Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Aydemir: 'Başbağlar katliamını unutmayacağız'
Aydemir: 'Başbağlar katliamını unutmayacağız'
TÜED seçime gitti
TÜED seçime gitti
Erzurum’da 3 bin 979 araç devredildi
Erzurum’da 3 bin 979 araç devredildi
Sefa Akgün ve Mustafa Akbaş 'Erzurumspor' dedi
Sefa Akgün ve Mustafa Akbaş 'Erzurumspor' dedi
Bolat’tan girişimciliğe destek müjdesi
Bolat’tan girişimciliğe destek müjdesi
HABERLER>GÜNDEM
12 Eylül 2011 Pazartesi - 22:30

Vatandaş yeni anayasa bekliyor

Memur-Sen anket şirketlerine yaptırdığı yeni Anayasa çalışmasını sonuçlarını açıkladı. Genel Başkan Ahmet Gündoğdu'nun açıkladığı sonuçlara göre ankete katılanların yüzde 61'nin yeni bir Anayasa istediği belirtilirken, katılımcıların yüzde 84.6'sının ise yeni Anayasa'da Ordu dahil hiçbir kurumun Meclis denetimi dışında bırakılmaması gerektiğini sonuçlara yansıttığını kaydetti.

Vatandaş yeni anayasa bekliyor

Memur-Sen anket şirketlerine yaptırdığı yeni Anayasa çalışmasını sonuçlarını açıkladı. Genel Başkan Ahmet Gündoğdu'nun açıkladığı sonuçlara göre ankete katılanların yüzde 61'nin yeni bir Anayasa istediği belirtilirken, katılımcıların yüzde 84.6'sının ise yeni Anayasa'da Ordu dahil hiçbir kurumun Meclis denetimi dışında bırakılmaması gerektiğini sonuçlara yansıttığını kaydetti.
SAHADAN YENİ ANAYASAYA
Memur-Sen Marriott Otel'de düzenlenen bir panelle "Sahadan Yeni Anayasa"ya başlıklı araştırmasını tamamlayarak basınla paylaştı. Memur-Sen için gerçekleştirilen anket çalışmaları ile uygulama çalışmalarını ise Strateji Araştırma Danışmanlık Medya Tanıtım ve Ticaret(SAD) ile ADAMOR Siyaset ve Toplum Araştırmaları Merkezi ortaklaşa yaptı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun duyurduğu yeni Anayasa araştırmasının sonuçlarını dinlemeye gelenler arasında eski Anayasa MKATIahkemesi Raportörü Osman Can, araştırmayı yapan şirketler adına Sadullah Özcan, Emir Osmanoğlu ve Ahmet Kızılkaya'nın yanı sıra birçok davetli katıldı.
GÜNDOĞDU’NUN AÇIKLAMASI
Konuşma yapmak için kürsüye gelen Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, konuşması sırasında bugünün ayrıca tarihi bir gün olduğuna yani 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıl dönümü olduğuna vurgu yaptı. Darbe Anayasası'nın millete sorulmadan yapılan bir Anayasa olduğuna dikkat çeken Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, Memur-Sen'in ise yıllardır saygın bir Anayasa için mücadele verdiğine dikkat çekti. Yeni hazırlanacak olan Anayasa'da HSYK'nın milleti tokatlamaktan çıkması gibi güzelliklerin de olacağını ifade eden Gündoğdu, yeni Anayasa çalışmaları için ortamın oldukça müsait olduğunu söyledi.
EN GENİŞ KATILIMLI ARAŞTIRMA
Yeni Anayasa çalışmaları için Memur-Sen'in SAD ve Adamor şirketlerine yaptırdığı araştırmanın bugün itibariyle Türkiye genelinde yapılmış en geniş katılımlı araştırma olduğunu belirten Gündoğdu, araştırmanın 81 il ve ilçede gerçekleştirildiğini söyledi. Araştırma sırasında nitel ve nicel yöntemlerin kullanıldığını kaydeden Memur-Sen Genel Başkanı, bugün araştırmanın nicel sonuçlarını paylaşacaklarını, Ekimin başında da nitel bölümü paylaşmayı düşündüklerini dile getirdi.
50 BİN KİŞİYLE GÖRÜŞÜLDÜ
 Araştırma sırasında 49 bin 740 kişiyle görüşüldüğünü söyleyen Gündoğdu, "61 kişiyle yüz yüze yapılan derinlemesine görüşmelerle, bütün toplum kesimlerinin farklı bakış açılarının yansıtılması amaçlanmıştır" dedi.
Gündoğdu daha sonra ise yapılan araştırmanın sonuçlarını bir slayt eşliğinde katılımcılara aktardı. Araştırma sırasında vatandaşlara "Şuanda yürürlükte olan 1982 Anayasası hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna vatandaşların yüzde 40.6'sının "darbe ürünü bir Anayasa olarak görüyorum" seçeneğinde yoğunlaştığını kaydeden Gündoğdu, katılımcıların yüzde 57.3 gibi büyük çoğunluğunun ise mevcut Anayasa'yı olumsuz bir şekilde değerlendirdiğini kaydetti. Birçok siyasal düşünce gruplarının bu soru karşısında 1982
Anayasası'nı darbe ürünü ve olumsuz bir Anayasa olarak algıladığını belirten Gündoğdu, genellikle kendisini milliyetçi (yüzde 33.5), ülkücü (yüzde 32.4), Atatürkçü (25.8) ve ulusalcı(yüzde 22.2) olarak tanımlayanların ise bu görüşe görece olarak daha uzak olduğunun saptandığını belirtti.
"Sizce yeni bir Anayasa yapılmalı mıdır?" şeklindeki bir soruya ise katılımcıların yüzde 61'i tarafından "Evet, kesinlikle yapılmalıdır" şeklinde cevapladıklarını belirten Gündoğdu, bu karşılık "Hayır, kesinlikle yapılmamalıdır" diyenlerin oranının ise yüzde 7.1 olduğunu söyledi. Ayrıca bu soruya verilen cevapların eğitim düzeylerine göre dağılımının incelendiğinde ise tüm düzeylerin yarısından fazlasının "Evet kesinlikle yapılmalıdır" seçeneğini işaretlediklerinin görüldüğünü söyledi. Gündoğdu, "Bu
seçeneğe en düşük desteği veren eğitim düzeyi okur-yazarlarıyken(yüzde 51.4), en yüksek desteği verenler ise yüksek lisans ve üstü mezunlarıdır(71.7)" diye konuştu.
PARTİLERİN VERDİĞİ CEVAPLAR
Yine aynı soruya partilerin verdikleri cevapları da aktaran Gündoğdu, "Bu soruya verilen yanıtların siyasal partiler arasındaki dağılımı incelendiğinde, yeni bir Anayasa'nın kesinlikle yapılması gerektiğine inananların en yüksek çıktığı seçmen grubunun yüzde 80.2 ile BDP'liler ve yüzde 70.3 ile AK Partililer olduğu görülmektedir" dedi. Gündoğdu, yeni bir Anayasa'yı en çok BDP'nin istediğinin araştırma sırasında ortaya çıktığını belirterek, "Ama hala yemin etmeyen bir parti bu isteğini nasıl yerine
getirecek?" değerlendirmesini yaptı.
Gündoğdu, ankete katılanların yeni Anayasa'da kesinlikle yer alması gereken en önemli unsur olarak "Özgürlük" seçeneğini işaretlediğini kaydederek, bunu ise demokrasi, eşitlik ve insan haklarının izlediğini söyledi. Gündoğdu ayrıca katılımcıların yüzde 61.6'lık bir oranla yeni Anayasa'ın hazırlık sürecini TBMM ve sivil toplumun ortak çalışmasıyla yapılmasını istediğini de kaydetti.
ORDU MECLİS DENETİMİ DIŞINDA TUTULMAMALI
49 bin 740 kişi üzerinde yapılan araştırmanın bir diğer dikkat çeken sonuçlarından bir tanesi ise, "Ordu dahil hiçbir kurum Meclis denetimi dışında bırakılmamalıdır" önermesine verilen cevaplar Gündoğdu, katılımcıların toplam yüzde 84.6'sı tarafından bu önermenin onaylandığını belirtirken, Ordu dahil bütün kurumların Meclis denetimine tabi tutulmasına karşı çıkanların toplam oranının ise yüzde 15.4 olarak tespit edildiğini söyledi.
Gündoğdu, araştırma sırasında elde edilen verilerden Yargı'nın ideolojik olmaması gerektiğini belirtenlerin oranının yüze 87.2 olduğunu belirtirken, vatl'e7lanmıştır" dedi.
Gündoğdu daha sonandaşların yüzde 80 civarında bir destekle de Askeri, İdari ve Adlı Yargı ayrımına son verilmesi gerektiğini istediğini kaydetti.
Araştırmada öne çıkan bir diğer ilginç sonuç ise, "Seçme-seçilme hakkının kullanımı ve kamu memuriyeti dahi olsa kılık-kıyafet, inanç, yaşam tarzı vs. nedeniyle insanların özgürlükleri sınırlandırılmamalıdır" önermesine verilen destek. Gündoğdu'nun yaptığı açıklamaya göre bu önermeye katılanların oranı yüzde 76.2. Ahmet Gündoğdu, bu oranı açıkladıktan sonra ise, "Bizim haddini bildirerek kovduğumuz Merve Kavakçı, Belçika meclisinde ayakta alkışlanıyor" diyerek veryansın etti.
İNANÇ HÜRRİYETİ
Diğer yandan devletin din ve inanç konusunda tamamen tarafsız olmasını isteyenlerin oranının yüzde 58.6 olduğunu belirten Ahmet Gündoğdu, katılımcıların yüzde 66.4'ünün eğitim diliyle ilgili olarak ise "Eğitim dili Türkçe olmalıdır, ana diller öğretilmelidir" görüşünde olduğunu kaydetti. Gündoğdu BDP'lilerin bu seçeneği çok düşük düzeyde benimsediklerini belirterek, " 'eğitim dili Türkçe olmalı, anadiller öğretilmelidir' seçeneğini AK Parti yüzde 73, CHP yüzde 68.7, MHP 64.7 arasında çok büyük bir oranda desteklemektedir. BDP'lilerin ise bu seçeneği çok düşük düzeyde yüzde 16.7'lik bir oranla benimsedikleri görülmektedir" diye konuştu.
'İNSAN ONURU' ÇERÇEVESİNDE ANAYASA
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sonuçların ardından ise vatandaşların 'İnsan Onuru' çerçevesinde bir Anayasa istediklerine dikkat çekerek, "Araştırmamızın sonuçlarını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde; toplumun katılımcı demokrasi, çok kültürlülüğü özümsemiş bir toplum düzeni ve 'insan onuru' çerçevesinde her bireyin münhasır bir değere sahip olduğu vatandaş algısıyla bezenmiş bir Anayasa talep ettiğini görüyoruz" dedi. Gelecek günlerde Memur-Sen'in kırmızı çizgilerini içeren yeni bir rapor
da paylaşabileceklerinin sinyalini veren Gündoğdu, Meclis'in açılmasının hemen ardından 22-23 Ekim 2011 tarihlerini kapsayan bir takvimle Uluslar arası Anayasa Kongresi düzenleyeceklerini de belirtti.

 
Şehit Kızılkan memleketine uğurlandı
 
ASİMED'ten sert çıkış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehit Kızılkan memleketine uğurlandı
. Şehidin cenazesi Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi morgunda yapılan ...
Bunun suçlusu kim?
Yakutiye Belediyesinin Erzincan kapı semtinde başlatmış olduğu yol çalışmalarında ...
Hemşirelerden mezuniyet coşkusu
Atatürk Üniversitesi Hemsirelik Lisans Tamamlama (HELITAM) Programından ...
 
Doğu, Karadeniz’e demiryoluyla bağlanacak
Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon ...
Tortum Şelalesi suyuna kavuştu
Avrupa ve Asya'nın en yüksek, dünyada ise üçüncü olan ve suyu 48 metreden ...
Tortum’da HES gerginliği
Erzurum’un Tortum ilçesinde yapılması planlanan hidroelektrik santraline ...
 
Sezen, sosyal değişimi değerlendirdi
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Öğretim ...
Ödüklülerden örnek duyarlılık
Köylüler ödük suyunun azalması ile yaşam savaşı veren ve dünyada da nesli ...
Ruhu şad olsun...
Geçen yıl hayatını kaybeden Atatürk Üniversitesi İbrahim Hakkı Araştırma ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva