KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
HABERLER>GÜNDEM
28 Nisan 2010 Çarşamba - 07:57

ÜRETİCİLERİN TEPKİSİ, KASAPLARIN SEVİNCİ OLDU

Canlı hayvan ve et ithali iznini kombina sahipleri, kasap, tüketici savunurken, hayvan yetiştiricileri ile tüccar bu önleme karşı çıktı.

ÜRETİCİLERİN TEPKİSİ, KASAPLARIN SEVİNCİ OLDU

Başbakan Erdoğan'ın artan et fiyatlarının önüne geçilebilmesi için EBK'ya canlı hayvan ve et ithal etme yetkisini vermesi besici, kasap, tüketici ve kombina sahiplerini karşı karşıya getirdi. Et fiyatlarının aylardan beri tırmanışa geçmesi üzerine Doğu Anadolu'ya gelerek yüksek fiyatla canlı hayvan toplayan tüccar ise 'yandı.' Canlı hayvan ve et ithali iznini kombina sahipleri, kasap, tüketici savunurken, hayvan yetiştiricileri ile tüccar bu önleme karşı çıktı.

//ÖZBEYLİ: GEÇ BİLE KALINDI

Türkiye'nin hayvancılık ülkesi olmasına rağmen dünyanın en pahalı etinin satıldığı bir ülke olduğuna dikkat çeken Özbeyli Et Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Müfit Özbeyli, hükümetin mutlaka tüketici ile besici arasında bir denge kurması gerektiğini söyledi. Yaklaşık 37 yıldır et sektöründe yer aldıklarını anımsatan Müfit Özbeyli, "Hükümetin son aldığı kararı destekliyoruz. Hatta çok geç alınmış bir karar olarak da görüyoruz. Çünkü et fiyatları almış başını gidiyor. Devlet herkesi kucaklamak zorunda. Erkenden tedbirler almak zorunda. Türk vatandaşı dünyanının en pahalı etini tüketiyor. Önceki hükümetlerde hiçbir Başbakan, Tarım Bakanı bu işe doğru dürüst el atmıyordu. Günü birlik ve seçim üstü politikalar yürüttüler. Biz istiyoruz ki hükümet burada üreteci ile tüketici arasında denge unsuru olsun. Avrupalı ülkeler bunu böyle yapıyor. Bundan iki yıl önce de üretici sıkıntı içindeydi. O zaman el atılmadı. Başbakanın ithal et ve canlı hayvan açıklaması piyasaya bomba gibi düştü. Bunun etkileri şimdiden görülmeye başlandı. Eğer bu karar üç ay evvel açıklanmış olsaydı birçok besici, tüccar fahiş fiyatla canlı havyan alımı yapmazdı. Haftalardan beri köy köy dolaşarak canlı büyükbaş hayvanı kilosu 12- 14 liradan alan tüccar, 6 ay besledikten sonra hayvanı piyasaya sürmeyi planlıyordu. Şimdi Doğu'da meraya çıkacak hayvan kalmadı. Hayvan toplayanlar ithalat kararı ile büyük zarara uğradı ve çıra gibi yandılar" diye konuştu.

