Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
HABERLER>HAYATıN İÇÄ°NDEN
25 Aralık 2017 Pazartesi - 13:53

Çift başlı kartal sırrını koruyor

Tarihteki ve günümüzdeki, çok farklı dillere, kültürlere ve dinlene mensup birçok medeniyetlerin simge olarak çift başlı kartalı kullanmasının nedeni açıklanamıyor

Çift başlı kartal sırrını koruyor

Tarihteki ve günümüzdeki, çok farklı dillere, kültürlere ve dinlene mensup birçok medeniyetlerin simge olarak çift başlı kartalı kullanmasının nedeni açıklanamıyor.
Anadolu’da Selçuklular başta olmak üzere bir çok Müslüman Türk beyliğinin kullandığı, dünyada ise farklı din, ırk ve dillere mensup bir çok medeniyetin hem tarihte hem de günümüzde kullandığı çift başlı kartal simgesinin ve bu medeniyetlerin aralarındaki bağın sırrı halen çözülemiyor.
Günümüzde halen Erzurum, Konya ve Sivas gibi Selçukluya ev sahipliği yapmış bir çok kentte kullanılan bu simge aynı zamanda, İspanya, Arnavutluk, ABD, Almanya gibi bir çok ülkede kullanılıyor. Simge en belirgin şekilde Arnavutluğun, Karadağ ve Sırbistan’ın bayraklarında, Yunanistan’ın AEK futbol takımının armasında, Girne Amerikan Üniversitesinde kullanılıyor. Çift başlı kartal Polis Teşkilatımızın armasında da kullanılıyor.

Nedeni bilinmiyor
Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Kaya, çift başlı kartal simgesinin bu toplumlara yayılmasının nedeninin bilinmediğini söyledi. Kaya, “Çift başlı kartal geçmişte Mezopatamya, Anadolu, İran, Avrupa, Amerika hatta uzak doğuda bile kullanılan ekinografilerden bir tanesidir. Simge ve işaret olarak kullanılmıştır. Ama buralarda birbirleri ile etkileşim şeklinde mi yayılmıştır. Bununla ilgili birçok değişik görüşler var ama tam net cevap veremiyoruz. Bu toplumlarda nasıl yayıldığı net olarak bilinmemektedir. Çünkü bu toplumlarda ırki olarak dil veya din olarak da bir birleri ile bağlantı olmamasına rağmen bütün bu toplumların hepsinde hemen hemen kullanıldığını görmekteyiz. Bu toplumların günümüze olan uzantılarında da bu çift başlı kartalı görüyoruz. Amerika’da ve yahut da Bizans döneminde bugün uzantısı olarak Yunanistan’ın bazı bölgelerin de yine çift başlı kartala ait bayraklar görmekteyiz. Almanya’da yine bazı takımlarda birçok şirketlerde sembol olarak bu çift başlı kartalın kullanıldığını görmekteyiz” dedi.

Türklerde gücü simgeliyor
Kaya, çift başlı kartalın Müslüman Türklerde gücü simgelediğine dair kayıklar bulunduğunu ifade ederek, “Ömer Hayyam’ın Nevruzname adlı eserinde çift başlı kartaldan bahsetmiştir. Burada muhteşem bir hayvan olarak bahsetmiştir. Kartal büyük bir hayvandır mesela çift başlı kartalın kargadan bir farkı olarak hal, hareket ,davranışları itibarı ile gücü sembolize etmiştir. Bundan dolayı da hükümdarlık alametlerinden birisi olarak bu şekli kullandıklarını görmekteyiz. Bu sembolün Selçuklularda da kullanıldığını görüyoruz. Bunun Selçukluların bir hükümdarlık alameti olarak sürekli kullanıldığını söylemek bir tarihi yanılgıdan ibaret olur. Çünkü hükümdarlar değiştikten sonraki alametlerde değişiklikler görmekteyiz. Her zaman aynı alametlerin sonra gelen hükümdar tarafından da kullanılmadığını görmekteyiz. Mesela Selçuklularda geçmişte bayrakların üzerinde ok ve yayı görürken daha sonraki dönemlerde çift başlı kartalı görebiliyoruz” dedi.

Türk beylikleri de kullanmış
Kaya, çift başlı kartalı Selçuklu devletinin yanı sıra Selçukluya bağlı olmayan Türk beyliklerinin de kullandığının altını çizerek, “Selçukluların dışında beyliklerin yapmış oldukları eserlerde de çift başlı kartalı görmek mümkündür. Divriği’deki Mengücekli eseri olan Melik Ahmet Gazi yaptırılmış olan Ulu Camide de çift başlı kartalı görüyoruz. Saltuklu eseri ola Mama Hatun Türbesi’nde de çift başlı kartalı görebiliyoruz. Konya’daki İnce Minareli Medrese’de de görebiliyoruz. Yani beyliklerde de gördüğümüzden dolayı bunu Selçuklulara ait bir hükümdarlık alameti olarak değerlendirmek yanlış olur. Dönem dönem kullanılmış olabilir. Sultan Alaeddin Keykubat döneminde en somut örneği Kudabadat Sarayındaki bir çini üzerinde çift başlı kartalı görmekteyiz ve üzerinde sultan tabiri vardır” dedi.

ABD’de de kullanılıyor
Çift başlı kartalın günümüzde bir çok ülkede olduğu gibi ABD’de de kullanıldığına dikkat çeken Kaya, “Bunun dışında İbni Bibi’de bir eserinde çift başlı kartala yer vermiştir. Bu iki üç işaretten yola çıkarak Selçuklu hakkında bu temayül izlenmiş olsa da dediğim gibi her zaman geçerli olmamıştır. Dönem dönem farklı semboller ve işaretler bayraklarında veya tarihi eserlerinde kullanılmıştır. Yine dediğimiz gibi bütün toplumlarda genellikle hükümdarlar veya başkanların kartalı bir güç sembolü olarak gördüklerinden dolayı kullanıldığını düşünmekteyiz. Amerika’da da bu amaçla kullanıldığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Çift başlı kartalın en yoğun olarak kullanıldığı, geçmişte Selçuklu devletine başkentlik yapmış olan Sivas’ta vatandaşlar simgeyi çok yakından tanıdıklarını ama ne anlama geldiğini bilmediklerini belirttiler.

 
"25 terörist etkisiz hale getirildi"
 
TFF 1. Lig'de ilk yarı istatistikleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korucular Başkanından Aydın’a teşekkür
Erzurum Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı Yunus Özkan, ...
Hava kirliliğinde pozitif süreç
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak, yaklaşık 3 haftadır Erzurum’un ...
“Türkiye Şehitleriyle Yürüyor”
Sarıkamış Şehitleri’nin 103’ üncü anma etkinlikleri toplantısı Sarıkamış’ta yapıldı.
 
En düşük oranlı il Erzurum oldu
Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından en çok elektronik ...
Hadis Âlimi Mustafa el-A’zami Hakk’ın rahmetine kavuştu
Dünyada önemli Müslüman araştırmacıları arasında yer alan büyük hadis ...
İşler dualarla uğurlandı
Trafik kazasında hayatını kaybeden Narman Halk Eğitim Müdürü Nevzat İşler ...
 
Çatıyı onarırken yüksek gerilime kapıldı
Vücudunun büyük bölümü yanan adama yapay deri nakli yapıldı
Diyanet İşleri Başkanlığında toplu görev değişimi
Başbakanlık ve Diyanet İşleri Başkanlığına ilişkin atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.
111 konut sahibini buldu
TOKİ ve Aziziye Belediyesi tarafından Ilıca’da yapılan 336 konuttan 111’i ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva