KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Sekmen: Öğretmenlik fedakârlık demektir
Sekmen: Öğretmenlik fedakârlık demektir
Erzurum'da Nesilden Nesile Öğretmen Buluşması
Erzurum'da Nesilden Nesile Öğretmen Buluşması
HABERLER>GÜNDEM
22 Ağustos 2011 Pazartesi - 01:48

Erzurum Köprüler Şehri

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan, doğu ile batının, kuzey ile güneyin kesişme noktasındaki Erzurum’da Anadolu - Tük mimarlık eserlerinin önemli bir grubunu temsil eden birçok köprü bulunuyor.

Erzurum Köprüler Şehri

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan, doğu ile batının, kuzey ile güneyin kesişme noktasındaki Erzurum’da Anadolu - Tük mimarlık eserlerinin önemli bir grubunu temsil eden birçok köprü bulunuyor. Göl, ırmak, dere ve vadileri aşmak için yaptırılan stratejik amaçlı köprüler, uzak yakın çevrelerden gelip geçene yardımcı olmak ve işlerini kolaylaştırmak, askeri unsurları karşıya geçirmek, kervanlara ulaşımda kolaylık ve sürat sağlamak, ticareti canlı ve güvenli bir ortamda sürdürmek amacıyla da asırlar boyunca hizmet verdi.
Doğu Anadolu’nun en büyük merkezlerinden olan Erzurum, geçmişte ve günümüzde stratejik ve ticari bakımdan her zaman önemli birdüğüm noktası oldu. Bir yandan Yukarı Fırat Havzası içinde yer alması, öte yandan Aras Nehri'nin bu ilin hudutları içinde yeni katılımlarla hayatiyet kazanması, diğer yandan da debisi en fazla olan ırmaklardan Çoruh'un bazı kollarının Erzurum topraklarından geçmesi, köprü inşaatı bakımından bu kente tarihi roller yüklemiştir.
ÇOBAN DEDE KÖPRÜSÜ
Erzurum - Varto karayolu üzerinde, Hasankale’nin 15 kilometre doğusundadır. Köprü, İlhanlı hükümdarı Gazan Han’ın zamanında yörede yapılan imar çalışmaları sırasında Veziri Salduzlu Emir Çoban Noyin tarafından l297 - 1298 yıllarında yapılmıştır. Köprünün yapı formu ve baş kısmındaki bezmeler Selçuklu ve İlhanlı üslubunu yansıtmaktadır. Karga Pazarı ve Aras nehirlerinin birleştiği yerde yapılan köprü 128 metre uzunluğunda, 8.50 metre genişliğindedir. Köprünün en büyük kemer açıklığı 13 metre olup en yüksek noktası da 30 metredir. Yedi yuvarlak kemerli gözden meydana gelen köprünün ilk gözü son yıllarda yapılan onarım sırasında kapatılmıştır.
KİREÇLİ KÖPRÜ
Tortum’da bulunan köprü, Tortum Şelalesi yolu üzerindedir. Köprünün kitabesi bulunmadığından ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Yapı şeklinden Osmanlı döneminde yapıldığı anlaşılmaktadır. Kesme taştan ve tek gözlü bir köprüdür. Ortadaki tek göz oldukça geniş ve sivri kemerlidir.
KESİK KÖPRÜ
Tortum ilçesindeki köprü, Tortum-Çamlıyamaç yolu üzerindedir. Kitabesi bulunmadığından ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Ancak yapı şeklinden Osmanlı döneminde yapıldığı anlaşılmaktadır.
KARAS KÖPRÜSÜ
Aziziye ilçesinde Karaz Köyü’nün doğusunda bulunan köprü 17’nci yüzyılda yapılmıştır. Bu köprünün daha önceden yapılmış bir köprü üzerine Osmanlı döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Köprü 85 metre uzunluğunda, 5.20 metre genişliğindedir. Sekiz sivri kemerli gözden meydana gelen köprünün en büyük kemer açıklığı 4.60 metredir.
DERVİŞAĞA KÖPRÜSÜ (KUZGUNKÖYÜ KÖPRÜSÜ)
Erzurum Serçeme Çayı üzerinde, Kuzgunköyü’nde olan köprü kitabesinden öğrenildiğine göre Derviş Ağa tarafından l703 yılında yaptırılmıştır. Köprü muntazam taşlarla tek gözlüdür. Çeşitli onarımlar geçirmiş, tek kemeri yıkılınca ahşap olarak yapılmıştır.
MURAT KÖPRÜSÜ
Erzurum’da şehir içinde, Murat Suyu üzerinde bulunan köprü Narmanlı ve Sıvırcık mahallelerini birbirine bağlamaktadır. Köprü Sultan 4’üncü Murat’ın Erzurum’u imar ederken bu köprünün yapılmasını istemiştir. Kitabesi bulunmamaktadır. Ancak yapı üslubundan 17’nci yüzyılda yapıldığı anlaşılmaktadır. Köprü kesme taştan ve tek kemerli olarak yapılmıştır.
ALTIN HALKALI KÖPRÜSÜ
Erzurum’da Aras Nehri üzerindeki Altın Halkalı Köprüsü’nün kitabesi günümüze gelemediğinden ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber 14’üncü yüzyılda yapıldığı mimari üslubundan anlaşılmaktadır.

 
BTC köylere refah taşıyor
 
Maytap avucunu deldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum yeni bir müzeye kavuşuyor
Erzurum Harp Tarihi Müzesi (Mecidiye Tabyası) ve Nene Hatun Milli Parkı'nın ...
Yağ Hali 2012'te açılacak
Yapımına yaz sezonunda başlanan ve tamamlandığında Erzurum'a 'Modern Süt ...
Kıyıcı'ya övgü yağıyor
Diyanet İşleri Başkanlığı'nce düzenlenen, 'Kadın Din Görevlileri Kur'anı ...
 
Ömürlerini iyiliğe adadılar
Doğu Anadolu Bölgesi'nde toplumsal barışı sağlayan, insanlara maddi ve ...
Çiftçiye Ramazan müjdesi
Bakanlar Kurulu'nun "Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinin Destekleme ...
Şehitlere saygı
Aziziye Belediyesi düzenlediği 2. Geleneksel Ramazan Şenliği’nde, Güneydoğu’da ...
 
Türkiye öncü oldu
Başbakan Erdoğan, "Somali'nin bütününü kucaklamak, bütününe bu hizmetleri ...
Hızlı Trende Yıldırım yaklaşımı
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Erzurum Yüksek Hızlı Tren projesinin 2023 ...
"Operasyonlar durmayacak"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hava harekatı nedeniyle yürütülen kara ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva