KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
HABERLER>TÜRKÄ°YE
24 Mart 2010 Çarşamba - 07:52

Deniz Baykal'dan ilginç çıkış

Baykal: AKP ile koalisyon yapmaktansa Saadet Partisi ile yapmayı tercih ederim.

Deniz Baykal dan ilginç çıkış

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa değişiklik paketine ilişkin, ''Anayasa Mahkemesi, AKP'nin muhalefete düşmesi halinde AKP'nin yönlendirebileceği bir yapıya kavuşturulmak isteniyor'' dedi.

Baykal, Habertürk televizyonunun Anka stüdyosunda gerçekleştirdiği ''Teke Tek'' programında Fatih Altaylı'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Anayasa değişiklik paketinin hedefinin belli olduğunu ifade eden Baykal, değişikliğin, ''Anayasa Mahkemesi'ni ve HSYK'yı değiştirmek, parti kapatma konusunda yargının denetimini siyasi bir denetime, ruhsata bağlamak'' amacı taşıdığını savundu.

Değişiklikle Anayasa Mahkemesi üye sayısının 19'a çıkarılacağını, üyelerin 16'sını cumhurbaşkanının atayacağını belirten Baykal, değişiklikte ''ince hesapların'', ''küçük tuzakların'' olduğunu iddia etti.

Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan görevini yapması halinde sorunlar yaşanacağını belirten Baykal, şunları söyledi:

''Yüce Divan olacak, cumhurbaşkanını yargılayacak belki, ya da başbakanı, bakanlar kurulunu yargılayacak. Yani parlamentonun siyasi yapısı değiştiği anda, önümüzdeki bir seçimde bunun mümkün olacağı gözüküyor. Böyle bir bekleyiş var. Bunun ortaya çıkması halinde, bugün çoğunlukta bulunan iktidar kadrosu, bir sorgulama, bir yargılama ihtimali ortaya çıktığı zaman kendisini güvence altına almak için bir telaş içinde alelacele, gider ayak bu konuyu düzenlemeye çalışıyor. Hem Anayasaya göre yargıları, yasama kararlarını, kanunları değerlendirme durumunda olan hem de yargılama yapmaya zorunlu olan Anayasa Mahkemesi, AKP'nin muhalefete düşmesi halinde AKP'nin yönlendirebileceği bir yapıya kavuşturulmak isteniyor.''

-''DEĞİŞİKLİK PAKETİNİN OYLANMA ŞEKLİ''-

Anayasa değişikliğine bir partinin iç işi gibi yaklaşıldığını savunan Baykal, Anayasa değişiklik paketinin bir bütün halinde oylanmasını da eleştirdi.

''Böyle oylatmazsa biz bazılarına 'Evet' deriz mi diyorsunuz?'' sorusuna Baykal, ''Gayet tabii'' yanıtını verdi. Baykal, şöyle devam etti:

''12 Eylül ile ilgili geçici maddenin tutulmasını biz istiyor olabilir miyiz? Böyle bir şey olur mu? Bir darbeye meşruiyet verme anlamına gelecek bir maddeyi niye orada tutalım. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmasına yönelik madde... Ama onlar garnitür, sos onlar. Onu koyuyor ve diyor ki 'Onların arkasından, bunların yüzü suyu hürmetine, bu Anayasa Mahkemesi'ni benim siyasi kontrol altına almama fırsat verin. Siyasi hiyerarşinin içine sokalım, bağımsızlığını ortadan kaldıralım. Hakimleri, mahkemeleri ben kurayım' Ya sen mahkemede belki yargılanacak insansın ne hakla kuruyorsun mahkemeyi?''

Anayasa yapılması konusunda bir fikir birliğinin oluşturulması gerektiğini de belirten Baykal, değişiklik paketiyle çok sorun üretecek bir düzenlemeye gidildiğini ileri sürdü.

''Bir defa bu parlamentonun siyasi ömrü tamamlanmak üzeredir'' diyen Baykal, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin seçime gideceğini ve ortaya yeni bir siyasi tablo çıkacağını savunarak, seçime kadar geçecek sürenin yeni bir anayasanın hangi yöntemle yapılacağının tartışılması için kullanılmasını istediklerini belirtti.

''Hiçbirimiz kendi irademizi birbirimize dayatma durumunda olmamalıyız'' diyen Baykal, anayasa değişikliği konusunda ortak bir çerçevenin bulunması gerektiğini söyledi.

Baykal, ''Biz bu yöntemle, önümüzdeki seçimde, işbirliği yaparak, uzlaşma yaparak, paylaşarak, kimse ortada siyasi güçler ve ülkenin toplumsal güçleri onlarla istişare, katılım, paylaşma ile güvenilen bir heyetin hazırlayacağı anayasayı, parlamentonun da siyasi süzgecinden geçirerek, onun kararıyla oluşturmaya hazırız'' diye konuştu.

-''CHP'NİN İKTİDAR UMUDU''-

''CHP'de bir iktidar umudu görüyor musunuz?'' şeklindeki soru üzerine Baykal, CHP'nin önümüzdeki seçimde birinci parti olmaya çalıştığını belirterek ''AKP ile CHP arasında 3-5 puan fark var'' dedi.

AKP ile olası bir seçimden sonra koalisyon yapıp yapmayacakları sorusu üzerine de Baykal, bu konuda ciddi bir cevap vermenin bu aşamada mümkün olmadığını söyledi.

Baykal, ''Burada çok asık suratlı, ciddi bir cevap verme yerine başka bir yaklaşım sergileyeyim. 'AKP ile koalisyon kurar mısınız?' diyorsunuz. 'AKP ile koalisyon yapmaktansa Saadet Partisi ile koalisyon yapmayı tercih ederim' demeyi daha uygun görüyorum'' diye konuştu.

''CHP Kurultayı'nda bir şey değişecek mi?'' sorusu üzerine Baykal, ''Önümüzdeki dönemde de hiç şüphe yok, belki geçmişte yaşadığımızdan daha da öte, daha da ileri bir yenilenmeyi, bir değişmeyi elbette gerçekleştireceğiz. Niye gerçekleştireceğiz? Bizim ihtiyacımız var ve artık imkanımız var. Toplumun da bizden talebi var. Toplumun yetişmiş insanları ortada ciddi bir hareket görmek istiyor'' yanıtını verdi.

 
Harekete geçiren anket
 
AKP sadece işine geleni almış
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hulki 24 Mart 2010 Çarşamba 10:40

doğru söylemiş hainlerle olmazdı zaten vatanı nı sevenlerle olur kahrolsun türk düşmanları

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Harekete geçiren anket
Erdoğan'ın dünkü grup toplantısında sözünü ettiği kamuoyu araştırması ortaya çıktı.
Büyük sır çözüldü
15 yüzyıldır ayakta duran Ayasofya Müzesi'nin sırrını Yunan bilim adamı ortaya çıkardı.
Kılıç korktuğuna mı uğrayacak?
Korkum anayasa değişikliğinin bize gelmesi' diyen Kılıç'ın çekincesi gerçek oluyor:
 
'Erdoğan'a suikast' mi?
Elektronik posta ile gelen ihbar üzerine TBMM’de heyecanlı saatler yaşandı.
Erdoğan'ın yargıya cevabı sert
Erdoğan: Yüksek Yargı mensupları önce kendileri kuvvetler ayrılığına saygı göstersin.
TAHA AKYOL'UN OĞLUNDAN AKILALMAZ DEĞERLENDİRME
Star Gazetesinde kaleme aldığı yazıda, sözü Türkler Ermeniler'e soykırım ...
 
PARMAK HESABI BAŞLADI
Vatan yazarı Bilal Çetin, AKP’nin Anayasa değişikliği paketinin mecliste ...
Ergenekon duruşmasında olay
Alparslan Arslan ''Hepinizi keserim'' diyerek küfür etti. Şengün ise ağzını kapattırdı.
ERGENEKON'DA ŞOK GELİŞME
Ergenekon davası hakimi Köksal Şengün hakkında soruşturma.
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva