Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
HABERLER>GÜNDEM
24 Şubat 2010 Çarşamba - 08:58

HERŞEY PARA DEĞİL!

Tortum ve çevresinde kurulması düşünülen HES'ler için toplumdan yükselen tepkiler giderek artıyor. Atatürk Üniverdsitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Dilaver Düzgün'de bunlardan biri. Açtığı sorularla konuya açıklık getirmeye çalışan Düzgün, "önce insan" diyor!

HERŞEY PARA DEĞİL!

Konuya ilişkin düzenlenen toplantıya da katılan Doç.Dr. Dilaver Düzgün, burada ylaptığı konuşmada ilgilileri duyarlı olmaya davet etti.

Kendisini takdimden sonra, " Uzun zamandan beri Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütüyorum. Bölgemizin sosyal ve kültürel yapısıyla ilgili çok sayıda araştırma ve incelemeler yaptım" diyen Düzgün konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çeşitli araştırma projelerinde görev aldım. Bölgemizde etkinliklerini sürdüren sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına katıldım, danışmanlık yaptım.   Konuyla ilgili çok sayıda yayımlanmış kitap ve makalelerim, sempozyum ve kongrelerde sunulmuş bildirilerim vardır. Başta TRT olmak üzere çeşitli basın-yayın kuruluşlarının bölge kalkınmasıyla ilgili programlarına katıldım. Ayrıca doğup büyüdüğüm bu yörenin sosyo-ekonomik özelliklerini yakinen biliyorum. Konuyla ilgili önemli bir birikim sahibi, ülke sorunlarına duyarlı bir akademisyen ve projenin uygulanacağı yörede evi, tarlası, bahçesi bulunan, tatil günlerini ailesiyle birlikte köyünde geçirerek arazisinin bakımıyla ilgilenen bir vatandaş sıfatıyla bu toplantıya katılmış bulunuyorum. Tortum Kaymakamlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün, konunun hassasiyetine binaen böyle bir toplantıyı organize etmesinden duyduğum memnunluğu ifade ederek sayın konuklarımıza hoş geldiniz diyorum. Toplantıdan bölgemiz ve ülkemiz için yararlı sonuçlar çıkacağını umuyor ve diliyorum"

Yaptığı bilimsel araştırma sonuçlarını somut sorularla izah eden Dilaver Düzgün, daha sonra şu ayrıntılı çalışmayı katılımcıların dikkatine sundu:

TORTUM VE UZUNDERE İLÇELERİNDE KURULMASI DÜŞÜNÜLEN HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ HAKKINDA BİR DEĞERLENDİRME
 
 
Gelinen nokta itibariyle söz konusu projede ortaya çıkan problemlerin “çevresel etki değerlendirmesi” aşamasıyla ilgili olduğu anlaşılmaktadır. Bu aşamayla ilgili olarak şu soruların cevaplandırılması gerekmektedir:
SORU-1:
Gerek 16.12.2003 tarih ve 25318 sayılı, gerekse 17.07.2008 tarih ve 26939 sayılı ÇED yönetmeliği incelendiğinde bu yönetmeliklerin 9. maddesinde şöyle denilmektedir:
 (1) Komisyonun kapsam belirleme toplantısından önce, halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere proje sahibi tarafından projenin gerçekleştirileceği yerde Bakanlık ile mutabakat sağlanarak belirlenen tarihte, halkın katılımı toplantısı düzenlenir.
  (2) Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinden önce proje sahibi tarafından, halkı bilgilendirmek amacıyla anket, seminer gibi çalışmalar yapılabilir.
Yönetmeliğin bu maddesinde belirtilen çalışmalar yapılmış mıdır?
SORU-2:
İlgili yönetmeliklerde yer alan EK-V listesindeki “Duyarlı Yöreler” tanımı incelendiğinde Tortum ve Uzundere ilçeleri ile bu ilçelere bağlı yerleşim alanlarının,
1. Ülkemiz mevzuatı uyarınca korunması gerekli alanlar
2. Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca korunması gerekli alanlar
3. Korunması gereken alanlar
başlıkları altında belirtilen alanlardan olduğu görülmektedir.
Buna rağmen, proje hakkında neden “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir?
 
UYGULANMASI DÜŞÜNÜLEN PROJENİN ORTAYA ÇIKARACAĞI SONUÇLAR
1. Başta Serdarlı deresi olmak üzere yöremizdeki dere suları, bölgedeki sosyal hayatın varoluş nedenidir. Bu kaynakların, bölge insanının hayatından çıkarılması, bu varoluş nedenini ortadan kaldıracaktır.
2. Hükûmetimizin takdire şayan icraatlarından olan, sosyal riski azaltma adına geliştirdiği ve uyguladığı projeleri anlamsız kılacaktır.
3. Tortum gölü ve şelalesiyle birlikte ciddi bir turizm potansiyeline sahip bulunan yörenin bu özelliği ortadan kalkacaktır. Özellikle eko-turizmin yeni bir sektör olarak önem kazandığı şu günlerde uygulanmaya konulması beklenen girişimler sonuçsuz kalacaktır.
4. Dünyada ve ülkemizde giderek önem kazanan organik tarım için önemli bir cazibe merkezi durumunda olan yöremiz, bu cazibesini kaybedecektir.
5. Dere suları, başta kırmızı benekli alabalık ve su kuşları olmak üzere çok sayıda canlının yaşama ortamıdır. Su ürünleri laboratuarlarında şu anda gerçekleştirilen çalışmalar, bu canlıların, farmakoloji alanında yeni kaynaklar oluşturabilecek özelliklere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Mevcut proje, sucul fauna ve florayı ortadan kaldıracak, suya bağlı olarak oluşmuş vejetasyonun küresel anlamdaki nadir örneklerini yok edecektir. 
6. Yöredeki ekosistemler, dar vadi yamaçlarında yer alan küçük su kaynakları ve pınarların beslediği ve kendine özgü floraya sahip çevrelerden oluşmuştur. Doğada yok olmuş, sadece bitki gen bankalarında muhafaza edilebilen bir çok meyve türüne sahip bulunmaktadır. Projenin uygulanması halinde bu nadir bitki türleri yok olacaktır.
7. Dere yataklarının kaynağından itibaren suyun büyük bir kısmı yayla yerleşimlerindeki binlerce dönümlük çayır ve mera arazisinin sulanmasında kullanılmaktadır. Yayla yerleşimlerinin ve arazilerinin sudan mahrum bırakılması yöredeki küçük ve büyük baş hayvan besiciliğini bitirecektir. Bu ise başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan yöre halkını yoksulluğa, hatta sefalete sürükleyecektir.
8. Yöre halkının, bin bir emekle, sıkıntıyla koruyarak bugüne taşıdığı dünyada benzeri az bulunan yaşam alanlarının kısa vadede daraltılması ve uzun vadede ise yok edilmesi karşısında tedirgin olmaları kaçınılmazdır. Bu, sosyal bünyede "telafisi güç" demiyorum, "telafisi imkânsız" yaralar açacaktır.
9. Bu gelişmelere bağlı olarak yöremizde hızlı bir göç süreci yaşanacaktır. Hızlı ve niteliksiz göç olgusunun gerek terk edilen, gerekse yeniden yerleşilen alanlarda ne tür sorunları ortaya çıkardığı, ülkemizin gündemindeki bir gerçektir.
10. Projenin uygulanacağı bölge, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO bünyesinde gerçekleştirilen ve Türkiye'nin de taraf olduğu Somut Olmayan Kültürel Mirası Koruma sözleşmesi kapsamında değerlendirilmesi gereken nadir yörelerimizden biridir. İnsanlığın korunması gereken ortak kültür mirası ortadan kaldırılacaktır. Başka milletler, bu değerlere sahip olmak için yapay yollara başvurma ihtiyacını duyarken biz neden elimizdeki değerleri koruyamıyoruz?
DEĞERLENDİRME VE ÖNERİLER
1. Gelinen nokta dikkate alındığında söz konusu projenin hazırlık aşamasında bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısıyla ilgili araştırmaların yeterli olmadığı anlaşılmaktadır. Çevresel etki değerlendirmelerinin yapılmadığı, Fizibilite çalışmalarının ise yetersiz kaldığı, sosyal ve kültürel boyutun hiçbir şekilde dikkate alınmadığı görülmektedir. Bu konularda farklı uzmanlık alanlarından uzmanların katıldığı kapsamlı bir araştırmanın yapılması gerekir.
2. Enerji elde etmeye çalışırken çevreyi ve toplumu yok saymak, teknik ve toplumsal barış anlamında geçerli bir yol değildir.
3. Enerji üretimi için büyük ölçekli su kaynaklarına yönelmenin daha doğru bir yaklaşım olacağı açıktır.
SON SÖZ:
DERELER, TORTUM VE UZUNDERE’NİN CAN DAMARLARIDIR. YILDA BİR GÜN DAHİ KESİLMESİ, BURADAKİ HAYATIN DURMASI ANLAMINA GELECEKTİR.
DİĞER SORULAR
 
* Projenin hazırlık aşamasında bölgedeki
            1. Yöneticiler
            2. Sivil toplum kuruluşları
            3. Başta sosyologlar ve halk bilimciler olmak üzere konunun uzmanları
            4. Yöre halkı
ile görüş alış verişinde bulunulmuş mudur?
* 40 km. uzunluğundaki Serdarlı Deresi üzerinde 3 ayrı regülatör kurarak bütün vadinin yaşam kaynağını ortadan kaldırmak ne kadar akılcı bir yoldur?
* Projenin iptali istemiyle Çevre ve Orman Bakanlığına yapılan başvurulara cevaben ilgili şirketle yapılan sözleşme metnindeki 4. madde hatırlatılarak  “… Şirket, dere yatağının su alma yeri mansabında doğal hayatın idamesini sağlayacak ve bu kesimde su haklarını karşılayacak miktardaki suyu yatağa bırakacaktır.”  denilmektedir. Dere yatağındaki mevcut su miktarı dikkate alındığında bu, ne kadar rasyonel bir yaklaşımdır ve bunun uygulanabilirliği nedir? Kaldı ki “doğal hayatın idamesi için gerekli miktardaki su”, mevcut dere yatağındaki suyun tamamıdır.
* Yöredeki binlerce yıllık kültürel miras olan yaylacılık, değirmen işletmeciliği, pestil, pekmez gibi organik tarım ürünlerinden elde edilen besinler ve bunların etrafında oluşan yaşam tarzının ortadan kaldırılması ne ile telafi edilecektir?

 
BEDİRHANOĞLU'NA TEBRİK YAĞIYOR!
 
KURUMLAR ARASI ÇEKİŞME !
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cemal 28 Şubat 2010 Pazar 21:13

AKP tortum'un dinini kurtaracaktı hani öyle diyorlardı tortumlular aha da görün. Üç beş müteahhite para kazandıracaklar diye sizlerin topraklarının içine ...... olsun. Siz camiye gidin namaz kılın AKP'de müteahhitlerinin sayısını artırsın. Onlara para size de AKP lazım.

Yorumu oyla      0      0  
Hükümetler 25 Şubat 2010 Perşembe 12:30

Hayatımda çok hükümetler gördüm ama bu kadar kavgacı bu kadar milleti üzen ve insanlarla bu kadar çelişen ,bu kadar fazla üzerine giden ezen bir hükümet görmedim,anlayış yok uzlaşma yok inat var kavga var sürekli, çok üzülüyorum inanın ben ve herkes de üzülüyor emin olun devletin bütün kurumları kavga ve anlaşmazlık içerisinde çok yazık oluyor bir Ordumuz kalmıştı şanlı ordumuz onun bile gururu ayaklar altında bari gizli yapın şu operasyonları be kardeşim.Varsa pislikler temizlensin ama gizli.

Yorumu oyla      0      0  
recepistan 24 Şubat 2010 Çarşamba 11:11

Muzaffer Gülyurt bey sende ne yüz varmış arkadaş. Sana birşey demem ben helal vallah helal.

Yorumu oyla      0      0  
fani dadaş 24 Şubat 2010 Çarşamba 11:10

Ya bırakın şu tortumlular beter olsunlar. Sizmisiniz toptan oy veren. Alın da başınıza çalın. Allahın adaleti budur işte. hesapsız kitapsız oy verirseniz iyi kötü ayrım yapmadan işte böyle sıkıntı yaşarsınız.

Yorumu oyla      0      0  
z- kutlu 24 Şubat 2010 Çarşamba 11:08

Sağol hocam çok anlaşılır bir biçimde anlatmışsınız.

Yorumu oyla      0      0  
Ahmet mehmet 24 Şubat 2010 Çarşamba 11:08

Hay Allah razı olsun. Üniversite varmıymış bu kentte.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BEDİRHANOĞLU'NA TEBRİK YAĞIYOR!
Tortum'da düzenelenen HES toplantısında Erzurum Valisi Öztürk'e "burada ...
HES Tortum'u ayağa kaldırdı...
Tortum’da gerçekleştirilen 'Hidroelektrik Santralleri Paydaş Toplantısı'na ...
Tekel İşçilerine destek
İşçi ve kamu çalışanları konfederasyonları TÜRK-İŞ, DİSK, KAMU-SEN ve ...
 
MHP’den et rantına tepki
Et fiyatlarındaki anormal düzeylere varan artış, gündemdeki yerini korumaya ...
Kazan’dan zehir zemberek açıklama
Avukat Turgut Kazan, müvekkili Başsavcı İlhan Cihaner'in dosyasının Ergenekon ...
Bunlar da Genç Dadaşlar
Erzurum Adliyesi Önünde Açıklama Yapan Genç Siviller, Hâkimler Savcılar ...
 
Erzurumlu Avukatlar'dan itiraz!
Erzurum Barosu'na Kayıtlı Yaklaşık 30 Avukat, Haklarında Suç Duyurusunda ...
Memur-Sen İl Temsilcisi : Yargıçlar Devleti İstemiyoruz
Memur-sen Erzurum İl Temsilcisi Mehmet Dindi, Yürütme Yetkisine Müdahale ...
Dilencilerin gözü döndü...
Erzurum Yakutiye Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'nın Düzenlediği Operasyonda ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva