Türkiye'de altın fiyatlarının yüksek seyretmesiyle birlikte altın birikimi olanlar, gayrimenkule yatırım yapmaya başladı. Kuyumcular Odası Başkanı Rasim Fırat altın fiyatlarının inişli çıkışlı olmasına rağmen genelde yüksek seyrettiğini belirterek, halkın fiyatları çok yüksek bulduğunu belirtti.
Altın fiyatlarının yüksek olduğu zaman kuyumcu esnafının alım-satımda zorlandığını dile getiren Fırat, "İnsanlarımız herhangi bir mamulü çok uzun vadeli, taksitli alabiliyor. Gerçi onların geri satışı yok ama kredi kartı olsun, taksitli olsun çok uzun vadeli alım yapabiliyorlar, maalesef altında böyle bir durum yok. Sıcak para olması gerekiyor" diye konuştu. Halkın dolayısıyla altın almakta zorlandığını dile getiren Fırat, halkın alımda zorlanınca, kuyumcu esnafının da sirkülasyon olmadığından dolayı para kazanamadığını dile getirdi.
Kuyumcunun yatırımını yaptığı sermayenin sirkülasyonu olması gerektiğini vurgulayan Fırat, "Kuyumcu esnafı istediği karı elde edemiyor. Kuyumculuk da bir sanattır, günümüzde kolay kolay kimse de sektör, iş değişikli yapması zordur. Onun için özellikle Erzurum'da olan kuyumcular bunu bir sanat, meslek bellemişler, ama maalesef bekledikleri karı son yıllarda elde edemiyorlar" şeklinde konuştu.
ALTINDAN KAÇIŞ
Kuyumcu esnafının son yıllarda sermaye artırımı yapamadığını kaydeden Fırat, şunları kaydetti:
"Altın, kilogram bazında artırım yapamamaktan dolayı para kazanıyor diyemiyoruz. Ancak fiyatların yükselmesinden doğan aradaki fark bizim için bir kar değil. Keşke altın fiyatları daha düşük olsa, ama sirkülasyon olsa, kuyumcu mal satsa, müşteri gelse gitse. Müşterimiz sürekli getirse, bir taraftan bozdursalar, bir taraftan altın alsalar, biz daha çok sirkülasyon yaparız, daha çok mutlu oluruz. Böyle olması bizim de işimize gelir. Ama altının gramı olmuş 100 lira, 'sabah kasadan çıkar vitrine diz, akşam da aynı gramı vitrinden al kasana koy, gelen giden olmamış, satış olmamış' bu bizim de zararımızadır."
ALAN YOK, BOZDURAN ÇOK
Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte halkın alım gücünün düştüğüne dikkati çeken Fırat, tasarruf için altın düşünen insanların artık dövize, yani Dolar ve avroya yöneldiğini vurguladı. Tasarruf düşünenlerin bazılarının kuyumculardan Cumhuriyet altını, işçiliği olmayan tane liralardan aldıklarını kaydeden Fırat, şöyle dedi: "Kendi ticari işine göre altınları getirip, günlük bozdururlar. Burada tabii bir rakam verebilmek, yani 'Altın alan mı, bozduran mı fazla-' kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ama altın bozduran daha fazla. Özellikle mülkiyet alımları için daha çok altın bozduruluyor. Günümüzde birisi daire alıyor, arsa, işyeri, arazi her neyse bir mülkiyet alındığında birikiminde olan altınları bozduruyorlar. Son yıllarda altın yerine toprağa yatırım yapmak biraz daha cazip geliyor. Bunun için altın alanlardan çok altın bozduranlar daha fazla."