Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) üyeleri, doğal SİT ilan edilmiş alanların statüsünü sona erdirerek, SİT alanı ilan etme yetkisini Çevre ve Orman Bakanlığı'na devretmek için hazırlanan, 'Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı'na karşı imza kampanyası başlattı.
DEKAP tarafından Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde 'Suyuna sahip çıkan kardeş dereler buluşuyor' toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Rize ile birlikte Artvin, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Samsun ve Erzurum'dan gelen 500 dolayında DEKAP üyesi ile çevreci kuruluş ve platformların temsilcileri katıldı. Salona, 'Kültür ve tabiatımızın yıkım yasasına hayır' ve 'SİT'leri değil, HES'leri kaldır' pankartları asan çevreciler el ele tutarak, 'Dereler özgürdür, özgür akacak' sloganları attı.
Başbakan ve bakanların, yaşam alanlarına sahip çıkanların dış güçlerden destek aldıklarını ima ettiğini hatırlatan DEKAP Dönem Sözcüsü Ömer Şan, şunları söyledi:
"Bu HES projelerinde yabancı firmaların belgeleri ile ortaya konan ortaklıklarını nasıl açıklayacaklar? Başbakan ve bakanlar, HES projeleri ile enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacağımızı öne sürüyorlar. Bu projeleri İsveç, ABD, İspanyol ve Fransız firmalara yaptırırken nasıl dışa bağımlılıktan kurtulmuş oluyorsunuz? Aynı zamanda kontrolünü 49 yıllığına vermiş olduğunuz, adeta satmış olduğunuz sularımızı dışa bağımlı hale getirmiyor muyuz? Bunu niye açıklamıyorlar da çıkıp bizi, çapulcu ve bazı tipler olarak aşağılıyorlar. Vadisine, suyuna sahip çıkan bu insanları ne olarak görüyorlar? Biz bu toprakların insanıyız. Biz toprağımızı, vatanımızı ve yaşam alanlarımızı savunuyoruz. Biz enerji karşıtı değiliz. Biz diyoruz ki Fırtına, İkizdere, Senoz, Papart ve Çanakçı vadilerinin başka bir alternatifi yok ama enerjinin var."
DEKAP Yürütme Kurulu üyesi Mehmet Gürkan ise Çevre ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan, 'Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı'nın bütün SİT kapsamlarını kaldıracağını söyledi. Avrupa ülkelerinde yüzde 20'lik alan koruma altındayken, Türkiye'de sadece yüzde 3'lük alanın korunduğunu kaydeden Gürkan, "Türkiye'de mevcut yasalarla koruma altında bulunan yüzde 3'lük topraklarımız, sularımız ve yeşil alanlarımız siyasi iktidar tarafından yok edilmek isteniyor. Bütün SİT kapsamları kaldırılacak. Biz bu yasanın geçmemesi için gerekli çalışmaları yapalım ve halkı bilgilendirelim. Atalarımızdan devraldığımız havamızı, suyumuzu ve toprağımızı, çocuklarımıza ve torunlarımıza mutlaka emanet etmeliyiz. Aksi halde yarın çocuklarımız bize hesap soracak. Hukukla bir yere kadar gidiyoruz. Siyasi iktidar hukukun arkasından dolanıyor. Hukukun aldığı kararları siyasi iktidar uygulamıyor. Bir başka yerden deşmeye çalışıyor. Ama bizi geçemeyecekler" diye konuştu. Toplantı vadi temsilcilerinin yaptığı konuşmalarla devam etti.
İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR
Bu arada DEKAP üyeleri, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan, 'Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı'na karşı imza kampanyası başlattı. Toplantıda hazın bulunan çevreci kuruluşların temsilcileri de imza kampanyasına katılarak destek verdi.