Küresel ekonomik krizin en fazla etkilediği sektörlerden biri olan tekstil sektöründe ayakta kalan küçük işletmelerin ilginç hikayeleri bulunuyor. Denizlili tekstilci Hasan Arpacık da krizde geliştirdiği 'Uykumatık' adını verdiği ürününü bugün ihraç etmeye başladı. Uykuda üzerini açtıkları için soğuk alarak hastalanan çocuklara yönelik geliştirilen fermuarlı yorgan uykumatitiği yorgan fiyatına sattıklarını ifade eden Arpacık, "Özellikle dar gelirli ailelerden büyük talep görüyoruz. Yurtlar, yatılı bölge okulları, Kızılay gibi kurumlarla anlaşmak için girişimlerde bulunacağız." diyor.
KRİZE DİRENİŞ
İşleri durma noktasına gelen Denizlili tekstilci Hasan Arpacık krizde nasıl ayakta kalacağını kara kara düşünürken imdadına eşinin buluşu yetişti. Soğuk kış günlerinde sürekli üzerini açarak hasta olan çocuğunu doktor doktor gezdiren anne Mürşide Arpacık'ın 'Uykumatik' buluşu eşini patron yaptı. Anne'nin "Ne yapsak da çocuğu hasta olmaktan kurtarsak" telaşı sonucu keşfedilen Uykumatik Rusya'dan Bulgaristan'a, Almanya'dan Fransa'ya kadar çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.
ÖZGÜN ÜRÜN
"Çocuklarım ne yaptıysak sürekli hasta oluyordu. Doktorlar üşütmüş deyip antibiyotik veriyordu. İlaç kullanmaktan çocukların psikolojisi bozuldu" diyen Hasan Arpacık, " Üzerini örtüyoruz 5-10 dakika sonra gene açıyor. Kombiyi sonuna kadar açıp her gece nöbetleşe uyanıp çocuğun üstünü örtüyorduk. Eşim bir gün yorganı yatağa dikmeyi önerdi. Oturduk elimize iğne iplik aldık, diktik. Eşimin icadıyla üşütme sorununu çözdük. Kendi ihtiyacımızdan dolayı bu ürünü geliştirdik. Çocuğumuzu nasıl olur da hasta etmeyiz diye arayış içindeyken bu ürünü bulduk. Uykumatik'ten sonra çocuklarım koca bir kışı hiç hasta olmadan geçirdi" şeklinde konuşuyor.
TALEP ARTIŞI
Bir yıl boyunca ürünü geliştirmeye zaman harcayan Arpacık ailesi komşular ve akrabalarına tek tük uykumatik dikip satmış. Her görenin kendisine de ürün dikmelerini istediğini anlatan Arpacık, şöyle konuşuyor: "Uykumatik Denizli yöresinde fısıltı gazetesiyle yayıldı. Farklı illerden de talepler almaya başladık. Baktık ki ilgi büyük patentini aldık. Tekstil krizde zora girince bez üretimini bırakarak bu işe yoğunlaştık. Daha sonra bazı toptancılara ürün vermeye başladık. İlk başlarda ürünü almakta tereddüt eden veya şaşıranlar oldu. Bu iş tutmaz, git havlu ya da bez üret diyen çok kişi oldu. Ama kısa sürede ünümüz her tarafa yayıldı. Siparişlere yetişemez hale geldik. Kısa sürede 15 bin sipariş aldık."
VİZYON BÜYÜTTÜLER
Türkiye'nin hemen her iline mal satmaya başladıklarını anlatan Arpacık, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde çalışmalar başlattıklarını söylüyor. Ürünün gördüğü ilgi sonrası bayilik ve ortaklık teklifleri aldıklarını anlatan Arpacık, 2010 yılında Erzurum'da Doğu Anadolu bölge müdürlüğü kurmak istediklerini anlatıyor. Soğuk bölgelerin dışında Antalya, Aydın, Muğla ve Adana gibi sıcak illerden de büyük talep aldıklarını kaydeden Arpacık, "Bu illerde kış çok kısa ve hafif geçtiği için soba yakılmıyor. Fakat gecenin ilerleyen saatlerinde serin hava çocukları hasta ediyor. Uykumatik kullanıp hiç soba yakmayanlar oluyor. Uykumatiği yorgan parasına satıyoruz. Özellikle dar gelirli ailelerden büyük talep görüyoruz. Yurtlar, yatılı bölge okulları, Kızılay gibi kurumlarla anlaşmak için girişimlerde bulunacağız." diyor.
DOĞALGAZDAN YÜZDE 50 TASARRUF SAĞLIYOR
Uykumatik kullanılan evde 13-14 derece sıcaklığın yeterli olduğunu anlatan Arpacık, "Bu ürün sayesinde doğalgazdan yüzde 50 tasarruf sağladık. Bir ayda ortalama kombiye 180-200 lira fatura öderken 60-80 lira ile kış aylarını geçirdik. Günde 4-5 kere çocuğun üstü açılmış mı diye uyanırken artık gönül rahatlığıyla uyuyabiliyoruz." ifadelerini kullanıyor.
YATAKTAN DÜŞMEYE SON
Denizli'deki hastanelere ürünü test etmeleri için verdiklerini anlatan Arpacık, hastaneden "Çocukların uykuları sırasında üstlerinin açılmadığı ve buna bağlı olarak oluşan hastalıklara engel olduğu, yataktan düşme sonucu oluşan yaralanma ve sakatlanma risklerine karşı koruyucu özelliği tespit edilerek çocuk sağlığı ve gelişimi açısından tavsiye edilmektedir" şeklinde rapor verdiklerini anlatıyor.