdarı ...
OSB sorununa çözüm arayışı
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği, Erzurum “Organize ...
Esnafa şeker yaklaşım
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Şekerbank, işletmelere bankacılık ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva