Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Işıkhan müjde verdi
Işıkhan müjde verdi
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
HABERLER>GÜNDEM
25 Şubat 2012 Cumartesi - 03:40

Turizmde tarihi tespit

"Anadolu`nun Zirvesinde 1. Kış Zirvesi"nde konuşan Pakistan Uluslararası İslam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtaz Ahmed, “Dünyadaki turizm hareketinin kontrolü eski sömürgeci ülkelerin elinde” dedi.

Turizmde tarihi tespit

 "Anadolu`nun Zirvesinde 1. Kış Zirvesi"nde konuşan Pakistan Uluslararası İslam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtaz Ahmed, “Dünyadaki turizm hareketinin kontrolü eski sömürgeci ülkelerin elinde” dedi.
 İbni Batuta örneğinden yola çıkarak seyahatin eski çağlardaki anlamını sorgulayan Ahmet, günümüzde milyonlarca insanın hareketine dönüşen turizmin yerel yaşam biçimlerini, çevreyi tehdit eder bir karakter kazanmaya başladığını ileri sürdü.
 AHMET’IN VURGULARI
Bugün dünyada 200 milyon insanın turizm sektöründe çalıştığını, 700 milyon insanın seyahat ettiğini, dünyadaki hizmet sektörünün yüzde 34’ünün turizm sektöründe gerçekleştiğini anlatan Ahmet, ‘güç ve zevk’ eksenli bu yeni turizm anlayışının kültürleri ve çevreyi tehdit eder bir boyuta ulaştığını anlattı.
 MODERN TURİZM VE KLASİK SÖMÜRGECİLİK
Modern turizmin klasik sömürgeciliğin bir devamı olduğunu savunan Ahmet, şöyle devam etti: “Günümüzde Dünyadaki turizm hareketinin kontrolü eski sömürgeci ülkelerin elindedir. Nitelikli oteller zinciri, tur operatörleri, ulaşım araçları vb. turizmin kullandığı hizmetlerin tamamına yakını, kuzey ülkelerinin elinde. Sömürgeciler, dün olduğu gibi bugün de sömürdükleri ülkelerin ekonomik değerlerini olduğu kadar kültürel mirasını da ülkelerine taşımaya devam ediyor. Bu ülkelerin müzelerindeki malzemenin büyük bölümü, fauna koleksiyonlarından, arkeolojik değerlere varıncaya kadar, sömürülen ülkelere ait.”
 “YEREL HAYAT TARZINA BİR SALDIRI”
 Mısır, Endonezya’nın Bali adaları, Hindistan ve Tayland gibi ülkelerden örnekler veren Ahmet, turistlerin bu ülkelerde deniz, kum, çöl, piramit, deve, egzotik objeler ve bakir alanlar, arkeoloji, sosyal yaşam gibi çeşitli ilgi alanlarına göre hareket ettiklerini, akşamları ise barlarda, eğlence yerlerinde, yerel motifleri kullanarak, cinsel aşırılıkları da içeren hedonist zevklerini tatmin etmeye çalıştıklarını, bu durumun yerel kültürleri ve yaşama biçimlerini tehdit ettiğini anlattı.
 “Turizm her zaman iyidir” sözünün artık tartışılan bir söz olduğunu ifade eden Ahmet, mevsimsel bir hareket olan turizmin, birçok ülkeyi şimdiden, boş tesis yığınağı haline getirdiğini, kaynak israfı ortaya çıkardığını savundu.
 TURİZM KİTAPLARININ OLUŞTURDUĞU ALGI
 Ahmet, Turizm kitaplarının ve turizm edebiyatının, özellikle İslam dünyasını, Afrika’yı ve Asya ülkelerini geleneksel, şarkçı ve sömürgeci imajlar ve bir dil kullanarak tanıttığını, hatta bazı turist rehberi kitaplarında, ülkelere ve milletlere hakaret içeren ifadelerin yar aldığını örnekleriyle açıkladı.
 Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ile Azerbaycan Turizim Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cafer Caferov`un oturum başkanlığı yaptığı 1. Kış Zirvesi`nde, Malezyalı Prof. Dr. Saleh Jaafar, mensubu olduğu Putra Üniversitesi’ni tanıtan bir sunum yaptı. Jaafar, İpek Yolu Ülkeleri Üniversiteleri arasında “Eğitim Turizmi” başlatılabileceğini anlattı.
 Bangladeş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Rahman ise, "Turizm, Spor, Bio Çeşitlilik, Küresel Değişim: Bölgesel ve Ulusal Etmenler`` konusunda bir bildiri sundu. Rahman, küresel değişimin turizmi ve biyoçeşitliliği olumsuz yönde etkilediğini, yerel toplumların ve çevrenin korunmasının daha çok gündeme getirilmesi gerektiğini değerlendirdi.
 ABD Ohio State Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Jackie Goodway ise konuşmasında yaşam boyu sporun önemine dikkat çeken bir bildiri sundu. Goodway, obezitenin dünyayı tehdit eden bir salgın haline geldiğini, bu tehdide karşı tüm insanların çocukluktan başlayarak, eğitim kuruluşlarında devam eden ve yaşam boyu süren bir spor alışkanlığını bireylere kazandırmasının önemini Amerika örneği üzerinden anlattı.
 Öğleden önceki son konuşmacı Moğolistan National Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tumur Ochir Sanjbegz, idi. Sanjbegz, konuşmasında, tarihi İpek Yolu`nun önemine dikkat çekti ve bu tarihi yolun günümüzde bilim, kültür ve medeniyet kanalı olarak devam ettirilmesinin öneminden söz etti. Sanjbegz, İpek Yolu`nun tarihiyle ilgili ESRUC Üniversitelerinin ortak çalışma yapmalarını da önerdi.
 

 
Rus gazeteciden tanıtım gerçeğimiz..!
 
ETÜ'ye tam not
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rus gazeteciden tanıtım gerçeğimiz..!
Rusya'da faaliyette bulunan Ria Novosti Haber Ajansı’nın muhabiri Aliona ...
Hukuk'ta sorun yok
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Danıştay İdari Dava Daireleri ...
Karaçam'dan tepki
Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Kenan Karaçam, kalite adı altında ...
 
Japon sporcu birinci oldu
Erzurum'da düzenlenen 23 Yaş Altı Dünya Kayak Şampiyonası'nın kayaklı ...
Yuvalı’dan Hocalı değerlendirmesi
Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı ...
'Türkiye'den başka sığınağımız yok'
Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, ...
 
Anadolu’nun Zirvesinde 1. Kış Zirvesi
Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen “Anadolu’nun Zirvesinde 1. ...
Ölüm sebebi alkol çıktı
Erzurum'da dün otel de cansız cesedi bulunan Rus antrenör Sergey Zorin'in, ...
Cüceloğlu konferans verecek
Bilimsel psikoloji alanında Türkiye’nin ün yapmış iletişim psikolojisi ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva