Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, hazırladıkları stratejik eylem planıyla, turizmle birlikte eğitim, girişimcilik, sağlık, gıda ve ulaşım sektörlerinin de gelişeceğini söyledi.
Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) inovasyona dayalı bölgesel turizm stratejisi ve eylem planının son çalıştayını Erzurum’da gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen çalıştayda hazırlanan eylem planı üzerinde görüş ve düşünceler alındı. KUDAKA Genel Sekreteri Rıfat Altan “Bu çalıştay ile yürütülecek stratejimiz ortaya çıkmış olacak” dedi.
Genel Sekreter Altan, , kalkınma ajansı olarak 2011 yılında "İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Strateji"ni hazırlamaya başladıklarını belirterek, Mart ayında start verdikleri proje kapsamında çok sayıda çalışma yapıldığını belirtti.
Proje kapsamında çok sayıda çalıştay, toplantı, anket çalışması gerçekleştirildiğini ifade eden Altan, "Ajansımızın sorumluluk alanlarını kapsayan Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerimizde çalışma grupları oluşturuldu. Bu gruplarda, özel sektör, kamu, Üniversite mensupları düzenli olarak toplandı" diye konuştu.
ALTAN STRATEJİYİ AÇIKLADI
İnovasyona dayalı bölgesel turizm stratejisi ve eylem planının son çalıştayını düzenleyen Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı yaptığı bu son çalıştay ile bölgenin turizm strateji planını ortaya koyacak. KUDAKA Genel Sekreteri Rıfat Altan Teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler, Internet erişimi ve mobil teknolojilerinin kullanımındaki artışın turizm sektörüne yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.
Altan, "Turizmde söz sahibi olmak için farklı olmak, inovatif yaklaşımlar ortaya koymak ve ziyaretçileri tanıtım elçisine dönüştürmek gerekiyor. Rekabet ortamında turizm sektöründe farklı olmak ve düşük fiyat büyük önem arz etmektedir. Günümüzde teknolojik değişimler turizm sektörünü doğrudan etkilemektedir. Seyahat planlama ve bilgilendirme hizmetleri ile pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinde internet sitelerinin, arama motorlarının, mobil uygulamaların ve sosyal medyanın rolü giderek artmaktadır." diye konuştu.
25. Dünya Üniversiteler Oyunları sayesinde Erzurum ve bölgesinin dünyada tanınan bir kent haline geldiğini belirten Altan, nihai hedeflerinin, hazırlanan eylem planı ile bölgeyi kalkındırmak olduğunu ifade etti.
EYLEM PLANI
İnovasyona dayalı turizm stratejinin son derece özgün olduğunun altını çizen Altan, "Çok güzel fikirler ortaya konuldu. Bunun önümüzdeki yıllarda uygulanması halinde bölgenin kalkınmasına ciddi anlamda katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.
Stratejinin uygulanmasına yönelik eylem planı da hazırladıklarını anlatan Altan, uluslararası deneyimlerden de yararlanarak, onlarca faaliyetin bulunduğunu ifade etti.
Eylem planını gerçekleştirmenin sadece kalkınma ajansının işi olmayacağını vurgulayan Altan, şunları kaydetti: "Elbette kalkınma ajansımız Mali ve teknik desteklerinin büyük çoğunluğunu bu stratejinin uygulanmasına yönlendirecek. Ancak ajansın dışında kalan konularda turizm stratejinin ve eylem planın sahiplenmesini sağlamak, ilgili kurumların desteğini almak için de eylem planını gerçekleştiriyoruz. Bunu etkili bir şekilde kamuoyuna tanıtarak, eylem planının uygulanmasına 2012 yılı itibariyle başlayacağız."
50 DİĞER SEKTÖR DE KALKINACAK
Turizm ile birlikte diğer sektörlerin de gelişeceğine vurgu yapan Altan, bölgede turizmle birlikte yaklaşık 50 sektörünün de gelişeceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Turizmle birlikte diğer sektörlerin de gelişmesi için bu sektörleri de eylem planına aldık. Özel sektörün geliştirilmesine kadar bütüncül bir strateji hazırladık. Tarımsal ve hayvansal ürünlerin turizme kazandırılmasını amaçladık. Turizmin gelişmesi diğer sektörlere de dokunuyor. Hazırladığımız stratejik eylem planıyla, turizmle birlikte eğitim, sağlık, gıda, girişimcilik ve ulaşım da gelişecek. Diğer alanlar gelişsin ki turizm de gelişme kaydetsin. Aksi takdirde dar anlamda turizm strateji çok başarılı olamaz, bunun için İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Stratejisi'ni hazırladık."
Technopolis Türkiye Direktörü Sayın Şirin Elçi de bütün faaliyetleri ve faaliyetlerden elde edilecek gelirlerin tabana yayılmasının önemli olduğunu belirterek, bölgenin ciddi anlamda turizm potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Stratejide turizm vizyonunu tarif ettik. Ürünlerimiz neler, bu ürünlerimiz nasıl daha cazip hale getirebiliriz- Yeni pazarlara girmek, reklam boyutu çok önemli. Bölgenin çok önemli potansiyelini harekete geçirmekte biraz yavaşız."