Kalkınma Bakanlığı, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından ortaklaşa geliştirilen 1.Doğu Anadolu Organik Tarım Kongresi’nde projenin bir yılı değerlendirildi.
PROJENİN ÖNEMİ
Açılışta konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Mustafa Canbolat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, KUDAKA Sekreteri Dr. Rıfat Altan yürütülen projenin önemli olduğunu ve en geniş şekilde desteklendiğini söylediler. Konuşmacılar, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin sahip olduğu alt yapı ve uzmanlığı ile organik tarımın gelişmesi için çalışmalara devam edeceğini belirttiler.
CANPOLAT’IN DEĞERLENDİRMESİ
Canbolat, konuşmasında, tarımda kalitenin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bitkisel ve hayvansal üretim sürecinde üretim sisteminin yönetilmesi, geliştirilmesi daha uyumlu koşulların oluşturulması güvenilir gıda arzında kaliteyi arttıracaktır. Tarımsal işletmelerdeki üretim aşamalarında görev ve sorumluluklarının tanımlanması, belgelemeler, çalışanların eğitilmesi ve kalite konusunda bilinçlendirilmesi hem kaliteli tarım üretimini destekleyecek hem de iş ve ürün verimliliğini arttıracaktır."
Tarımsal üretimde organik tarımın son derece önemli olduğunu ifade eden Canbolat, "Tarımsal üretim sistemi olan organik tarım ile üründe kalite ve güvenilirlik sağlanarak, tarım ürünlerinin tercih edilme niteliği arttırılacak, üretimde çalışan kişilerin güveni ve refahı sağlanacaktır. Doğal hayat ve biyolojik çeşitlilik korunarak sürdürülebilirlik sağlanacaktır" dedi.
TÜZEMEN SUNUM YAPTI
KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan da, Doğu Anadolu Bölgesi'nin organik tarım potansiyeline sahip olduğunu bildirdi.
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen de, Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin organik tarım faktörüyle de öne çıktığını söyledi.
Tüzemen, şöyle konuştu: "Organik tarımı çok iyi bir şekilde geliştirdiğimiz zaman buraya gelen turistlerin özellikle organik tarımda üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlere yönelik ilgisi daha da artacaktır. Bu olanak, onların buraya cazibe merkezi olarak gelmelerini sağlayacaktır. Üniversite olarak da biz bütün bu özelliklerin farkındayız. Çeşitli projelerle öne çıkan değerleri desteklemeye niyetliyiz. 2005'ten beri kurulmuş olan Teknokent ile birlikte sanayi ve teknolojiye yönelik sektörleri hep birlikte desteklemeye ilişkin projeler geliştiriyoruz."
KANTAR PROJEYİ DEĞERLENDİRDİ
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde yapılan Kongrenin açılışında konuşan Prof. Dr. Faik Kantar ise projenin değerlendirmesini yaptı. Kantar, Erzincan’da Organik Meyve Üretimi Eğitimi, Erzurum’da Pratik Organik Arıcılık Eğitimi ve Bayburt’ta ise Çoruhun Meyveleri-Organik Ürünlerin Doğadan Toplanması konularında çalışmalar yaptıklarını ve yüzlerce üreticiyi eğittiklerini ifade etti.
Kantar, ayrıca Türkiye’de bir ilk olarak yakında yayına başlayacak olan (www.organikuretici.com) sitesini kurduklarını anlattı.