Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
HABERLER>EKONOMÄ°
17 Aralık 2010 Cuma - 04:35

Hayvancılıkta organik açılım

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler Birliği (DATÜB) tarafından hazırlanan ‘Doğu Anadolu organik hayvancılık projesi’ kapsamında 2011’den itibaren organik hayvanlar yetiştirilmeye başlanacağı bildirildi.

Hayvancılıkta organik açılım

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler Birliği (DATÜB) tarafından hazırlanan ‘Doğu Anadolu organik hayvancılık projesi’ kapsamında 2011’den itibaren organik hayvanlar yetiştirilmeye başlanacağı bildirildi. Proje kapsamında çiftçinin üreteceği organik yemlerin gelecek yıldan itibaren havyanlara yedirilmeye başlanacağını belirten DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, “Birkaç yıl içerisinde artacak organik üretimle hayvanlar değerlenecek” dedi.
Organik tarım konusunda uluslararası üne sahip olan DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı’nın girişimleriyle hayata geçirilen Doğu Anadolu Organik Hayvancılık Projesi, bölgedeki hayvancılık potansiyelinin değerlendirilmesi için önemli bir fırsat olarak görülüyor. Erzurum, Aşkale, Aziziye, Pasinler, Horasan, Köprüköy, Kars, Sarıkamış, Akyaka, Arpaçay, Selim, Digor, Ardahan, Göle, Çıldır ve Hanak’tan yaklaşık 4 bin çiftçinin katılımıyla başlatılan organik hayvancılık projesiyle ülkenin et ve süt ihtiyacının karşılanmasına önemli bir katkı yapılması hedefleniyor.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Doğu Anadolu Veteriner Araştırma Enstitüsü tarafından desteklenen proje, iki aşamalı olarak uygulanacak. 663 bin liralık projenin ilk aşamasında organik hayvan yemi üretilmesi ve yonca, korunga, fiğ ile çayır ve merada üretilen yem bitkilerine, ikinci aşamasında ise, çiftçinin sahip olduğu hayvanların organik sisteme alınarak organik et ve organik süt üretilerek organik ürün sertifikası alınması sağlanacak. Proje kapsamında çiftçilere eğitim verileceğini belirten DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, toprak bitki analizlerinin yapılamaya başlandığını söyledi.
Doğu Anadolu’da var olan organik hayvansal üretim potansiyelini değerlendirerek organik tarım kanunu esaslarına göre organik hayvansal üretimi uygulamak, yayılmasını ve gelişmesini sağlamayı amaçladıklarını kaydeden DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, “Türkiye’de mera varlığının yüzde 21'ine hayvan varlığının yüzde 9'una sahip Doğu Anadolu Bölgesi, hayvancılık yönünden önemli bir potansiyele sahip. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın kayıtlarına göre Doğu Anadolu Bölgesi, hayvan hastalıkları yönünden arınmış bir bölge değil. Hastalıkların yaygın olduğu bu bölgede hayvancılık oldukça risklidir. Hayvancılığın riskli olduğu bir bölgeye hangi projeyi uygularsanız uygulayın, hangi destek ve teşviki verirseniz verin, hangi kültür ırkından hayvan getirirseniz getirin, hayvancılığı geliştiremezsiniz. Hayvancılık için risk oluşturan hayvan hastalıklarından en iyi korunma yöntemi olan şab aşısını, karma aşıyı tüm hayvanlara vurmaz, Tüberküloz ve Burucella testi yaptırmazsanız hayvancılığı geliştiremezsiniz. Doğu Anadolu’ da yaygın olan ahır ve nahır sistemiyle hayvancılığı geliştiremezsiniz. Doğu Anadolu’daki mandıraların kaliteli vasıflı süt değil de ucuz süt talebi sürdükçe hayvancılığı geliştiremezsiniz. Doğu Anadolu’da hayvancılık böyle geldi böyle gitmez diyerek, çıtayı yüksek tutarak, bu projeyi hayata geçirdik” diye konuştu.
Organik hayvancılık uygulamasında deneyimli IFOAM-International Federation of Agricultural Movements, (Bonn/Germany) ve Forschungsinstitute für biologischen Landbau Deutschland’in de yabancı ortak olarak yer aldığı projeyle organik hayvancılıkla sisteme alınacak hayvanların brusella, tüberkiloz testleri, süt analizi, kuru madde, protein, laktoz, yağ, somatik hücre, ph, özgül ağırlık, toplam bakteri sayımı analizleri yapılacağını anımsatan Ilıcalı, “Besiciye ahır hijyeni, meme hijyeni, sağım hijyeni takip edilecek soğuk zincir kuralı öğretilecek. Doğu Anadolu ve ülke hayvancılığına büyük katkı sağlayacak projeyle üretilen et ve süt AB standarlarını yakalarken besiciye de para kazandıracak. Gelecek yıldan itibaren organik yemler ekilmeye başlanacak. Elde edilecek ürünlerle ilk organik havyan üretimine 2011’den itibaren başlanacak” diye konuştu.

 
Bayındırlık'ta eğitim seferberliği
 
Taksim’de dadaş neredeydi?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşçi güvenliğini ihmal ediyoruz..!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) müşavirlerinden ...
Ekonomide kadın inisiyatifi artacak
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Kadın Girişimciler Kurulu ile İş ...
Bu kafalara ihtiyacımız var
2011 Kış Oyunları’nı fırsat bilen girişimci, İtalyan mutfağını Erzurum’a ...
 
Ne iş var, ne de para..
Erzurum’da kar yağmasıyla birlikte etkili olmaya başlayan kış mevsimi, ...
Bu zenginliği HES'ler bitirecek mi?
Erzurum Çoruh Vadisi ve devamı niteliğindeki vadiler, “mikro klima” ve ...
Sanayiciye isyan ettirdiler
ERÇİMSAN, ERGAZ’ın kurucularından Erzurum’un önde gelen eski sanayicilerinden ...
 
Böyle sendikacılık olur mu?
Türk-İş’e bağlı Harb-İş Sendikası’nın Erzurum Şube Başkanı Hamza Akyüz, ...
Cindilli hayırla anılıyor...
ETSO Yönetim Kurulu eski Bakanı Muammer Cindilli döneminde başlatılan, ...
Vergide denetmen sayısı artırıldı
Erzurum Vergi Daire Başkanlığı’nın vergi denetim kadrosuna taze kan takviyesinde ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva