İMRALI’da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın hükümetin ‘Kürt açılımı’nı değerlendirirken, “Mustafa Kemal’in, Cumhuriyeti kurması kadar önemlidir bu süreç. Cumhuriyet şimdi demokratikleşecek, Cumhuriyetin tüm olumlu yanları, kazanımları yeni döneme taşınacak. Geç oldu ama iyi olacak” dediği ileri sürüldü.
Abdullah Öcalan'ın geçen cuma günü İmralı'ya giden avukatlarıyla yaptığı görüşmede ‘Kürt açılımı’ konusundaki görüşlerini açıkladığı, PKK'ya yakın internet sitelerinde yer aldı. Örgütün sözcüsü konumundaki internet sitelerinde yer alan haberlere göre Abdullah Öcalan avukatlarına şunları söyledi:
EMRE UYAYIM DEMEKLE OLMAZ: Sorumluluğu sadece benim üzerime atarak bu işler yürümez. Bir yerlerde hazırlansın, ben de emre uyayım demekle olmaz. Genci, kadını herkes kendini kararlaştıracak. Herkes kendisi kararlaşacak. Bir yerden ısmarlama çözümler beklemek çözüme, başarıya götürmez. Onlar orada kararlaşacak, ben burada kararlaşacağım, diğerleri şurada kararlaşacak, böylece bu işi beraber götüreceğiz, yürüteceğiz.
İŞİ ŞİMDİ TAMAMLAYACAĞIZ: Hükümetin ‘Kürt açılımı’ paketiyle birlikte yeni bir süreç başladı. Mustafa Kemal'in Cumhuriyeti kurması kadar önemli bir süreç. Demokratik bir toplum inşa edilecek.
Türkiye toplumu demokrasiyi, demokrasi kültürünü öğrenecek. Bunun Cumhuriyetin kurulması kadar derin sonuçları olacaktır. Ben Cumhuriyetin kazanımlarını göz ardı etmiyorum ama Cumhuriyet şimdi demokratikleşecek, Cumhuriyetin tüm olumlu yanları, kazanımları yeni döneme taşınacak. Geç oldu ama iyi olacak. 1920’lerde yapılması gereken şimdi yapılacak. 1920’lerde başlanan işi şimdi tamamlayacağız. O zaman Cumhuriyet kuruldu şimdi demokratikleştirilecek. Herkes bu yeni süreci iyi anlamalıdır. DTP de derinlemesine anlamalıdır, anlamazsa, derinlemesine aşılır.“
MHP VE CHP 6 AYDA BİTER: Sürecin önünde engel olmasınlar. CHP ve MHP bu tavırlarını sürdürürlerse 6 ayda biterler. Yeni dönemin ruhu onları bitirir. AKP de fazla bekleyemez. Yılbaşını bile bekleyemezler, Eylül'den sonra belli olur. Samimi olup olmadıkları netleşir.
DEVLET KURMAK: Eskiden devlet kursak her şey hallolur diye düşünüyordum. Sonra devletin çözüm değil, sorunun kaynağı olduğu düşüncesine vardım. Devletin varlığı sorunu çözmüyor, daha da derinleştiriyor sorunları. Bu nedenle ben çözümü devlette görmüyorum. Bana Güney'deki (Kuzey Irak) gibi bir federal devleti verseler de kabul etmem. Ama ben Kürt sorunun çözümünde ‘devlet olmasın’ da demiyorum. Devlet olacak ama özgürlüklere saygılı bir devlet olacak. Benim çözüm modelim şudur: Devlet olacak, diğer tarafta da demokratik Kürt ulusu olacak. Kürtler devletin varlığını tanıyacak, kabul edecek. Devlet de Kürtlerin demokratik ulus olma hakkını kabul edecek. Böylece orta bir yerde buluşacak, uzlaşacaklar. Benim çözüm anlayışım kısaca budur.
FETHULLAH HOCA: Ben Fethullah Hoca’yı takip ediyorum, okuyorum. Olumsuz değerlendirmiyorum. Kürdistan’da okulları, cemaatleri var, örgütlüler. Demokratik temelde, karşılıklı yaklaşımlar olabilir. Eski tarz iktidar olmaz öyleyse eski tarz muhalafet de olmaz. Büyük provokasyonların olmaması halinde sorun çözüm yoluna girer.”