Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Işıkhan müjde verdi
Işıkhan müjde verdi
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
HABERLER>EKONOMÄ°
15 Şubat 2010 Pazartesi - 01:28

Geri kalmışlığın belgesi

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) "Türkiye'nin Sıkışan Kentleri" raporuna göre, aralarında Erzurum’un da yer aldığı 20 kentte ekonomik bağlamda tehlike çanları çalıyor.

Geri kalmışlığın belgesi

Ege, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan Aydın, Denizli ve Muğla, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Erzurum, Erzincan ve Bayburt, Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya'da beş yıldır işgücü ve istihdam azalırken, işsizlik ise artış gösterdi.  
İSMMMO'nun "Türkiye'nin Sıkışan Kentleri" başlıklı ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile güncellediği verilerden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre, işsizlik sadece yoksulluğun ete kemiğe büründüğü Doğu ve Güneydoğu'da değil, kuzeyden güneye hatta batıya kadar uzandı. Söz konusu 20 ilde, istihdam edilenlerle işsiz kalanların toplamı anlamına gelen "işgücü" azaldı. Aynı şekilde iş olanakları da gerileyince istihdam edilenlerin sayısı düştü. Bu kentler için küresel kriz sadece tuz biber oldu, çünkü işsizlik 4 yıldır hem sayısal olarak hem de oransal açıdan sürekli tırmandı.
Türkiye'nin doğurganlık oranı en yüksek, genç nüfusu en yoğun olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da "ilginç bir şekilde" çalışanlar ile iş arayanların sayısı, yani işgücü azaldı. Ancak bu durum, bölgedeki işsizliğin azalmasına katkı sağlamadı. Çünkü beş yılda bölgede istihdam edilenlerin sayısında da benzer bir gerileme yaşandı. Yıllardır bir türlü tamamlanamayan GAP bölgesindeki Şanlıurfa, Diyarbakır'da 550 bin olan işgücü 540 bine, 485 bin olan istihdam da 464 bin kişiye düştü.
Doğu Anadolu'nun "talihsiz kentlerini" ise Erzurum, Erzincan ve Bayburt oluşturdu. Üç kentin 408 bin kişilik işgücü beş yılda 40 bin kişi azalarak 368 bine indi. Ancak, istihdam edilenlerin oranı da 48 bin kişi azalınca işgücündeki azalma işsiz sayısını düşürmeye yetmedi. Böylece, Erzurum, Erzincan ve Bayburt'un 15 bin kişilik "işsizler ordusu" 23 bin kişiye, işsizlik oranı da yüzde 3.6'dan yüzde 6.3'e ulaşmış oldu.
Karadeniz ve Orta Anadolu Bölgesi'nin sıkıntılı kentleri ise Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya oldu. İşgücü 1 milyon 110 binden 1 milyon 89 bine, istihdam ise 1 milyon 41 binden 1 milyon 8 bine düşünce, işsizlik oranı yüzde 6.2'den yüzde 7.4'e yükseldi. Daha önce 69 bin işsizi barındıran dört kent bu sayıyı 81 bin kişiye yükseltmiş oldu.
İşsizliği hem oransal hem de sayısal olarak azaltan iller ise İstanbul, İzmir, Ankara, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli oldu. Söz konusu kentlerde işgücü artışına karşın istihdamda da önemli artış kaydedildi. İşgücüne yeni katılımlara rağmen, sanayi kenti İstanbul 2004 ile 2008 yılları arasında 400 bin kişiye istihdam yaratırken, Ankara yaklaşık 200 bin kişiye, İzmir ise 30 bin kişiye istihdam yarattı.
 

 
Cengiz’e bravo..
 
Hayır ola, seçim mi var?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Canım çıkmıya Erzurum 15 Şubat 2010 Pazartesi 12:11

Canım Erzurum gözümde tütüyorsun her gece rüyamdasın kimlerin elinde kaldın ? Kadrolaşma çılgınlığı ve gereksiz yatırımlardan dolayı gerilemeye başladı Erzurum değerli Dadaşlar lütfen araştırın İşsizlik ve istihdam azalıyor gereksiz ve saçmasapan yatırımlar , koltuk ve oy hırsları memleketi mahvetti bunun hesabını nasıl verecekler ? Göç edenlerin haddi hesabı yok bu insanları nasıl geri getireceksiniz hani fabrika hani üretim nerede Allah sorsun bunların hesabını.

Yorumu oyla      0      0  
palandöken 15 Şubat 2010 Pazartesi 09:58

Sanırım bu haberi okuyan milletin değil ,tayyib beyin yağcı vekilleri biraz yüzünüz kızarır.yalan söylemekten ar edersiniz.Hani Erzurum Güllük gülistanlıktı? ERZURUM'DA KAR CADDEYE SOKAĞA DEĞİL,TA İNSANIMIZIN YÜREĞİNE YAĞAR.İŞ YOK AŞ YOK,VAAT VAR,KOLTUK KAPMA SEVDASI VAR.ERZURUM SEVDA OLMAKTAN ÇIKTI BEYLER.BİRİLERİNİN YÜKSELMEK İÇİN ÇIKTIĞI MERDİVEN OLARAK OLARAK HİZMET VERMEYE DEVAM EDECEK GÜZEL DİYARIM ERZURUM.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ne zaman akıllanacağız?
Erzurum, sahip olduğu ‘Orman Köy’ ve ‘Ormana Bitişik Köy’le birlikte ormanlık ...
Doğuya vizyon çiziyorlar
İller Bankası 14. Bölge Müdürlüğü, 2009 yılında bölgede hazırlanan 30 ...
Buyuk, yeni tarifeyi açıkladı
Noterlerin 2010 tarifeleri belli oldu.
 
Emekliler Dikkat!
Emekli maaşına artık kredi borcu yüzünden haciz konulamıyor. Fakat, haczi ...
İşsiz mühendisler dikkat!
Tarım ve Köyişleri Bakanlığına 2 bin 500 danışman alınacağı bildirildi.
Bu işi beceremiyoruz
2009’da Erzurum’dan 2, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 30 KOBİ yatırımına ...
 
2. elde devir patlaması
İkinci el araç devir fiyatlarının düşürülmesi, satış işlemlerini ikiye ...
Geri kalmak kader mi?
Türkiye’de 3 milyon 61 bin 981 aktif vergi mükellefi bulunurken, Doğu ...
Çorbanın da tadı kaçtı
Döner, İskender ve kebap çeşitlerinin, sadece sabit gelirlilerin sofrasını ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva