Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında Tema Vakfı Erzurum İl Temsilciliği tarafından “Bereketli Topraklar Yaşam Üretir” konulu bir panel düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirilen panele Tema Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat’ın başkanlığını üstlendiği panelin ilk konuşmasını, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş yaptı.
Türkiye’de en büyük sorunun erozyon olduğunu ve bu yüzden her geçen yıl biraz daha toprak kaybı yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Taşkın Öztaş, “Ülkemizde ve dünya genelinde her geçen yıl erozyon nedeniyle toprak kaybı yaşanıyor. Türkiye’de yılda 650 milyon ton toprak kaybı oluyor. Topraklar biz insanlar için çok önemli, bu değerli varlığı kaybetmeme adına önemleler alınması gerekiyor. İnsanlarımızın toprak kaybına karşı mutlaka bilinçlendirilmesi gerekiyor. Toprağı nasıl kullanacağımızı nasıl işleyeceğimizi bilmiyoruz. Erozyon birçok elementlere de etki ediyor. Bitki örtümüz ve ormanlarımız bakımsız bir haldeler. Toprağı korumaya yönelik çalışmalar yapılmıyor. Mera ve orman alanlarımızı hoyratça kullanıyoruz. Çiftçimize düzenli eğitimler veremiyoruz. Erozyon konusunda nasıl davranılması gerektiği konusu çok iyi anlatılmalı, herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.” diye konuştu.
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman da, konuşmasında erozyonla mücadele kapmasında yürütülen çalışmalara değindi. Toraman, ağaçlandırma çalışmaları başta olmak üzere, erozyona karşı çok ciddi bir mücadele içerisinde olduklarını belirterek, “İl Çevre Orman Müdürlüğü olarak, erozyonla mücadele kapsamında şuana kadar birçok çalışma yaptık. Köylerimizde ağaçlandırma ve fidan dikimi gerçekleştirdik. Köylerimize dikilen fidanların daha iyi korunması sağlandı. Yine köylerimizde paket arıtma çalışmaları başlatıldı. Ambalaj ve ömrünü tamamlamış lastikler toplatıldı. Çevre Orman Bakanlığı’nca Türkiye genelinde 2 milyar ağacın toprakla buluşturulması hedeflenirken, İl Çevre Orman Müdürlüğü olarak, 41 milyon fidanı ilimizde toprakla buluşturmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu
TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan ise, erozyona sebebiyet veren faktörleri sıraladı. Sunumu sırasında erozyonun zararlarını ve bu zararları en aza indirgemek için yapılacak çalışmalarla çözüm yollarını anlatan Doğan, “Ülkemizde verimli denebilecek topraklar giderek erozyona uğruyor. Bunun sadece bir doğa olayı olarak algılanması yanlış olur. Çünkü bu süreçte insan faktörünün de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Her geçen yıl ülkemizde erozyondan ötürü toprak kaybı yaşanıyor. Topraklarda milyonlarca canlı bulunuyor. O canlılar olmadığı zaman dünya ve ülkemiz için çok büyük kayıp meydana geliyor. Çiftçilerimiz hatalı sürüm yapıyor. Bu da erozyon sürecini hızlandırıyor. Arazi açmak için ormanlarımız talan ediliyor. Bu yüzden insanlarımızın daha bilinçli olması ve topraklara sahip çıkılmasını istiyoruz.” dedi.