Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
AK Parti Kamp tarihi değişti
AK Parti Kamp tarihi değişti
HABERLER>GÜNDEM
4 Kasım 2010 Perşembe - 07:57

Sözde dadaşız..!

Tarihe altın harflerle yazılan Aziziye Zaferi’nin, elde edilişinin 133’üncü yıldönümü yaklaşıyor. Her yıl 9 Kasım’da yıldönümü olan kutlu zafer, Erzurum’da akıllara bile getirilmezken, şehirde bu yıl nasıl bir tavır sergileneceği ise, merakla bekleniyor.

Sözde  dadaşız..!

Tarihe altın harflerle yazılan Aziziye Zaferi’nin, elde edilişinin 133’üncü yıldönümü yaklaşıyor. Her yıl 9 Kasım’da yıldönümü olan kutlu zafer, Erzurum’da akıllara bile getirilmezken, şehirde bu yıl nasıl bir tavır sergileneceği ise, merakla bekleniyor.
9 Kasım 1877’de düşmana karşı gösterilen milli mücadele, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Kurt İsmail Paşa, Kundukoğlu Musa Paşa, Nene Hatun, Arapzade Ali ve daha birçok Erzurum evladını ‘kahraman’ sıfatına kavuştururken, vatan uğruna canlarını hiçe sayan Aziziye mücahitleri, büyük zaferin yıldönümünde hatırlanmayı bekliyor.
Osmanlı Padişahı 2. Abdulhamid’in, “Bulunduğunuz yer Asya’nın en önemli noktası ve düşmanın göz diktiği yerdir” diyerek tarif ettiği ve mutlaka savunulmasını istediği Erzurum, bundan 133 yıl önce yazılan kahramanlık destanını önceki yıllarda hep gözden kaçırmış ve yıldönümü dolayısıyla Aziziye Tabyası’nı ziyaret edenlerin sayısı bir elin parmaklarını bile geçememişti.
133’üncü yılını, 9 Kasım 2010 Salı günü geride bırakacak olan Aziziye Zaferi’nin, Erzurum’da büyük bir coşkuyla kutlanması ve tarihi öneminin anlatılması gerekirken, bu yönde bugüne kadar herhangi bir adımın atılmamış olması, “talihsizlik” olarak değerlendiriliyor. Erzurum’da Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi ve askeri erkânında da içinde bulunduğu bir organizasyon komitesi oluşturulması ve Aziziye Zaferi için çeşitli etkinlikler düzenlenmesi çağrısında bulunulurken, tarih bilinci oluşturulması noktasında Büyük Zafer’in yıldönümü olan 9 Kasım’da, tüm okullarda eğitsel programlar gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Yıldönümlerinde bile akıllara getirilmeyen Aziziye Zaferi’nin, nasıl bir tarihsel öneme sahip olduğunu, o dönemde yaşananlar apaçık ortaya koyuyor. Erzurum’da hiç akıllara getirilmeyen Aziziye Zaferi, tarihi kaynaklarda şöyle anlatılıyor:
Ruslar, İzmir Hacıbey adında Türk asıllı hain bir kumandan yönetimindeki 153. ve 156. alaylarla Aziziye Tabyası'na gece baskını yapmayı kararlaştırdılar. Baskın tarihi olarak 8 Kasım’ı, 9 Kasım’a bağlayan gece seçilmişti. Aynı gece, 2 alayla ahali ve diğer 2 alayla da Kiremitlik Tabyası’nın ele geçirilmesi planlanmıştı. Plan gece saat 2 sularında tatbik mevkiine kondu. Ruslar baskında kılavuz olarak Ermenileri kullandılar. Bunlar Müdürge, Tasmahur köylerinin Ermenileri ve Vank Kilisesi papalarıydı. Türkçe konuşan bu kişilerin yardımı ile Vankderesi'ndeki nöbetçileri öldüren Türk askeri kılıklı Ruslar, daha sonra siperlere girdiler. Uykusuzluk ve soğuk yüzünden üzerlerine uyuşukluk çöken askerleri Şehit ettikten sonra, beraberlerindeki merdivenlerle Aziziye Tabyası'na girdiler. Bütün bu işler tam bir sessizlik içinde ve çok kısa bir sürede yapılmıştı. Burada katliam büyük oldu. Tabyanın 2. ve 3. kesimlerini ele geçiren Ruslar,
koğuşlarda uyumakta olan ve bu baskın karşısında gafil avlanan yüzlerce Türk askerini Şehit
ettiler.
Rusların hain işbirlikçileri vasıtasıyla yaptıkları gece baskını, şehirde hemen duyulmuştu.
Ve ertesi gün, cami minarelerinde bir ses yankılandı: “Ey ahali. Moskof Aziziye'ye girdi. Vatanını seven, askerimizin yardımına koşsun!”
Günlerden beri Rus saldırısını bekleyen Erzurum halkı, önce Ayazpaşa, daha sonra da şehrin bütün camilerinden yükselen bu çağrıyı duyunca, kadını erkeği, çoluğu çocuğuyla birden evlerinden boşalıverdiler. Herkes balta, yatağan, kılıç ne bulursa kapıp, dışarı fırlıyor ve sonra bir sel gibi Aziziye Tabyası'nın bulunduğu Topdağı'na doğru akıyordu. Her evin kapısından eli kılıçlı, tüfekli, baltalı ihtiyar erkekler, ak saçlı kadınlar, genç kızlar çıkıyor ve birbirlerini takip ediyorlardı. Rus baskının öğrenen Gazi Ahmed Muhtar ve Hasan Paşalar, ellerindeki taburlarla Mecidiye Tabyası önüne geldikleri sırada Erzurum halkının ilk öncüleri Aziziye önlerinde belirmiş ve tabyalarla, kışlalara dolmuş olan düşmana karşı hücuma geçmişlerdi bile… Coskun ve imanlı Erzurum halkı tabyalardan açılan keşif düşman ateşine göğüslerini siper ederek ilerlerken büyük kayıplar verdiler. Buna sebep toplu halde korunmadan, yayılmadan hücuma
geçmeleriydi. İlk anda içlerinde kadın ve çocukların da bulunduğu 300’e yakın insan, Rus kurşunlarıyla şehit oldu.
En ön safta ilerleyenler arasında 4 kadın bulunmaktaydı. Nene, Kara Fatma, Hürmüz ve Name
adındaki bu 4 kadın, erkeklerinden hiç de geri kalmayacak bir şekilde dövüşüyor, attıkları
kurşunlarla tabya burçlarında siperlenmiş Rus askerlerini birer ikişer cansız yere
seriyorlardı. Halkın bu imanlı saldırısı çok geçmeden semeresini verdi. İlk safta çarpışanlardan sağ kalanlar kendilerini birden Aziziye'nin içinde manialı kışlanın önünde buluverdiler. Kışla
kapısı, pencerelerden yağmur gibi yağan kurşunlara rağmen, halk tarafından bir anda
kırılıverdi, halk içeri doluştu. Düşman kuvvetlerinin üzerine imanla yürüyen Erzurumlular, 8 Kasım’ı 9 Kasım’a bağlayan gece, Aziziye’yi kefereden geri alarak, tarihe isimlerini altın harflerle yazdırdılar.
Sultan 2. Abdulhamid’in, Erzurum’un mutlaka savunulması ve düşmana teslim edilmemesini istediği telgraf, düşmanın üzerine korkusuzca yürüyen halkın en büyük moral kaynağı oldu. İşte Sultan Abdulhamid’in tarifiyle Erzurum ve telgraftaki muharebe emri:
“Bugün bulunduğunuz yer Asya'nın en önemli noktası ve düşmanın göz diktiği yerdir. İşte bu
yer büyük bir tehlikede bulunuyor. Allah esirgesin bir vakitten beri ordumuzda görülen
dağılma ve çöküntüler bu defa da vukua gelir ve Erzurum'a da bir zarar olur ve Erzurum
istilaya uğrarsa, böyle bir elemli olayın devletin maddi ve manevi varlığında açacağı
yaraları size anlatmaya lüzum yoktur. Şu halde asıl iş görecek ve devletin üzerinizdeki nimet
hakkını gözetip milletimizin sizden beklediği şerefi ispat edecek gün, bugündür. Namus ve
şerefi muhafaza edemezsek bu, kıyamete kadar tarihimizden çıkmayacak, askerlik şerefimize
sürülmüş, acıklı bir leke olacaktır”
 

 
Kümbet 'Has Siyasetçi' arıyor
 
İşte böyle...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cezalandırmak çözüm mü?
Erzurum Mahalli Çevre Kurulu tarafından belirlenen saatlerin dışında kalorifer ...
Basın Yayın Erzurum'a yoğunlaştı
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Karakaya, 4 Kasım Perşembe ...
Yol düzenlemesinde 1960'lara dönüş..
Erzurum'un Yakutiye Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, yol çalışmalarını ...
 
Gecekondu terörüne denetim geliyor
Yapı Denetim Kanunu’nun, 2011 yılından itibaren Türkiye’nin tüm illeri ...
Bu etkinlik alkışlanır
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Eğitim Gönüllüleri, ...
Küçükler hala 'temiz' diyor
Çeşme ve şebeke sularının kirliliği olduğu yönündeki iddialara da açıklık ...
 
Tıp Kongresi tamamlandı
10. Ulusal Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi ve Psikosomatik Tıp Kongresi ...
Özsoy'un girişimleri sonuç verdi
Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç Köyü’ndeki Öşvank Manastırı ...
Erzurum sevdasını maketlere işliyor
Erzurum’daki yaklaşık 40 tarihi eserin maketini yaparak Er-Miniatürk’ü ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva