Çelebi ailesinden 44 kişinin öldüğü Bilge Köyü katliamının kan davasına dönüşmemesi için, saldırıyı yapmakla suçlanan aileye 'sığınma köyü' açıldı. Devlet, çoğu kadın ve çocuk olan 64 kişiyi yüzlerce kilometre öteye taşıyor. Projenin maliyeti 2.5 milyon lira.
Bilge Köyü'ndeki katliamın Çelebi ailesi arasında kan davasına dönüşmesinden endişelenen devlet, çareyi 'sığınma köyü' kurup bir aileyi tamamen taşımakta buldu. Çelebi ailesinin bir kısmının mağdur, bir kısmının sanık olduğu katliam, 4 Mayıs'ta Mardin'in Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyü'nde yaşandı.
Sevgi Çelebi ile Habip Arı'nın düğününün yapıldığı, eski köy muhtarı Cemil Çelebi'nin evine düzenlenen silahlı saldırı sonucu 7'si çocuk, 16 kadın, 44 kişi hayatını kaybetti. Katliamı yapan tarafın da yine Çelebi ailesinden olması ülkede şok etkisi yaratmıştı. Çelebi ailesinden biri çocuk, 11 kişi tutuklandı, katliamı yapan kişinin de 'Şeyh Mehmet' adıyla bilinen tutuklu Mehmet Çelebi olduğu iddia edildi. 'Namus meselesi' , 'Rant kavgası' gibi gerekçelerle yapıldığı iddia edilen katliamın sanıkları hakkındaki davanın ilk duruşması Çorum Adliyesi'nde yarın yapılacak.
KOORDİNATÖR BAKAN KAVAF
Hükümet, olayın Çelebi ailesi arasında yeni bir kan davasına dönüşmemesi için tutuklu yakınlarını batıda iskan etme kararı aldı. Bu önemli proje, halk arasında 'Fak-Fuk-Fon' olarak bilinen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan karşılanacak. Böylece ilk kez fon, köy taşınmasına ilişkin bir projeye kaynaklık etmiş olacak. 3'ü erkek, kalanı kadın ve çocuklardan oluşan 64 kişi yeni bir ile taşınacak. Bu ailelerin yemek, barınma masrafları devlet tarafından karşılanacak. Fak-Fuk-Fon'dan bu amaçla ayrılan kaynak ise 2.5 milyon lira. Fon, bu ailelerin hiçbir sosyal güvencesi olmaması koşuluyla projeye olur verdi. Projenin koordinatörlüğünü ise Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Kavaf yürütüyor.
KAVAF: AMAÇ SIKINTILARI AZALTMAK
Projenin koordinatörlüğünü Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Kavaf yürütüyor.
Devlet Bakanı Selma Kavaf, AKŞAM'a bu konuda özel bilgiler verdi. Kavaf, 'Taşınacak kişilerden sadece 3'ü erkek. Bir tanesi de yatalak durumda. Biz bu insanların yaşadığı sıkıntıyı azaltmak için çaba harcıyoruz. Gittikleri yerde devlet güvencesinde olacaklar' dedi. Bakanlık olarak konunun insani tarafı ve sonuçlarıyla ilgilendiklerini kaydeden Kavaf, 'Herkesin normal hayata dönmesini amaçlıyoruz. Kadınlara kurs verilip, iş bulmaları sağlanacak. Çocuklar, eğitim görecek. Sosyal psikologlar çocuklarla ve kadınlarla ilgilenmeye devam edecek. Aileler, iş bulduktan sonra kendi ayakları üzerinde duracaklar' diye konuştu.
KADINLARA KURS VERİLECEK
Tutuklu Çelebi ailesinin yakınlarının taşınacağı il güvenlik gerekçesiyle açıklanmıyor. Şeker Bayramı'ndan sonra, yeni eğitim-öğretim durumu başlamadan hemen önce yaklaşık 64 kişi, Türkiye'nin başka bir kentine taşınacak. Çocukların eğitimini Sosyal Hizmetler Müdürlüğü üstlenecek. Bu aileler, öncelikle kullanılmayan bir tesisin lojmanlarına yerleştirilecek.
Proje kapsamında kadınlara, mesleki kurs verilecek, daha sonra ağırlıklı olarak tekstil sektöründe işe yerleşmeleri sağlanacak. Erkeklerin de işe yerleştirilmeleri için valilikten yardım alınacak. Ailenin güvenliğini de polis sağlayacak. Ancak, bu ailelerin hayatının normalleşmesi için kapıda sürekli polis beklemeyecek. Polis, aileyi uzaktan izleyecek.
MAĞDURLAR KÖYDE İSTEMİYOR
Bilge Köyü'nde Çelebi ailesinden mağdur tarafta olan ve yakınlarını kaybedenler, sanık tarafın ailesini bulundukları bölgede istemiyor. Bu yüzden sanık tarafın ailesinin veraset sorunu mahkemede çözülecek. Bu ailenin Bilge Köyü'ndeki evi, malı, mülkü ve topraklarıyla ilgili hukuki formülü mahkeme belirleyecek.