Türkü paşası namıyla halkın gönlünde taht kuran Raci Alkır ardında 80’e yakın eşsiz eser bıraktı. İzzet Altınmeşe’nin “Erzurum türkülerinin hazinesidir dediği Alkır’ın Aspendos’ta verdiği mikrofonsuz konseri asla unutulmadı.
Raci Alkır 1933’te Erzurum’un Hasan-i Basri Mahallesinde dünyaya geldi. Alkır babasının terziliğe yönlendirmesine rağmen müzik aşkı ağır bastı ve eğitimini bu yönde sürdürdü. Mahalli düzeyde türküler söyleyen, derlemeler yapan ve Türk Halk müziği alanında sürekli araştırmalar yapan Alkır, 1954’te evlendi. 1966’da TRT Erzurum radyosunun açtığı stajyerlik 1971’de ise kadro sınavını kazanarak ses sanatçısı olarak göreve başlayan Alkır’ın Abdülkadir, Kadriye, Şenay, Nesrin, ve Vahit isimli 5 çocuğu oldu. Alkır 1981’de kendi isteğiyle emekli oldu. 7 plak, 2 CD, ve 1 kaset çıkaran Raci Alkır’ın dün gece yar hanesinde, aşkın ezeli, palandöken dağları, avluda uzun kapılar, seyreyle güzel gibi birçok ünlü eserleri derledi.
ASPENDOS KONSERİ
Aspendos’ta verdiği mikrofonuz konserle adını Türkiye’ye duyuran Alkır 60. sanat yılını geçen yıl Atatürk üniversitesinde kutlamıştı. Bir süredir Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde tedavi gören Alkır, 16 Aralık’ta 78 yaşında hayata gözlerini yumdu. Önemli bir türkü icracısı olarak kabul edilen Alkır, küçük yaşlarda itibaren Erzurumlu gazelhanların icra ettiği ezgilerle kendisini yetiştirdi. Alkır yine, devam ettiği Erzurum halk eğitim merkezinde Faruk kaleli yönetimindeki halk müziği korosunda olgunlaştı. Halk müziği sevenlerin gönlünde, kendine has üslubu, Türküleri seslendirişi ile Erzurum’un Türkü paşası, ünvanını kazandı.
Alkır’ın oğlu ses sanatçısı Vahit Alkır, “Babam gerçek bir dadaştı. Onun oğlu olmaktan gurur duyuyorum. Müzik baba mesleğim, babamdan aldığım bayrağı daha ileriye taşıyacağım” dedi.
VALİ SEBAHATTİN ÖZTÜRK
Raci Alkır, bu toprakların bağrından çıkan, Erzurum sevdalısı, gönül adamı. Türk Halk Müziği ve Tasavvuf Müziğinin çok güçlü temsilcisiydi. Doldurulması zor bir boşluk bıraktı. Erzurum’un ve ülkemizin bu sanat değerinden alacak çok dersi var. Mekanı cennet olsun.
SES SANATÇISI İZZET ALTINMEŞE
Raci Alkır, Erzurum türkülerinin gerçek anlamda hazinedir. Erzurum türkülerini okumak isteyen her sanatçısının, Raci ustanın yolu ve eserlerinden istifade etmesi gerekir. Buna inancım tamdır. Raci usta gibi bir değer kolay yetişmiyor. Allah’tan rahmet diliyorum.
SES SANATÇISI MÜKERREM KEMERTAŞ
Uzun yıllara dayanan dostluğumuzun ve müzikal birlikteliğimizin temeli 1956’da Erzurum Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen bir gecede atıldı. Raci Alkır Erzurum Türkülerine ve kültürüne sahip çıkan, gelecek kuşaklara örnek olan çok önemli bir sanatçıydı. Kardeş gibiydik. Mekanı cennet olsum.
SES SANATÇISI NURULLAH AKÇAYIR
Raci Alkır hakkında çok şey söylenebilir, bir dönem birlikte çalıştığım büyük ustam. Ona eşlik etme onurunu yaşadım. Bize örnek oldu. Erzurum’un paşasıydı. Eşsiz bir ses rengi vardı. Yeni albümümde onun eserlerine de yer vereceğim. Mekanı cennet olsun.