KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
HABERLER>GÜNDEM
28 Nisan 2010 Çarşamba - 07:05

CEYLAN, BALKANLARDA İSKİTLERİ ANLATTI

A.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceylan, 1. Dil, Kültür ve Medeniyet Sempozyumu’nda Atatürk Üniversitesi’ni temsil etti. Trakya Üniversitesi ile Arnavutluk Tiran Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği sempozyumda, hem konuşma, hem de oturum başkanlığı yapan Ceylan, katılımcılara “Balkanlarda İskitler’i anlattı.

CEYLAN, BALKANLARDA İSKİTLERİ ANLATTI

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, 1. Dil, Kültür ve Medeniyet Sempozyumu’nda Atatürk Üniversitesi’ni temsil etti. Trakya Üniversitesi ile Arnavutluk Tiran Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği sempozyumda, hem konuşma, hem de oturum başkanlığı yapan Prof. Dr. Ceylan, katılımcılara “Balkanlarda İskitler’i anlattı.


//CEYLAN BAŞKANLIK ETTİ

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da gerçekleştirilen 1. Dil, Kültür ve Medeniyet Sempozyumu, Erzurum’dan da Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’ı ağırladı. Ceylan, Türkiye’nin birçok kentinden akademisyenlerin katıldığı ve Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yapılan sempozyumun ilk gününde oturum başkanlığı yaptı. Sempozyumun ikinci etabında ise, “Balkanlarda İskitler” konulu bir konuşma yaptı. Bir hafta süren sempozyumda, Tiran Üniversitesi’nin akademisyenleri tarafından çeşitli bildiriler sunuldu.


//BALKANLARDA 1. DİL, KÜLTÜR VE MEDENİYET SEMPOZYUMU

Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, bu yıl ilki düzenlenen 1. Dil, Kültür ve Medeniyet Sempozyumu’nun, Trakya Üniversitesi ile Tiran Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği bir organizasyon olduğunu hatırlatarak, anlamı itibariyle çok büyük bir öneme sahip olan sempozyumda, Erzurum’u ve Atatürk Üniversitesi’ni temsil etmiş olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Sempozyumda, “Dil Etkileşimi Açısından Türk Arnavut İlişkileri”, “Makedonya’da Arnavutların Etkisi”, 16. Yüzyıl Rumeli Türkçesi”, “Anadolu ve Balkanlarda Nüfus”, “Türk Edebiyat Tarihi”, “İki Kültür Arasında Köprü” gibi, daha birçok konunun ele alındığını anlatan Ceylan, kendisinin de, sempozyuma hem konuşmacı, hem de oturum başkanı olarak katıldığını dile getirdi. 1. Dil, Kültür ve Medeniyet Sempozyumu’nda, “Balkanlarda İskitler” konulu bir konuşma yaptığını söyleyen Ceylan, büyük ilgi gören konuyla ilgili olarak aktarımlarda da bulundu.

//CEYLAN; İSKİTLER’İN BALKAN SERÜVENİNİ ANLATTI

Çin Seddi’nden Tuna Nehri’ne kadar yayılmış olan İskitler’in, tarihi kaynaklarda farklı adlarla anıldıklarını kaydeden Ceylan, İskit adının; Çin kaynaklarında Sai ve Sai Wang, Pers kaynaklarında Saka Tigrakhauad, Saka Tiay Para Day, Saka ve Haumavarga; Asur kaynaklarında ise, Skythai olarak geçtiğini belirtti. İskitler’in doğuda Büyük Çin Seddi, kuzeyde Sibirya, batıda Tuna Nehri ve Macaristan Ovaları ve güneyde de Tanrı Dağları’na kadar uzanan yaklaşık 7 bin kilometrekarelik bir coğrafyada hakimiyet kurduklarını anlatan Ceylan, Daha sonra Balkanlar ve Anadolu’ya geldikleri görülmektedir. M.Ö. 8 ve 7. yüzyıldan itibaren bölgede varlığı görülen İskitler, Tuna boylarına yerleşmeleriyle birlikte bu c o ğrafyada yer alan Kimmerler ile Trak boylarından Thyeer, Bithynler ve Trerler boğazları geçerek Anadolu’ya girmişlerdir. İskitler’in batı göç kolu da, aynı yolu geçerek Anadolu’ya geçtikleri görülmektedir. Bu dönemde bölge tarihi açısından önemli bir gelişme de, Tuna boylarında yaşayan İskitlere, Persler tarafından sefer düzenlenmesidir. Pers Kralı Darius, İstanbul boğazını geçerek Trakya’ya doğru yürümüştür. Bu da Balkanlar’da İskit ve Kimmerlerin önemli bir varlık gösterdiğini ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

Sempozyumdaki konuşmasının çok büyük bir ilgi gördüğünü ve üzerinde çeşitli değerlendirmelerin yapıldığını kaydeden Ceylan, dil, kültür ve medeniyetlerin tarihi geçmişlerini ele alındığı sempozyumun bundan sonraki yıllarda da gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

 
ABD KAZANACAK, TÜRKİYE KAYBEDECEK
 
HAC İÇİN EN YÜKSEK BAŞVURU SAYISI ERZURUM'DAN
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÜRETİCİLERİN TEPKİSİ, KASAPLARIN SEVİNCİ OLDU
Canlı hayvan ve et ithali iznini kombina sahipleri, kasap, tüketici savunurken, ...
SP SEÇİM ÇALIŞMALARINA START VERDİ
Saadet Partisi (SP) Erzurum İl Teşkilatı, hafta sonunu eğitimle geçirecek. ...
ÇİFTELER OLDU TARİHİ ERZURUM ÇARŞISI
“En zor zamanlar en büyük zaferlerin başladığı noktadır” sloganıyla izleyiciye ...
 
ASİMED'DEN TEPKİ
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ...
İLK TİFÜS AŞISI ERZURUM'DA YAPILDI
Ege Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi’nde 2001 yılında kurulan Ege Üniversitesi ...
KAMU-SEN'DEN 'HAKSIZ ATAMA' İDDİASI
Türkiye Kamu-Sen Erzurum İl Temsilcisi Müfit Bayraktar, Milli Eğitim Bakanlığı ...
 
52 BİN ÖĞRENCİ KANATLARININ ALTINDA
Atatürk Üniversitesi’nin sembolü çift başlı kartal, 40 bini örgün 12 bini ...
13 YAŞINDA AYDINLIĞA HASRET
Horasan’daki İnkılap İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki ...
ENGEL TANIMIYORLAR
Paylaşım Özel Eğitim Okulu tarafından hazırlanan 23 nisan programı renkli görüntülere sahne oldu.
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva