Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Stratejisini ve Eylem Planı” projesinin kapanış toplantısı düzenlendi. Programa katılan Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ “Erzurum’da önceleri esaret ve sefaletin simgesi haline gelen kar şimdi turizm odaklı bir gelir haline getirilmeye başlandı” dedi.
RAPOR SUNUMU
KUDAKA’nın yürüttüğü İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Projesinin kapanış programı Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösterim Merkezinde gerçekleştirildi.
Düzenlenen programda Bölgenin kalkınma planlarına ilişkin hazırlanan raporlar sunulurken bölgenin kalkınması için gerekli olan yatırımların nerelere ve nasıl kurulması gerektiği hakkında da bilgiler verildi.
Erzurum’da gerçekleştirilen UNIVERSIADE 2011’in ardından ulusal ve uluslararası tanınırlığı belirli bir seviyeye ulaşan bölge turizminin, ilgili tüm sektörlerle beraber mümkün olan en yüksek sosyoekonomik faydayı sağlaması amacıyla Technopolis Türkiye Direktörlüğünün danışmanlığında “İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Stratejisi ve Eylem Planı” adı verilen stratejik eylem planının hazırlandığı ve hazırlanan bu proje ve planlar kamuoyuna açıklandı.
ALTAN; TURİZM ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL”
Kapanış Programında konuşma yapan KUDAKA Genel Sekreteri Rıfat Altan turizm ve bilişim sektörünün dünyanın en büyük iki hizmet sektöründen biri olduğunu belirterek, “Bugün dünyada küresel istihdamın yüzde 8’ini Dünya gayri safi milli hasılasının ise yüzde 9’unu oluşturmaktadır. Bir turist 11 başlıkta harcama yapar. Bu harcama 21 sektör ve 54 işkolunu etkiler. Turizm, az gelişmiş bölgelerin ve ülkelerin yeni lokomotif sektörü olmaya aday bir sektördür” dedi.
TURİZM ÖNCELİKLİ HALE GELDİ
Bölgenin potansiyelini ve gelişme eksenlerini belirleyen bölge planına göre turizmin bölgenin öncelikli sektörlerinden birisi olduğunu dile getiren Dr. Altan, “Gerek bölgemizin taşıdığı büyük turizm potansiyeli,g erekse turizmin diğer bir çok alt sektörü de peşinden sürükleyici olma özelliğinden hareketle, Ajansımızın 9 aydır onlarca faaliyeti içeren yenilikçi ve son derece katılımcı bir yaklaşımla bölgemizin yol haritası olabilecek bir turizm stratejisi hazırlamıştır. Bu turizm stratejisinin hazırlanmasına 2 bin kişi katkı sağlamıştır ki, bu katılımcılık açısından küçümsenmeyecek bir rakamdır.
AKDAĞ: KIŞ TURİZMİNİ GELİŞTİRMELİYİZ
Programda konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ise, Kozey Doğu Anadolu Bölgesi’nin Erzuru, Erzincan ve Bayburt’tan ziyade Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı olarak geniş bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
KUZEYDOĞU ANADOLU VURGUSU
Bölgenin özellikleri itibariyle birbirine çok benzediğini anlatan Bakan Akdağ, “En büyük ortak özellikle birkaç merkez dışında yüksek rakımda yer almaları. Kışları genellikle ağır geçtiği ve yazlarının ise serin geçtiği bir bölgedeyiz. Bugüne kadar hep yazların avantajlarını konuştum ön plana taşıdık. Ancak kış mahrumiyet gibi görünse de geliştirilecek turizm potansiyeli sayesinde önemli bir imkan oluşturacaktır. Kış sporları merkezli turizm için önemli bir alt yapıya sahibiz. Gerekli alt yapı ve konaklama imkanlarını sağlayarak bu potansiyeli en verimli şekilde kullanabiliriz” diye konuştu.
YATIRIMCIYA ÇAĞRI
Akdağ, "Artık yatırımcıların daha cesur olması lazım. Çünkü arkalarında şehre milyar liralık yatırım yapmış bir hükümet, her fırsatta arkalarında duran bir yönetim var" dedi.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin rakımının yüksek, kışlarının genellikle ağır geçtiğini anımsatan Akdağ, "Yazların serin geçmesini öteden beri hep bir avantaj olarak bildik ama kış mevsimi, bölgemizde hep bir mahrumiyet olarak karşımızda durdu. Çünkü hepimiz biliyoruz ki eğer bölgede turizmi geliştirebileceksek, kış sporlarına ya da kış turizmine dayalı bir alan olacak. Diğer alanları da güçlendirmek önemli, ama bu ekseni güçlendirmeden diğer alanları güçlendirmek pek mümkün değil" diye konuştu.
Bakan Akdağ, kışın geçmişteki adının mahrumiyet olduğunu belirterek, eskiden köy yollarının kapandığını, hastaların mahsur kaldığını, bir köyden diğerine geçilmesinin bile mümkün olmadığını dile getirdi.
KAR NİMET OLDU
Erzurum'da kar yağışının ardından, buz katmanı oluştuğunu ifade eden Akdağ, şunları kaydetti:
"Hatta eskiden tekerlekli faytonlar, tekerleği kızağa çevirerek yürürlerdi. Neden şehrin belirli yerlerinde faytonun kışın kızakla yürütüldüğü belli gezinti alanlarımız olmasın- Artık kış mevsiminde kar bir çile olmaktan çıktı. Kışın bu şehirde yaşayanlara ya da köyde mahsur kalanlara çile gibi görünen karın nihayetinde, bölgenin tarım ve hayvancılığı açısından ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Yıllarca bu şehirde kış turizmi konuşuldu, ama altyapı olmadığı için bunun gelişmesi mümkün olmadı. Bugün bu altyapıyı büyük ölçüde geliştirmiş durumdayız."
Ulaşım konusunun da ele alındığını, hava, kara ve tren yolunun geliştirildiğini bildiren Akdağ, Ovit Dağı projesi ile kuzeyden güneye ulaşımın biraz daha kolaylaşacağını vurguladı.
Pratik olmak için yatırımcıların yöneticilere ayakları yere basan projeler sunması gerektiğini anlatan Akdağ, taleplerin karşılanma imkanın her zaman sınırsız olmadığını, dengenin tutturulması gerektiğini vurguladı.
YATAK KAPASİTESİ
Turizmin gelişmesi için bölgedeki yatak kapasitesinin de artırılması gerektiğine işaret eden Akdağ, çok sayıda kişinin aynı anda kayak yapabildiği Konaklı bölgesine, daha fazla yatak yapılmasını önerdi.
Bayburt ilinin bir kalkınma hamlesi içerisinde olduğunu da belirten Akdağ, ağır depremler yaşamasına rağmen Erzincan'ın şehirleşmesinin oldukça iyi tamamlandığını ve gelişmeye hazır bir şehir olduğunu vurguladı.
KONAKLI’NIN DURUMU
Erzurum'daki Konaklı bölgesinin bir talihsizliği olduğunu da dile getiren Bakan Akdağ, şöyle dedi:
"Bu talihsizliği kısa bir dönem içinde aşacağız. 2000'li yılların başında bu bölgeye sağlanan tahsislerin verilişi şekliyle ilgili yanlışlık yapılmış. Bölgede 6 tane parselasyona turizm tahsisi verilmişti. Ama öyle bir usul ortaya konmuş ki bir ortak parselasyon var. Bir şirket kurulacak, o parselasyona ortak bazı tesisler yapılacak, ondan sonra yatırımcılar konaklama tesisleri yapacak. O şirket kurulmayınca, o iş öyle kaldı. Daha sonra parsel sahipleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı davalık hale geldi. Karşılıklı davalaşmalardan sonra araya bizler girdik. Bu tahsisle ilgili problemlerin bazıları çözüldü, yakında diğerleri de çözülür."
ORTAKLIK KÜLTÜRÜ
Ortaklık kültünün geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Akdağ, "Sermayelerin birleştirilip, ortaklık kültürünün geliştirilmesi gerekiyor. Bölgede geçmişte yapılan ortaklıklardaki bazı başarısızlıkların, bölgedeki bu husustaki cesaretini kırmıştır. Ama artık yatırımcıların daha cesur olması lazım. Çünkü arkalarında, şehre milyar liralık yatırım yapmış bir hükümet, her fırsatta arkalarında duran bir yönetim var" dedi.
Technopolis Grup Türkiye Direktörü Şirin Elçi de bölgenin turizminin geliştirilmesi için hazırlanan eylem planında tüm paydaşların katılımının sağlandığını belirterek, eğitim konusunu da ele aldıklarını kaydetti. Mevcut kaynakların kullanımı, bölge anlayışı üzerine bir strateji ve eylem planı hazırladıklarını vurgulayan Elçi, "Çalışmamız kapsayıcı, geniş katılımlı oldu. Girişimciliğe odaklandık. Katma değeri yüksek ürünleri göz önünde bulundurduk" dedi.