Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
'Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer'
'Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer'
Mayıs ayında yağan kar besicileri vurdu
Mayıs ayında yağan kar besicileri vurdu
'Siyasette rotamızı hep milletimiz çizdi'
'Siyasette rotamızı hep milletimiz çizdi'
Çintimar: 'Hedefimiz 25 kotayı alabilmek'
Çintimar: 'Hedefimiz 25 kotayı alabilmek'
Trendyol 1. Lig 9 Ağustos'ta başlayacak
Trendyol 1. Lig 9 Ağustos'ta başlayacak
HABERLER>GÜNDEM
11 Kasım 2010 Perşembe - 08:08

Erzurum, Atatürk'e minnettar

Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gönlünde Erzurum’un ayrı bir yeri vardı. Milli Mücadele’yi başlattığı Erzurum’a özel bir sevgi besleyen Atatürk’ün Selanik’ten sonra ikinci vatandaşlık belgesini aldığı kentle ilgili 2 büyük projesi vefatından sonra gerçekleştirildi.

Erzurum, Atatürk e minnettar

Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılan Osmanlı Devleti’nin İtilaf Devletleri’nce işgal edilmesi üzerine Misak-ı Milli sınırları içerisinde bir bağımsızlık hareketi gerçekleştirmek için harekete geçerek 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal ve arkadaşları, 3 Temmuz 1919’da Erzurum’a geldi. 52 gün kaldığı Erzurum’da çok sevdiği askerlik mesleğinden istifa ettikten sonra Sine-i Millet’e dönerek Kurtuluş Mücadelesi’ni başlatan Mustafa Kemal, burada Selanik’ten sonra ikinci vatandaşlık belgesini alarak, istifa eden Cevat Dursunoğlu’nun yerine Erzurum Kongresi’ne merkez delegesi olarak katıldı.
//CUMHURİYET VE ERZURUM
Erzurum’da geçirdiği süre içerisinde Kurtuluş Savaşı sonrası kurulacak devletin yönetim şeklini de belirleyen Mustafa Kemal, Mazhar Müfit Kansu’ya ‘Zaferden sonra kurulacak hükümetin idare şekli Cumhuriyet olacaktır’ notunu yazdırdı. Kendisini ziyaret eden Kazım Karabekir’in ‘Paşam, ben ve Kolordum emrinizdeyiz’ sözü ve Erzurumlular’ın desteğini hiçbir zaman unutmayan Mustafa Kemal’in kentle ilgili olarak rüyalarını süsleyen iki projesi vardı. Doğu’daki Büyük Kongre’yi topladığı ve ikinci kez vatandaşlık belgesi beratını aldığı şehre olan bağlılığı ve yakınlığı sonraki yıllarda da devam eden Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçekleşmesini istediği projelerden ilki 1939’da, ikincisi de 1957’de gerçek oldu.
//ATA’NIN ERZURUM’A VERDİĞİ ÖNEM
Cumhuriyet'in ilan edilişinden bir yıl sonra sonbahara doğru Cumhurbaşkanı olarak yurt gezisine çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu gezisini 1924 yılında yine Erzurum'a özel bir nedenle yarıda bıraktı. 13 Eylül 1924 yılında meydana gelen deprem nedeniyle yönünü Erzurum’a çeviren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, eşi Latife Hanım'la birlikte Dadaşlar diyarında 10 gün geçirdi. Gazi, Milli Mücadele yıllarında kendilerinden büyük güç aldığı Erzurumlular’ın yardımına koşarak, hemşehrilerini bir an olsun yalnız bırakmadı. 1,5 ay gibi kısa bir sürede, depremden zarar gören aileler için afet evleri yapılmasını sağlayan Atatürk, milletine bağlılığını ve Erzurum’a olan vefa borcunu böylelikle ödemiş oldu.
//GAZİ'NİN ERZURUM DEMİRYOLU PROJESİ
Milli Mücadele’yi başlattığı Erzurum’da, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan, Milli Meclis’e Erzurum Milletvekili olarak seçilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Dadaşlar’ın isteği üzerine parlamenter yaşamına da Erzurum’da başlamış oldu. Erzurum’a duyduğu muhabbeti ve yakınlığı her fırsatta dile getiren Atatürk, Dadaşlar diyarı için hayallerini hep iki projeyle süsledi. Erzurum’a ulaşımı sağlayacak olan demiryolunun yapılması, Gazi’nin üzerinde ısrarla durduğu iki projeden birisi olurken, bu rüyası ölümünden ancak bir yıl sonra gerçekleşebildi. Demiryolunun Erzurum'a ulaştırılması ve trenin ilk kez Aşkale'den Erzurum'a giriş yapması 1939 yılında mümkün olabildi. Aynı zamanda Aşkale’ye ilçe hüviyeti kazandırılması da, istasyon açılışının yapıldığı döneme denk geldi.
//ERZURUM'UN EĞİTİM MERKEZİ OLMASI
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Erzurum’a mutlak surette yüksek bir eğitim kurumu kurulmalıdır” görüşüyle üzerinde ısrarla durduğu ikinci rüyası ise 1957 yılında gerçek oldu. Atatürk’ün bu isteğinden haberdar olan Cumhurbaşkanı Celal Bayar, dönemin hükümetine verdiği talimatla, Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nin kurulmasını sağladı. Rüyalarının gerçekleştiğini dünya gözüyle göremeyen Atatürk’ün, Erzurum’a verdiği önem yıllar sonra anlaşılabildi. Erzurum’un, bölgenin hem eğitim, hem de bir ticaret merkezi olması yönündeki girişimler bu gün bile sürdürülürken, bulunduğu stratejik konumu itibariyle de Erzurum, ‘Anadolu'nun Giriş Kapısı’ olarak nitelendiriliyor.
 

 
Altaylı'dan yerinde bir değerlendirme daha...
 
Atam, İzindeyiz...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye büyük önderini anıyor
Atatürk ölümünün 72. yıldönümünde tüm yurtta ve dış temsilciliklerde anılacak. ...
Proje yapmaya eriniyoruz..!
Beykoz Lojistik MYO Öğretim Görevlisi Bilgi Teknolojileri Uzmanı Serkan ...
Atatürk yüreğimizde yaşıyor..
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ...
 
Atatürk'ü şükranla anıyoruz..
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, ebediyete intikalinin yıldönümünde ...
Ulaşımda 2011 seferberliği
Karayolları 12 Bölge Müdürü Şenol Altıok, “İklim şartlarından dolayı asfaltlama ...
Erzurum'a 2011 makyajı
Erzurum’da 2011’de yapılacak Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesi, ...
 
Küçükler iddialı konuştu..
Büyükşehir Belediyesi 2011 Üniversite Kış Oyunları öncesinde şehirden ...
Nasıl olsa bedava...!
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, çeşitli doğa olaylarından ...
Tüm yollar 2011'e çıkıyor
2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları’na doğru geri sayım devam ederken, ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva