Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
AK Parti’de kamp takvimi açıklandı
AK Parti’de kamp takvimi açıklandı
Erdoğan ekonomiyi değerlendirdi
Erdoğan ekonomiyi değerlendirdi
Erdoğan, Balkanlarda en çok beğenilen lider oldu
Erdoğan, Balkanlarda en çok beğenilen lider oldu
Gazze'de can kaybı 35 bin 223'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 35 bin 223'e yükseldi
Işıkhan: 'Temmuz’u bekleyelim'
Işıkhan: 'Temmuz’u bekleyelim'
HABERLER>GÜNDEM
23 Aralık 2009 Çarşamba - 12:41

ERZURUM YANACAK!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önceki akşam katıldığı bir televizyon programında, ocak ve şubat aylarında doğalgaza zam yapılabileceğini söyledi. Haberi duyan Erzurumlular, "Erzurum için özel bir fiyat uygulanmasını istiyoruz" diyerek tepki gösterdiler.

ERZURUM YANACAK!

Buna göre ocakta öncelikle döviz kurundaki artış nedeniyle oluşan maliyet, tüketici fiyatlarına yansıtılacak ancak zam oranı tek haneli tutulacak. Bu dönemdeki zammın ortalama yüzde 5 civarında olması bekleniyor. Şubatta ise en az yüzde 10'luk bir zam hedefleniyor. Şubat zammını, özellikle Rusya'nın yeni yıldan itibaren satış fiyatlarını artıracak olması ve dolaylı olarak al ya da öde yükümlülüğünün maliyeti tetikleyecek. Böylece sadece yılın ilk iki ayında maliyet artışlarının etkisiyle en az yüzde 15,5'lik zam yapılacak.

BOTAŞ, al ya da öde yükümlülüğü nedeniyle elinde kalan fazla gazı ise satmanın yollarını arıyor. Ancak mevcut kontratları içerisinde şu anda sadece Azeri gazı için re-export yani ithal edilen gazın ihracat hakkı bulunuyor.

Kış ayları zamlı geçecek

BOTAŞ'ın her geçen gün artan maliyetleri nedeniyle uzun zamandır tartışma konusu olan doğalgaz fiyatlarında gelecek aydan itibaren artış yapılacak. Bakan Yıldız, bu artış oranının kamuoyuna yansıdığı gibi yüzde 50 gibi yüksek bir oranda olmayacağını söyledi ancak şimdiden 2010 yılının geneli için en az yüzde 25'lik bir zam ihtiyacı mevcut. Bunun büyük bir kısmı ise yılın başında yapılacak. Özellikle doğalgaz tüketiminin yoğun olduğu bu kış aylarında yapılacak zam ise en çok konut abonelerini olumsuz etkileyecek. Çünkü sanayi kesimine yapılacak olan zammın daha aşağıda tutulması düşünülüyor.

Üstelik BOTAŞ yeni yıldan itibaren yıllık tüketimi yüksek olan serbest tüketicilere yüzde 8'e varan oranlarda iskonto uygulamaya hazırlanıyor. BOTAŞ, bu yolla düşen gaz tüketimini hareketlendirerek, al ya da öde yükümlülüğünün yarattığı faturayı da aşağıya çekmeyi hedefliyor.

Azeri gazı mı satılacak

Düşen doğalgaz tüketimi nedeniyle İran ve Rusya'dan aldığı doğalgazı satmakta sıkıntı çeken ve bu nedenle alamadığı gazın dahi parasını ödeme durumunda kalan BOTAŞ, çare arayışını da hızlandırdı. Elindeki fazla gazı satmayı hedefleyen BOTAŞ'ın kontratları içerisinde ise bu duruma sadece Azerbaycan izin veriyor. Azeri gazının her yıl 750 milyon metreküpünü Yunanistan'a satan BOTAŞ'ın, daha fazla gaz transfer ederek elindeki fazla gazı eritmeye yönelmesi durumunda ise iç tüketimde Rus ve İran gazının payı artacak. Ancak Türkiye hâlâ Azeri gazını düşük fiyattan aldığı için, bu durum iç tüketim maliyetlerini artıracak. Yani tüketici daha pahalıya mal edilen Rus ve İran gazını kullanarak daha yüksek faturalar ödemek durumunda kalabilecek.

2008 ZAM, 2009 İNDİRİM YILI OLDU

Uzun zamandır kamuoyunda tartışılan ve 2010 yılının genelinde yapılacak doğalgaz zamlarının yakın geçmişine bakıldığında ise 2008 yılı zam, 2009 yılı ise indirim yılı oldu. Petrol fiyatlarının tavana vurduğu 2008 yılının genelinde doğalgaza kümülatif olarak yüzde 60'lara varan oranlarda zam yapıldı. Ancak bu zammın büyük kısmı, bir kalemde yapılan yüzde 20-25'lik zamdan geldi. 2009 yılına gelindiğinde ise yapılan bu zam indirim yoluyla geri alındı. 2009 yılını zamsız geçiren Türkiye, doğalgazı yıl genelinde yüzde 38 indirimli kullanmış oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 2009 yılının başında yıl sonuna kadar zam yapılmayacağı yönünde açıklama yapmıştı. Ancak artan maliyet baskısı nedeniyle 2010 yılında indirim yerine bol bol zam yapılması bekleniyor

 
TUİK KAFAYI MI YEDİ?
 
VAY BEEEE!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dadaş vicdanı 25 Aralık 2009 Cuma 07:49

elektriğe zam geldi bile..ellemeyin, milletin hoşuna gidiyor zamlar..ellemeyin.. allah vere yüzde bin zam gele.. Zam kime geliyor faturasını ödeyene, Allah korkusu olana.. Güneydoğuda kaçak elektrik kullananlar affediliyor. Milletin sınrtından geçinenler-hakiki yoksulları tenzih ediyorum-yardım dernekleri,vakıfları kanalıyla faturalarını ödettiriyorlar. olan borcuna düşkün, devletin kör kuruşuna tenezzül etmeyene oluyor..Oluyorda, şu erzurum halkına ne oluyor, ne kadar zam okadar oy

Yorumu oyla      0      0  
metin 23 Aralık 2009 Çarşamba 23:57

biz dadaşız bize ne soğuk işler nede çeşme başlarındaki kuyruklar nede zamlar biz yolumuza devam edelim gerisi istisna hadi hayırlı olsun

Yorumu oyla      0      0  
ss 23 Aralık 2009 Çarşamba 14:32

ne var bağırmıyormuydu bu insanlar başbakanım zam yap diye ne hoplayıp zıplıyorlarki doğal gaza zam gelecek kömür kazanlarınıda söküp attınız soğuktan donun ne olmuş ki zaten artık eski kışlarda yok siz dadaşsınız üşümezsinizzzzzz hiç bir şey olmaz size yola devammmmmmm

Yorumu oyla      0      0  
23 Aralık 2009 Çarşamba 13:52

Çok merak ediyorum.Erzurum halkı bu hükümetten yediği bu kadar darbeden sonra hala oylarını verecekmi?Bu hükümet Erzurum'u çantada keklik olarak görüyor.Erzurum'u bu kadar hiçe sayıp ta istediği oyu alan başka parti olmamıştır.Umarım değerli Erzurum halkı artık gözünü açıp gerçekleri görür.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TUİK KAFAYI MI YEDİ?
Erzurum'da her 3 kişiden 1'inin işsiz olmasına karşın, Devletin istatistik ...
ADI ERZURUM'UN AMA
1993 Yılında özelleştirme kapsamında alınan Aşkale Çimento'nun kullandığı ...
KİMİN UMURUNDA!
2011 Erzurum Dünya Üniversite Kış oyunlarına 420 gün kaldı. Erzurum’um ...
 
MİLLETİN KAFASI ALLAK PULLAK!
Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Osman Şanal’ın yürüttüğü Ergenekon ...
ERZURUMLU HAKİM'DEN NET TAVIR!
Ergenekon duruşmasında red-i hakim talebiyle karşı karşıya kalan hakim ...
İŞGÜZAR BİNGÜR HOCA
Sarıkamış Şehitleriyle ilgili farklı bir etkinlik düzenleyen Prof. Bingür ...
 
TÜCCAR TEPKİLİ
ETSO’nun geleneksel hale gelen Vergi Rekortmenleri ödül töreni cumartesi ...
HAİNLER ÜSTLENDİ...
PKK terör örgütüne yakınlığı ile bilinen Fırat Haber Ajansı, Tokat'ın ...
TEK BAYRAK TEK MİLLET
Tokat'ın Reşadiye ilçesindeki hain pusuda şehit olan Jandarma Er Cengiz ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva