MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar, “Erzurum’un her şeyden önce kendi potansiyelinin farkında olması gerekiyor” dedi.MÜSİAD Erzurum Şubesi, Kurucu Başkan Erol Yarar’ı konuk etti. Kahvaltılı sohbet toplantısında MÜSİAD Erzurum Şubesi’nin Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelen Yarar, kış turizmine vurgu yaptı, Erzurum’un potansiyellerine dikkat çekti. MÜSİAD Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli ve Yönetim Kurulu üyelerinin hazır bulunduğu sohbet toplantısında, Türkiye’nin ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunuldu.
ERZURUM’A İSVİÇRE ÖRNEĞİ
MÜSİAD’ın Kurucu Başkanı İşadamı Erol Yarar, Erzurum’un potansiyeli büyük bir şehir olduğuna vurgu yaptı. Yarar, Erzurum’la tabiat ve iklim şartları benzerlik gösteren İsviçre’yi örnek göstererek, “İsviçre’de Erzurum gibi dağlık ve karlıdır. Ama bugün fert başına düşen milli gelirine baktığımızda dünyanın en zengin ülkesidir. Çünkü saat gibi çalışıyorlar. Çalışarak Avrupa’nın en zengin ülkesi oldular” dedi.
ERZURUM’UN POTANSİYEL ZENGİNLİĞİ
Erzurum’un kalkınması için yapılabileceklere örnekler veren Yarar; “Bir şehir tarihte büyük başarılara imza atmışsa, bir unvan kazanmışsa bu çalışmakla olmuştur. Erzurum’un öncelikle kendi potansiyelini iyi bilmesi gerekiyor. Erzurum önce kendini büyütecek adamlarını iyi yetiştirecek. Sonra bu yetişen adamlar, Erzurum’un kalkınması ve gelişmesi için planlar yapacaklar, stratejiler geliştirip uygulayacaklar. Gelişme insanla başlar, insanla devam eder, insanla süreklilik kazanır. Araştıracaksın, geliştireceksin, eserler ortaya koyacaksın. Böylece Erzurum’un başarı hikâyesini oluşturacaksın” şeklinde konuştu.
ERZURUM’UN KIŞ TURİZMİ AÇISINDAN SAHİP OLDUĞU OLANAKLARA BAKMAK GEREK
Erzurum’un kış turizmi açısından da artık dünya markası bir kent olma yolunda ilerlediğini dile getiren Erol Yarar, “Kış turizmi açısından sahip olduğu olanaklar itibariyle Erzurum’la benzerlik gösteren üçüncü bir şehri bulamazsınız. Bunlar önemli avantajlar, işte bunları katma değere dönüştürmek gerekir. Erzurum bununla beraber bir eğitim ve ilim merkezi hüviyetini de elinde bulunduruyor. Erzurum için bu da büyük bir değer. İlimle sanayi birbirinden kopuk olmamalı, olamaz da. İlim, hayata uygulamak için, yön vermek için, insanların problemlerini çözmek, hayatı aydınlatmak içindir. İlim hayattan kopuk olamaz. Erzurum’un doğunun ilim merkezi olmak gibi bir hedefi olsa mesela ve bütün doğunun talebesini Erzurum’a çekseniz. Türk Cumhuriyetlerinden insanlar Erzurum’da okumak için sıraya girse. Erzurum’u üniversiteler şehri yapsanız Erzurum’un ekonomik kalkınması sağlanır. Dünyada üniversite şehirleri var. Buralarda bütün ekonomi üniversite etrafında sıralanmış. Seviyeli bir ilim merkezi oldun mu, para ile ilim almak için sıraya giriyorlar. Sen kaliteli ilim verdin mi, para kendisi geliyor.” diye konuştu.
SERMAYENİN SINIRI YOK
Dünyanın giderek küreselleştiğini ve sermayenin artık sınır tanımadığını anlatan Erol Yarar, ekonomik kalkınma hedeflerinin artık küçük ölçekler üzerine kurulmaması gerektiğini vurguladı. Erzurum’un uluslararası fuarlarda temsil edilmesi ve tanıtılmasının çok büyük bir önem taşıdığını kaydeden Erol Yarar, “Erzurum’un potansiyellerini değerlendirme noktasında bu çok önemli bir adımı teşkil ediyor. Bunu mutlaka yapmalısınız” tavsiyesinde bulundu.
GÜVENLİ’NİN DEĞERLENDİRMESİ
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli de, Erzurum’un son 10 yıl içerisinde çok önemli gelişmeler yaşadığını ifade ederek, sosyo-ekonomik kalkınma hedeflerine ulaşma noktasında çok ciddi çabalar sarfedildiğini belirtti. Güvenli, “Erzurum bugün adını dünya turizm literatürüne yazdırdı, bu çıta çok daha yükseklere de taşınacak. Erzurum’da bugün sınırlar ötesiyle ticareti konuşuyor, bunun için gerekli fiziki altyapıyı oluşturuyoruz. İş çevreleri olarak önümüzdeki 10 yıl içerisinde Erzurum’u bölgesinin hakim ekonomisi haline gelmiş bir kent olarak görmeyi arzu ediyoruz. Tabi bu bir sorumluluk gerektiriyor” şeklinde konuştu.
Kahvaltılı sohbet toplantısı, MÜSİAD Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinin Yarar’a yönelttikleri soruların ardından sona erdi.