//İTHALA KARŞILIK ORGANİK ET PROJESİ

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler Birliği Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, hükümetin ithal et uygulamasını haksızlık olarak değerlendirdi. Hayvancılığın merkezi olan Doğu'da yeterince hayvan varken ithal etin getirilmesinin besiciyi mağdur edeceğini vurgulayan Ilıcalı, bu politika yüzünden hayvancılığın büyük sekteye uğrayacağını belirtti. Hükümetin ithal et politikası karşısında atağa geçerek organik et projesini geliştirdiklerini anlatan Nazmi Ilıcalı şunları söyledi: "İthal et bilindiği gibi yıllarca depolarda bekletilen ve pazar aranan üründür. İthal etin kilosunun 4- 5 Euro'dan satılıyor. Bu ücretin karşısında durmak çok zor. Çünkü Türkiye'de bir kilo etin maliyeti 4- 5 Euro'dan fazla. Hayvan yemi çok pahalı. İşçi, mazot, elektrik giderlerini de ekledin mi etin maliyeti 15 liradan aşağı düşmüyor. Biz de EBK'ya eti 15.5 liradan satıyorduk. Piyasada 30- 40 liraya satılan et fiyatları yetiştiriciye yansıyan fiyatlar değil. O para aracıların cebine giriyor. Devlet bunları yakın takibe almalıydı. Besici etini kaça veriyor? Market eti kaça satıyor? Market fiyatlarına bakarak et ithaline karar verildi. İthalat kararı bizi üzdü. İthal etin karşısına 'organik' etle çıkmak için proje hazırladık. Şimdi organik hayvancılıkla birlikte organik et üretimi başlayacak. Organik et tamamen tarım yasası çerçevinde üretiliyor. İthal etlerde bu özelliği bulamazsınız. Çünkü ithal ette yüzde 99'u oranında insan sağlığına zararı olan buridix hormonu var. İşte aramızdaki en büyük fark bu. Organik etlerde hormon yok. Organit et üretimi için Erzurum, Kars ve Ardahan'da 4 bin besiciyle 350 bin hayvan projesi başlattık. Çiftçimizi beş kontrol sertifika firması denetleyecek. Bunları denetlemeleri ile her yıl 350 bin sayısı kademeli olarak artacak. Organik etle ithal etin karşısında duracağız. Fiyatı ithal et kadar ucuz değil ama organik eti kilosu 20 liradan satacağız. Organik etin tadına doyum olmadığı gibi insan sağlığı açısından da çok yararlı."

//KASAPLAR MEMNUN

Öte yandan Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder ise "Et fiyatları sürekli artıyordu. İki ay önce Erzurum'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a, önlem alınmasını istedim. Bakan Akdağ'a hayvancılık sorunlarıyla ilgili yaptığı bir toplantıda 'Türkiye'de hayvan sayısı giderek azalıyor. Et fiyatları almış başını gidiyor. Siz bazı önlemleri almazsanız Türkiye'de bir bomba patlayacak' dedim. Sonunda patladı. Vatandaşın 20-30 liraya et almaya gücü yetmiyor. Hükümet yerinde ve çok güzel bir karar aldı. İthal olayıyla birlikte et fiyatları aşağı düşecek" dedi.

 
SP SEÇİM ÇALIŞMALARINA START VERDİ
 
ABD KAZANACAK, TÜRKİYE KAYBEDECEK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SP SEÇİM ÇALIŞMALARINA START VERDİ
Saadet Partisi (SP) Erzurum İl Teşkilatı, hafta sonunu eğitimle geçirecek. ...
ÇİFTELER OLDU TARİHİ ERZURUM ÇARŞISI
“En zor zamanlar en büyük zaferlerin başladığı noktadır” sloganıyla izleyiciye ...
ASİMED'DEN TEPKİ
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
İLK TİFÜS AŞISI ERZURUM'DA YAPILDI
Ege Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi’nde 2001 yılında kurulan Ege Üniversitesi ...
KAMU-SEN'DEN 'HAKSIZ ATAMA' İDDİASI
Türkiye Kamu-Sen Erzurum İl Temsilcisi Müfit Bayraktar, Milli Eğitim Bakanlığı ...
52 BİN ÖĞRENCİ KANATLARININ ALTINDA
Atatürk Üniversitesi’nin sembolü çift başlı kartal, 40 bini örgün 12 bini ...
 
13 YAŞINDA AYDINLIĞA HASRET
Horasan’daki İnkılap İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki ...
ENGEL TANIMIYORLAR
Paylaşım Özel Eğitim Okulu tarafından hazırlanan 23 nisan programı renkli görüntülere sahne oldu.
KÖYDES ÖDENEĞİ 17 MİLYON
Kırsal kalkınmayı sağlamaya yönelik olarak uygulanan KÖYDES programı çerçevesinde ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva