Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Meteorolojiden Erzurum için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Erzurum için kuvvetli yağış uyarısı
Terör bitti, köylere geri dönüş arttı
Terör bitti, köylere geri dönüş arttı
AGF başvuru verileri açıklandı
AGF başvuru verileri açıklandı
Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi
1. Ligde Erzurumspor özel sinerji oluşturdu
1. Ligde Erzurumspor özel sinerji oluşturdu
HABERLER>EKONOMÄ°
30 Kasım 2010 Salı - 05:06

İşçi hakkı yiyenlere SGK darbesi

Erzurum’da kayıt dışı istihdamla mücadele meyvelerini vermeye başladı. Son bir yıl içerisinde yürütülen denetlemelerde, 2 bini aşkın çalışanın kayıt altına alındığı bildirildi.

İşçi hakkı yiyenlere SGK darbesi

Erzurum’da kayıt dışı istihdamla mücadele meyvelerini vermeye başladı. Son bir yıl içerisinde yürütülen denetlemelerde, 2 bini aşkın çalışanın kayıt altına alındığı bildirildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, kayıt dışı istihdamın önüne geçmek amacıyla yürütülen çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. 2009 yılı Aralık ayı itibariyle Erzurum’da özel sektörde akitli çalışan sayısının 56 bin 621 kişi olduğuna dikkati çeken Bumin, aralıksız yürütülen denetimler sayesinde 2 bin kişinin kayıt altına alındığını ve rakamın, 63 bin 854’e çıkarıldığını bildirdi. Kendi namı hesabına kayıt dışı olarak çalışan 4 bin kişinin daha tespit edildiğini kaydeden Bumin, “4 bini kendi namı hesabına çalışanlar olmak üzere, özel sektörde çalışan 2 bin kişiyle birlikte toplamda 6 bin kişinin kayıt altına alınması sağlandı.” diye konuştu.
Kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişlerine işyerlerinde asgari işçilik tespit etme yetkisi verildiğini anlatan SGK İl Müdürü Bumin, bu yetkinin verilmesinin hemen ardından sektörel bazda işyerlerinin incelemeye alındığını kaydetti. Denetim elemanlarının tespitine istinaden kayıt dışı çalışanın tespiti halinde idari para cezalarının miktarları artırılarak daha caydırıcı hale getirilmiş, sigortalılarına ait eksik gün bildiren işverenlere prim belgeleri ile birlikte nedenini açıklayan belgeler ekleme, kurumca da doğruluğunu kontrol etme zorunluluğu getirilmiştir.” diye konuştu.
Sosyal Güvenlik Kurumu Erzurum İl Müdürlüğü olarak, 2010 yılı içerisinde yapılan denetim çalışmaları neticesinde 2009 yılı sonu itibariyle hizmet akdine dayalı olarak çalışanların sayısını 56 bin 621 olarak tespit ettiklerini belirten Bumin, bu rakamın 2010 yılı Eylül ayı itibariyle 63 bin 854’e çıktığını bildirdi. Artıştaki rakamın tamamına yakınının özel sektör işyerlerinde çalışanlardan oluştuğuna dikkati çeken Bumin,  kayıt dışı ile yapılan mücadele kapsamında toplanan bilgi ve incelemeler neticesinde 2 bin kişinin kayıt altına alınmasının sağlandığını ifade etti. Özel sektörde çalışanların dışında kendi nam ve hesabına tabi olarak kayıt dışı çalışan 4 bin kişinin vergi dairelerinden alınan kayıtlara göre resen kayıt altına alınmasının sağlandığını söyledi.
Öte yandan kayıt dışı istihdamı körükleyen nedenlerden biri olan bürokrasinin azaltılması yönünde de, çeşitli yenilikler yapıldığını vurgulayan SGK Erzurum İl Müdürü Bumin, bu çerçevede e_sigorta uygulamasına geçildiğini aktardı. Bumin, “Bu yenilik kapsamında T.C. kimlik numaraları üzerinden işlem yapılmaya başlanılmış, dolayısıyla çapraz kontrollerin yapılabilmesine olanak sunulmuştur. İşverenlerin sigortalılarının işe girişi ve ayrılışını İş-Kur Çalışma Bölge Müdürlüğü ve SGK’ya ayrı ayrı bildirmeleri yerine, sadece SGK’ya bildirmeleri yeterli kabul edilerek, işverenin üzerindeki bu yük kaldırılmıştır.” ifadelerini kullandı.
 

 
Palandöken hazır da ya kent merkezi?
 
Büyükşehir müteahhitliğe soyundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Et yoksa balık var..
Karadeniz’de yaşanan balık bereketi Erzurum’a da yansıdı. Kurban Bayramı ...
Borçlu çiftçiye haciz şoku
Tarım Kredi Kooperatifi’ne borcu olan çiftçiler için başlatılan yapılandırma ...
Yonca kıymete bindi
Yurt dışından ithal edilen canlı hayvanlar, et fiyatlarındaki artışı durdurmakla ...
 
Halk çeşmeye gitti, sucular zarar etti
Erzurum’da damaca su satışlarının giderek düştüğü ve bu alanda pazarlama ...
Pancar üreticilerine ağır darbe
Erzurum’da bu yıl kurak geçen yaz mevsimi, şeker pancarı üreticisini vurdu. ...
Yoksulluk sınırı 2 bin 807 TL
Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Kasım ayında 862 TL, yoksulluk sınırı ...
 
Kasaplar sevinçli, vatandaş üzgün..
Her yıl Kurban Bayramı’ndan sonra en az bir ay durgunluk yaşayan kasaplar, ...
Ticaret sektöründe 'kadın damgası'
Erzurum’daki meslek odalarına kayıtlı 840 bayan girişimci üyenin bulunduğu ...
Hani tarım kenti idik?...
Erzurum’daki işgücünün iktisadi faaliyet kollarına göre dağılımında, tarım ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva