Yerel basının, yöresel sorunların gündeme taşınması ve çözüme kavuşturulması sürecinde önemli bir kilometre taşı olduğunu kaydeden Çığlık, “İnsanlar, yaşadıkları mahallin sorunlarını yerel basından takip etme ve öğrenme imkanı buluyorlar. Yaygın basının ilgi alanının geniş oluşu nedeniyle yerel basına düşen bu sorumluluk, yörede yaşayan insanlara da, yerel basına karşı kuşkusuz bir sorumluluk yüklüyor. Bu bağlamda Erzurum halkı da, yerel basınına sahip çıkmalı ve gereken her türlü desteği vermelidir.” diye konuştu.
Erzurum Gazetecileri Cemiyeti Başkanı Kadir Sabuncuoğlu ise, Milletvekili Çığlık’ın gerçekleştirdiği ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Yerel basının, faaliyet gösterilen il ya da bölgedeki sorunların en yakın takipçisi durumunda olduğunu belirten Sabuncuoğlu, “Yerel basın, daima yöresinin gözü, kulağı ve sesi olmuştur. Vasıflı vasıfsız, toplumun her kesiminden insan, sorunun çözüm mercii olarak öncelikle yerel basını görmektedir. Çünkü yerel basın sadece bir iletişim aracı olmaktan ziyade, yönetimle yönetilen arasında kurulmuş, temelleri sağlam bir köprüdür.” ifadelerini kullandı.
Toplum nazarında bir ‘sorun çözme’ mekanizması olarak görülen yerel basının, tüm imkanlarıyla yöre insanının sıkıntılarını çözebilmek için mücadele verdiğini anlatan Başkan Sabuncuoğlu, “Günümüzde yerel basının da kuşkusuz çözüm bekleyen sıkıntıları var. Çok zor şartlarda faaliyetlerini sürdüren yerel basınımız, büyük bir fedakarlık örneği göstererek, Erzurum’da hakikaten kıymete değer çalışmalara imza atıyor. EGC olarak, yerel basınımızın pozitif ayrımcılığa duyduğu ihtiyacı daha önce de ifade etmiş ve gündeme taşımıştık. Şunu ifade etmekte fayda var: Türkiye’nin hemen her alanda gelişmiş illerindeki yerel basın sektörü ile Erzurum ve bölgemizdeki yerel basın sektörü arasında çok büyük imkan farklılıkları var. Kocaeli’nde, Bursa ya da Gaziantep’te yayın yapan yerel basın organları, sanayi ve ticaret alanında kaydedilen gelişmelerden de olumlu yönde etkilenirken, maalesef Erzurum’daki yerel basın organları böyle bir imkan bulamamaktadır. Erzurum’daki resmi ilan ve ticari reklam potansiyeliyle gelişmiş illerdeki potansiyel aynı olmadığı gibi, yerel basına yönelik olarak ülke genelinde eşdeğer düzeyde yürütülen uygulamalar da, bize göre doğru değildir. Erzurum’da bugün çeşitli sektörler ve iş kollarına; gelişmiş illerdeki sektörlerle rekabet edebilmeleri amacıyla devlet tarafından birtakım teşvikler uygulanıyor. Bu durumdan hareketle, Erzurum ve bölge basınımızın da, gelişmişlik ölçeğine göre bir takım ayrıcalık ve muafiyetlerin kapsamı alanına sokulmasını istiyoruz. İlan fiyatlarından, kadro durumlarına, faaliyet esaslarından baskı ve tiraj rakamlarına varıncaya kadar, yerel basınımıza pozitif ayrımcılık uygulanması istiyoruz.” ifadelerini kullandı.